Ultima oră! Guvernul Gavrilița a demisionat

R. Moldova a rămas fără Executiv. La 10 februarie, într-o conferință de presă, șefa Guvernului, Natalia Gavrilița, a anunțat demisia in corpore a Cabinetului de miniștri pe care-l conduce.

10 februarie 2023, 13:14Irina Soltan

Ultima oră! Guvernul Gavrilița a demisionat

După un an și jumătate de activitatea, Guvernul Gavriliția își încetează activitatea.

M-am convins că suntem așteptați în UE cu brațele deschise. Dacă Guvernul ar fi avut aceeași deschidere acasă, am fi reușit să avansăm mai repede. După un an și jumate de activitate a venit timpul să anunț demisia mea din funcție. Echipa cu care am lucrat la Guvern a fost o echipă cu expertiză în domeniul de dezvoltare economică. Acum prioritatea este securitatea. În acest timp am guvernat în regim de criză continuă. Ne-am asigura că fiecare familie are acces la compensații, am reușit să facem primele achiziții de gaze din surse alternative. Am menținut stabilitatea, calmul și pacea în R. Moldova. Am știut să păstrăm calmul în regiunea transnistreană. Am dus dialog cu partenerii externi, am gestionat criza refugiaților. În pofida acestor provocări am implementat planul de reforme asumat în perioada electorală. Drumuri și poduri au fost date în exploatare în acest an. Am făcut pași hotărâți pe domeniul independenței energetice. Cel mai important - am reușit să obținem statutul de țară candidat în UE.

Autor: Natalia Gavrilița

Publicitate

Cum a fost investit Guvernul Gavrilița

Ziua de 6 august 2021 a intrat în istorie drept data când noul Guvern Gavrilița a obținut drepturi depline, parcurgând toate cele trei proceduri legale în aceeași zi - obținerea votului de încredere în Parlament, depunerea jurământului și semnarea decretului prezidențial.

Astfel, la 6 august, s-a desfășurat ședința extraordinară a Parlamentului cu ordinea de zi în care era inclusă acordarea votului de încredere Guvernului Gavriliță, dar și aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea numărului de ministere. 

De la tribuna plenului, Natalia Gavrilița și-a prezentat echipa și programul de guvernare. Atunci printre priorități se numărau gestionarea pandemiei COVID-19, demararea reformei justiției și pachetului anti-corupție, creșterea veniturilor populației și ale cetățenilor din categoria social-vulnerabilă și inițierea rectificării bugetului de stat pentru 2021. 

În urma votului, echipa Gavrilița obține votul de încredere a 61 de deputați ai fracțiunii PAS. Totodată a fost votat proiectul de hotărâre prin care a fost modificat numărul de ministere de la nouă la 13.

...

Natalia Gavrilița prezintă programul de guvernare în plen

Parlamentul

La scurt timp a fost demarată și ceremonia de depunere a jurământului. Noul Guvern urma să fie compus din 13 șefi la ministere, patru vicepreședinți ai Executivului, prem-ministra Natalia Gavrilița și guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene: Nicu Popescu

Ministerul Afacerilor Interne: Ana Revenco

Ministerul Economiei: Sergiu Gaibu

Ministerul Infrastructurii: Andrei Spînu 

Ministerul Finanțelor: Dumitru Budeanschi

Ministerul Apărării: Anatolie Nosatîi

Ministerul Educației: Anatolie Topală

Ministerul Culturii: Sergiu Prodan

Ministerul Justiţiei: Sergiu Litvinenco

Ministerul Sănătății: Ala Nemerenco

Ministerul Mediului: Iuliana Cantaragiu

Ministerul Agriculturii: Viorel Gherciu

Ministerul Muncii și Protecției Sociale: Marcel Spătaru

Viceprim-miniștri: Vladislav Kulminski (Reintegrare) și Iurie Țurcan (Digitalizare)

...

Ceremonia de deăunere a jurământului

Guvernul

În aceeași zi, imediat după ceremonia de depunere a jurământului, președinta țării Maia Sandu a semnat decretul de numirea a noului Executiv. Documentul legitimează învestirea noului Cabinet de miniștri.

Potrivit decretului, în baza votului de încredere acordat de Parlament a fost numit noul Guvern în componență de 13 șefi la ministere, patru vicepreședinți ai Executivului, prem-ministra Natalia Gavrilița și guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah.

Un an de activitate a Executivului condus de Gavrilița

La distanță de un an de activitate, Guvernul Gavrilița a prezentat un raport de activitate. „Executivul a făcut tot ce este posibil pentru a reduce impactul provocărilor. Când prețurile la energie a crescut am venit cu compensații, când agricultorii se aflau în dificultate am compensat parțial prețul la motorină, când era rând la vamă am lucrat eficient cu autoritățile române”, a declarat Natalia Gavrilița. 

De asemenea, șefa Cabinetului de Miniștri a menționat printre realizări și obținerea statului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. „Acest lucru reflectă credibilitatea de care se bucură R. Moldova, după ani de izolare internațională”, a spus prim-ministra.


„Am ținut să așezăm țara noastră pe un drum bun și corect. Am reușit să demarăm reforma în justiție, am reușit să ieftinim un set de servicii publice. Am transformat statul prielnic pentru mediul de afaceri. Am relansat colaborarea cu România, în urma ședinței comune din februarie. Nu suntem rupți de realitate, am efectuat ședințe în teritoriu.”

Autor: Natalia Gavrilița

...

