Cine este Dorin Recean, noul candidat la șefia Guvernului

Cine este Dorin Recean, noul candidat la șefia Guvernului

Noul candidat pentru funcția de prim-ministru este Dorin Recean. Anume candidatura lui a fost propusă de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, după ce prim-ministra Natalia Gavriliță și-a anunțat demisia.

Până în prezent, Dorin Recean (n. 17 martie 1974, Dondușeni) a activat în calitate de consilier prezidențial pe lângă Președintele Republicii Moldova pe probleme de securitate, iar, din 7 februarie 2022 deține funcția de secretar general al Consiliului Suprem de Securitate.

Redactia Agora

„Ca să putem ajuta oamenii mai departe noul guvern va trebuie să impulsioneze creșterea economică. Să îmbunătățim nivelul de trai al cetățenilor. Să accelereze și să îmbunătățească reforma justiției. Noul Guvern are menirea de curățare a țării de corupție și nedreptate.

Am semnat decretul de desemnare a lui Dorin Recean în calitate de candidat la funcția de prim-ministru”, a spus Maia Sandu.

Publicitate

Recean a absolvit Academia de Științe Economice din Moldova, fiind licențiat în drept și managementul afacerilor internaționale. Mai are și diplomă de master în administrarea afacerilor de la filiala din Belgia a Universității Internaționale Newport.

Din 24 iulie 2012, până la 10 decembrie 2014, Dorin Recean deținut funcția de ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova în Guvernul Filat și a fost primul ministru de Interne civil din țara noastră. La 31 mai 2013, când a căzut Executivul condus de Filat, Dorin Recean a continuat să conducă ministerul de Interne și în Guvernul Leancă.

Anterior, el a mai fost și viceministru al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor (în 2010), fiind responsabil de implementarea pașapoartelor biometrice, ca parte a planului de liberalizare al regimului de vize între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Recean mai a fost lector al Academiei de Științe Economice, pe care chiar el a urmat-o, până în 2007. Între 2000 și 2012 a predat și la Universitatea Internațională Newport, din Chișinău.

După alegerile din noiembrie 2014, Recean s-a retras din politică și și-a deschis o afacere.

În februarie 2022, Recean revine în politică, fiind desemnat de Maia Sandu consilier prezidențial pe probleme de securitate și secretar general al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova.

Dorin Recean este căsătorit și are doi copii.

În februarie 2013, Dorin Recean, fiind pe atunci ministru de Interne, s-a pomenit în centrul unui scandal mediatic. În spațiul public a apărut o înregistrare a unei discuții telefonice dintre el și Nicolae Vicol, pe atunci șef al Serviciului Fiscal de Stat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal