Ultima oră! Guvernul Gavrilița a demisionat
R. Moldova a rămas fără Executiv. La 10 februarie, într-o conferință de presă, șefa Guvernului, Natalia Gavrilița, a anunțat demisia in corpore a Cabinetului de miniștri pe care-l conduce.
10 februarie 2023, 13:14 ・ Irina Soltan
După un an și jumătate de activitatea, Guvernul Gavriliția își încetează activitatea.
M-am convins că suntem așteptați în UE cu brațele deschise. Dacă Guvernul ar fi avut aceeași deschidere acasă, am fi reușit să avansăm mai repede. După un an și jumate de activitate a venit timpul să anunț demisia mea din funcție. Echipa cu care am lucrat la Guvern a fost o echipă cu expertiză în domeniul de dezvoltare economică. Acum prioritatea este securitatea. În acest timp am guvernat în regim de criză continuă. Ne-am asigura că fiecare familie are acces la compensații, am reușit să facem primele achiziții de gaze din surse alternative. Am menținut stabilitatea, calmul și pacea în R. Moldova. Am știut să păstrăm calmul în regiunea transnistreană. Am dus dialog cu partenerii externi, am gestionat criza refugiaților. În pofida acestor provocări am implementat planul de reforme asumat în perioada electorală. Drumuri și poduri au fost date în exploatare în acest an. Am făcut pași hotărâți pe domeniul independenței energetice. Cel mai important - am reușit să obținem statutul de țară candidat în UE.
Autor: Natalia Gavrilița
Cum a fost investit Guvernul Gavrilița
Ziua de 6 august 2021 a intrat în istorie drept data când noul Guvern Gavrilița a obținut drepturi depline, parcurgând toate cele trei proceduri legale în aceeași zi - obținerea votului de încredere în Parlament, depunerea jurământului și semnarea decretului prezidențial.
Astfel, la 6 august, s-a desfășurat ședința extraordinară a Parlamentului cu ordinea de zi în care era inclusă acordarea votului de încredere Guvernului Gavriliță, dar și aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea numărului de ministere.
De la tribuna plenului, Natalia Gavrilița și-a prezentat echipa și programul de guvernare. Atunci printre priorități se numărau gestionarea pandemiei COVID-19, demararea reformei justiției și pachetului anti-corupție, creșterea veniturilor populației și ale cetățenilor din categoria social-vulnerabilă și inițierea rectificării bugetului de stat pentru 2021.
În urma votului, echipa Gavrilița obține votul de încredere a 61 de deputați ai fracțiunii PAS. Totodată a fost votat proiectul de hotărâre prin care a fost modificat numărul de ministere de la nouă la 13.
Natalia Gavrilița prezintă programul de guvernare în plen
Parlamentul
La scurt timp a fost demarată și ceremonia de depunere a jurământului. Noul Guvern urma să fie compus din 13 șefi la ministere, patru vicepreședinți ai Executivului, prem-ministra Natalia Gavrilița și guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah.
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene: Nicu Popescu
Ministerul Afacerilor Interne: Ana Revenco
Ministerul Economiei: Sergiu Gaibu
Ministerul Infrastructurii: Andrei Spînu
Ministerul Finanțelor: Dumitru Budeanschi
Ministerul Apărării: Anatolie Nosatîi
Ministerul Educației: Anatolie Topală
Ministerul Culturii: Sergiu Prodan
Ministerul Justiţiei: Sergiu Litvinenco
Ministerul Sănătății: Ala Nemerenco
Ministerul Mediului: Iuliana Cantaragiu
Ministerul Agriculturii: Viorel Gherciu
Ministerul Muncii și Protecției Sociale: Marcel Spătaru
Viceprim-miniștri: Vladislav Kulminski (Reintegrare) și Iurie Țurcan (Digitalizare)
Ceremonia de deăunere a jurământului
Guvernul
În aceeași zi, imediat după ceremonia de depunere a jurământului, președinta țării Maia Sandu a semnat decretul de numirea a noului Executiv. Documentul legitimează învestirea noului Cabinet de miniștri.
Potrivit decretului, în baza votului de încredere acordat de Parlament a fost numit noul Guvern în componență de 13 șefi la ministere, patru vicepreședinți ai Executivului, prem-ministra Natalia Gavrilița și guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah.
Un an de activitate a Executivului condus de Gavrilița
La distanță de un an de activitate, Guvernul Gavrilița a prezentat un raport de activitate. „Executivul a făcut tot ce este posibil pentru a reduce impactul provocărilor. Când prețurile la energie a crescut am venit cu compensații, când agricultorii se aflau în dificultate am compensat parțial prețul la motorină, când era rând la vamă am lucrat eficient cu autoritățile române”, a declarat Natalia Gavrilița.
De asemenea, șefa Cabinetului de Miniștri a menționat printre realizări și obținerea statului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. „Acest lucru reflectă credibilitatea de care se bucură R. Moldova, după ani de izolare internațională”, a spus prim-ministra.
„Am ținut să așezăm țara noastră pe un drum bun și corect. Am reușit să demarăm reforma în justiție, am reușit să ieftinim un set de servicii publice. Am transformat statul prielnic pentru mediul de afaceri. Am relansat colaborarea cu România, în urma ședinței comune din februarie. Nu suntem rupți de realitate, am efectuat ședințe în teritoriu.”
Autor: Natalia Gavrilița
Guvernul în ședință
Guvernul
Remanierii și demisii
La 5 noiembrie 2021, viceprim-ministru pentru reintegrare în guvernul Gavrilița, Vlad Kulminski a anunțat că demisionează. Aceasta a fost prima schimbare în componența inițială. Motivul invocat de principalul negociator al Republicii Moldova în procesul de reglementare transnistreană a fost de ordin personal.
Într-adevăr am demisionat din motive personale, însă nu s-a întâmplat brusc. Înainte de a demisona am discutat demisia mea cu doamna prim-ministră, cu doamna președintă și cu domnul spiker prealabil. Asta nu a fost o surpriză pentru cei de la guvernare. Despre asta am discutat cu ei cu trei sau patru săptămâni înainte. Totul a fost coordonat din timp, ar fi fost iresponsabil din partea mea să fac acest lucru
Autor: Vlad Kulminski
Vlad Kulminski susține că munca îl consuma prea mult și nu ar fi reușit să acorde timp și familiei. La distanță de două luni, la 19 ianuarie, funcția este preluată de Oleg Serebrian.
Vlad Kulminski și Oleg Serebrian
AGORA
Ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, demis
Următoarea remaniere în Guvernul Gavrilița s-a produs neașteptat. Totul s-a întâmplat la 8 iulie 2022. Fără un anunț prealabil, la ora 8:00 dimineața la Președinție a avut loc ceremonia de învestire în funcția de ministru al Agriculturii a deputatului Vladimir Bolea. Asta deși mai devreme nu a fost anunțată demisia fostului ministru Viorel Gherciu.
Vladimir Bolea depune jurământul de învestire în funcția de ministru
Guvernul
Despre faptul că urmează remanieri la Ministerul Agriculturii, Viorel Gherciu a aflat în seara zilei de 7 iulie, când a fost contactat telefonic de prim-ministra Natalia Gavrilița. Principalul subiect discutat a fost reforma în educație sau așa-zisa intenție de a comasa mai multe instituții de învățământ superior, printre care și regăsește și Universitatea Agrară.
Natalia Gavrilița anunță schimbările la Ministerul Agriculturii
AGORA
„Vreau să zic că avem viziuni un pic diferite față de dezvoltarea sectorului și țin să menționez că, pentru sectorul agricol, din punctul meu de vedere, ca specialist care vine din domeniu în care activez peste 30 de ani, o instituție de învățământ superior este strict necesară. Bineînțeles că acestă instituție necesită de a fi reorganizată, de a fi optimizată ca să devină mult mai atractivă pentru tineri. Moldova este o țară agrară și sectorul contribuie la economie. Din acest punct de vedere, cred că instituția trebuie să aibă viitor”, a spus Gherciu.
Întrebat de jurnalista AGORA dacă aceasta putea fi ultima picătură în decizia prim-ministrei de a face schimbări la Ministerul Agriculturii, Gherciu a răspuns: „Numirea miniștrilor este o decizie politică, la fel și revocarea acestora”. Gherciu a adăugat că are viziuni diferite față de cele ale conducerii Executivului și cu privire la dezvoltarea sectorului, investițiile făcute de grantori, sistemul de cercetare, sistemul de extensiune, etc.
O nouă demisie. Pleacă din funcție ministra Mediului
La începutul lunii septembrie a urmat o altă demisie. Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu și-a depus demisia. Anunțul a fost plasat pe pagina sa de Facebook.
S-a întâmplat, după ce la ședința de Guvern din data de 7 septembrie, prim-ministra Natalia Gavrilița a luat-o la rost pe Cantaragiu pentru faptul că nu au fost create și lansate la timp câteva instrumente care să ușureze accesul populației la stocurile de lemne prevăzute pentru încălzire. Astfel, șefa Guvernului a cerut să existe o Linie verde telefonică și site-ul unde urma să fie plasată informația despre lemne și primăriile arondate ocolurilor silvice.
La 16 noiembrie funcția a fost preluată de secretara de stat, Rodica Iordanov.
Iuliana Cantaragiu
Guvernul
O nouă remaniere. Pleacă din funcție ministrul Economiei
La aceeași ședință din 16 noiembrie 2022, Guvernul a anunțat demisia ministrului economiei, Sergiu Gaibu. Totodată, prim-ministra a anunțat și cine îi va lua locul lui Gaibu. Noul ministru a fost numit deputatul PAS, președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba.
Astăzi și-a dat demisia ministrul Sergiu Gaibu, îi mulțumim pentru lucrul său, el a făcut anumite reforma foarte importante, în primul rând este vorba despre organizația de dezvoltare a antreprenoriatului iar programele care au fost pornite și formate în această organizație, este vorba de fondul de garantare a creditelor, a pus bazele fondului FACEM, bugetul instituției a crescut practic de trei ori, am văzut și acele compensații care au fost acordate antreprenorilor pentru perioada de iarnă în procesul de producție, marja comercială.
Autor: Natalia Gavrilița
Ex-ministrul Economiei, Sergiu Gaibu
Guvernul
Ultima schimbare
Șirul schimbărilor în garnitura Cabinetului de miniștri se încheie la 9 ianuarie 2023 când ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari și-a anunțat demisia din funcție. Se întâmplă după un an și jumătate de activitate. Plecarea s-a întâmplat fin propria inițiativă și din motive personale.
La scurt timp, în locul lui a fost numit Alexei Buzu.
Învestirea în funcția de ministru al Muncii a lui Alexei Buzu
Guvernul
La această dată, Guvernul Gavrilița numără un an și jumătate de activitate.