Guvernul în ședință

Guvernul

Remanierii și demisii

La 5 noiembrie 2021, viceprim-ministru pentru reintegrare în guvernul Gavrilița, Vlad Kulminski a anunțat că demisionează. Aceasta a fost prima schimbare în componența inițială. Motivul invocat de principalul negociator al Republicii Moldova în procesul de reglementare transnistreană a fost de ordin personal.

Într-adevăr am demisionat din motive personale, însă nu s-a întâmplat brusc. Înainte de a demisona am discutat demisia mea cu doamna prim-ministră, cu doamna președintă și cu domnul spiker prealabil. Asta nu a fost o surpriză pentru cei de la guvernare. Despre asta am discutat cu ei cu trei sau patru săptămâni înainte. Totul a fost coordonat din timp, ar fi fost iresponsabil din partea mea să fac acest lucru

Autor: Vlad Kulminski

Vlad Kulminski susține că munca îl consuma prea mult și nu ar fi reușit să acorde timp și familiei. La distanță de două luni, la 19 ianuarie, funcția este preluată de Oleg Serebrian.

...

Vlad Kulminski și Oleg Serebrian

AGORA

Ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, demis

Următoarea remaniere în Guvernul Gavrilița s-a produs neașteptat. Totul s-a întâmplat la 8 iulie 2022. Fără un anunț prealabil, la ora 8:00 dimineața la Președinție a avut loc ceremonia de învestire în funcția de ministru al Agriculturii a deputatului Vladimir Bolea. Asta deși mai devreme nu a fost anunțată demisia fostului ministru Viorel Gherciu.

...

Vladimir Bolea depune jurământul de învestire în funcția de ministru

Guvernul

Despre faptul că urmează remanieri la Ministerul Agriculturii, Viorel Gherciu a aflat în seara zilei de 7 iulie, când a fost contactat telefonic de prim-ministra Natalia Gavrilița. Principalul subiect discutat a fost reforma în educație sau așa-zisa intenție de a comasa mai multe instituții de învățământ superior, printre care și regăsește și Universitatea Agrară.


...

Natalia Gavrilița anunță schimbările la Ministerul Agriculturii

AGORA

„Vreau să zic că avem viziuni un pic diferite față de dezvoltarea sectorului și țin să menționez că, pentru sectorul agricol, din punctul meu de vedere, ca specialist care vine din domeniu în care activez peste 30 de ani, o instituție de învățământ superior este strict necesară. Bineînțeles că acestă instituție necesită de a fi reorganizată, de a fi optimizată ca să devină mult mai atractivă pentru tineri. Moldova este o țară agrară și sectorul contribuie la economie. Din acest punct de vedere, cred că instituția trebuie să aibă viitor”, a spus Gherciu.

Întrebat de jurnalista AGORA dacă aceasta putea fi ultima picătură în decizia prim-ministrei de a face schimbări la Ministerul Agriculturii, Gherciu a răspuns: „Numirea miniștrilor este o decizie politică, la fel și revocarea acestora”. Gherciu a adăugat că are viziuni diferite față de cele ale conducerii Executivului și cu privire la dezvoltarea sectorului, investițiile făcute de grantori, sistemul de cercetare, sistemul de extensiune, etc.

O nouă demisie. Pleacă din funcție ministra Mediului

La începutul lunii septembrie a urmat o altă demisie. Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu și-a depus demisia. Anunțul a fost plasat pe pagina sa de Facebook.

S-a întâmplat, după ce la ședința de Guvern din data de 7 septembrie, prim-ministra Natalia Gavrilița a luat-o la rost pe Cantaragiu pentru faptul că nu au fost create și lansate la timp câteva instrumente care să ușureze accesul populației la stocurile de lemne prevăzute pentru încălzire. Astfel, șefa Guvernului a cerut să existe o Linie verde telefonică și site-ul unde urma să fie plasată informația despre lemne și primăriile arondate ocolurilor silvice.

La 16 noiembrie funcția a fost preluată de secretara de stat, Rodica Iordanov. 

...

Iuliana Cantaragiu

Guvernul

O nouă remaniere. Pleacă din funcție ministrul Economiei

La aceeași ședință din 16 noiembrie 2022, Guvernul a anunțat demisia ministrului economiei, Sergiu Gaibu. Totodată, prim-ministra a anunțat și cine îi va lua locul lui Gaibu. Noul ministru a fost numit deputatul PAS, președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba.


Astăzi și-a dat demisia ministrul Sergiu Gaibu, îi mulțumim pentru lucrul său, el a făcut anumite reforma foarte importante, în primul rând este vorba despre organizația de dezvoltare a antreprenoriatului iar programele care au fost pornite și formate în această organizație, este vorba de fondul de garantare a creditelor, a pus bazele fondului FACEM, bugetul instituției a crescut practic de trei ori, am văzut și acele compensații care au fost acordate antreprenorilor pentru perioada de iarnă în procesul de producție, marja comercială.

Autor: Natalia Gavrilița

...

Ex-ministrul Economiei, Sergiu Gaibu

Guvernul

Ultima schimbare

Șirul schimbărilor în garnitura Cabinetului de miniștri se încheie la 9 ianuarie 2023 când ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari și-a anunțat demisia din funcție. Se întâmplă după un an și jumătate de activitate. Plecarea s-a întâmplat fin propria inițiativă și din motive personale.

La scurt timp, în locul lui a fost numit Alexei Buzu.

...

Învestirea în funcția de ministru al Muncii a lui Alexei Buzu

Guvernul

La această dată, Guvernul Gavrilița numără un an și jumătate de activitate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal