Reacții din opoziții după demisia Guvernului. BCS: O acțiune întârziată. Ilan Șor: rezultat al protestelor

Reacții din opoziții după demisia Guvernului. BCS: O acțiune întârziată. Ilan Șor: rezultat al protestelor

Reprezentanții opoziției au venit cu reacții la anunțul privind demisia Guvernului Gavrilița. BCS a spus că nu va participa la numirea unui nou candidat la șefia Guvernului. Ex-premierul Ion Chicu spune că a adresat o sesizare la Procuratura Generală în care cere dosar penal pe guvernul demis. Iar Ilan Șor crede că demisia s-a întâmplat din cauza protestelor.

Irina Soltan

BCS: „Demisia Guvernului este o măsură întârziată”

Cele două partide de opoziție reprezentate în parlament de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au declarat că demisia Guvernului Gavrulița ar fi o măsură întârziată și că singura soluție ar fi alegerile parlamentare anticipate.

„Considerăm că este o măsură întârziată. Pe parcursul a 18 luni am declarat că este cel mai slab, neprofesionist și iresponsabil guvern din istoria țării. Va rămâne ca un Guvern al nereușitelor. Dorim să atragem atenția la un citat al Nataliei Gavrilița care a declarat că are tot suportul din partea partenerilor externi și a reiterat că guvernarea nu se bucură de susținerea populară. Este caracteristic pentru to regimul de guvernare. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a înaintat mai multe moțiuni simple împotriva ministerelor și o moțiune împotriva Guvernului Gavrilița. Credem că eșuarea Guvernului este un eșec al întregii guvernări, a Mai Sandu și a majorității parlamentare. Dânșii au venit la guvernare prin promisiuni prea generoase și irealizabile”, a declarat deputatul Vlad Batrâncea.

Mai mult, BCS susține că nu va participa în procedura de numire a unui nou Guvern.

„Cetățenii vor alegeri anticipate. Orice schimbări cosmetice în cadrul acestei guvernări nu vor soluționa probleme. Orice guvern susținut de PAS va avea soarta Guvernului Gavrilița. PSRM nu poate participa la o procedură de învestire a unui nou guvern în cadrul acestei majorități parlamentare. Noi considerăm că toate acestea sunt inutile.

BCS a primit invitație la consultații cu 40 de minute, ca să vină la consultări la Maia Sandu. Este o bătaie de joc față de opoziție. Deputații BCS au dreptul legal să obțină informații, să aibă consultări pe intern și să vină cu o poziție publică. În mai puțin de o oră e imposibil de a desfășura consultări politice. În lipsa acestor proceduri, nu avem dreptul să venim la aceste consultări”, a adăugat Batrîncea.Publicitate

Bașcana UTA Găgăuziei: „Partidul PAS a picat lamentabil examenul la disciplina Guvernarea țării”

Bașcana UTA Găgăuziei, Irina Vlah, care la fel făcea parte din Cabinetul condus de Natalia Gavrilița, a criticat decizia ex-prim-ministrei.

„Mă întreb de ce a demisionat dna Gavrilița, dacă, într-un an de guvernare PAS, Moldova „a obținut progrese remarcabile”, așa cum ne-a afirmat dânsa că a fost aprecierea comisarilor de la Bruxelles? Moldova va mai trăi o așa-zisă „poveste de succes”?

Desigur, cetățenii nu vor fi lăsați să vadă legătura cauză-efect vizavi de demisia de astăzi. Pentru că astăzi și în zilele ce urmează cei care controlează spațiul mediatic și informațional vor face agenda despre insecuritatea militară, despre racheta care a survolat spațiul aerian al R. Moldova, poate mai apare vreun dosar de corupție de rezonanță, dar nicidecum nu se spune despre insecuritatea socială la care sunt expuși moldovenii.

Deducția? Partidul PAS, condus informal de dna Sandu, a picat lamentabil examenul la disciplina Guvernarea țării. Cine vor forma următoarea garnitură? Vom vedea. E lesne, deocamdată, PAS experimentează pe destinele cetățenilor. Iar cineva continuă să-și facă PR internațional, fără a vedea ce se face „sub nas””, a scris Irina Vlah.

Ex-premierul Ion Chicu se adresează la PG

Ion Chicu, predecesorul Nataliei Gavrilița, a claificat Executivul care a demisionat ca fiind „cel mai incompetent și nociv Guvern pe care l-a avut Republica Moldova vreodată”.

„Un Guvern, care a distrus sistemul public de administrare a statului, care a înglodat fără precedent țara în datorii, dar și a sărăcit enorm populația țării. Acest Guvern a ignorat Constituția și legile țării, a comis crime grele împotriva statului și cetățenilor țării. Împreună cu Maia Sandu, acest guvern a uzurpat puterea în stat, sechestrând Procurorul General și subjugând fără precedent justiția țării”, a scris într-o reacție fostul prim-ministru.

Mai mult, Ion Chicu spune că s-a adresat la Procuratura Generală cu o sesizare în care cere tragerea la răspundere penală a membrilor Guvernului Gavriliță.

Ilan Șor: „Demisia este rezultat al presiunii protestelor din ultima perioadă”

Liderul Partidului Șor consideră că demisia Guvernului ar fi „rezultat al presiunii protestelor din ultima perioadă”.

„Sigur că ar trebui să existe nu doar demisia, ci și privarea de libertate. Asta se va întâmpla neapărat. Privarea de libertate a actualei guvernări pentru încălcarea flagrantă a Constituției, legislației, drepturilor și libertăților cetățenilor. [...] Astăzi, este o mică victorie, dar nu este rezultatul scontat. Rezultatul va veni în curând”, a scris Ilan Șor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal