Felicitări de la București și explicații privind „tranziția de la un guvern la altul”. Principalele declarații de după desemnarea lui Dorin Recean
La scurt timp de la anunțul desemnării consilierului prezidențial Dorin Recean în funcția de premier al Republicii Moldova, omologul român Nicolae Ciucă i-a transmis felicitări și l-a asigurat de sprijinul României în procesul de integrare europeană. Totodată, vicepremierul Nicu Popescu a declarat într-un interviu pentru o publicație internațională că o mare parte a echipei fostului premier Natalia Gavrilița se va regăsi și în noul Guvern.
11 februarie 2023, 13:29 ・ Cristian Bolotnicov
„Felicitări, Dorin Recean, pentru nominalizarea ca viitor Prim-ministru al R. Moldova! România va rămâne alături de Republica Moldova pe toate dimensiunile Parteneriatului Strategic,în beneficiul cetățenilor R. Moldova. România va continua să susțină ferm Guvernul R. Moldova pe drumul spre integrare europeană”
Autor: Nicolae-Ionel Ciucă, prim-ministru al României - 10 februarie 2023
Cu un mesaj de felicitare a venit și eurodeputatul român, Siegfried Mureșan care a menționat că schimbarea de la vârful Guvernului „nu va schimba cu nimic caracterul pro-european al Republicii Moldova.”
Asta este ceea ce vor oamenii, asta este ceea ce vrea majoritatea parlamentară, asta va oferi noul Guvern. Uniunea Europeană va continua să ajute cetățenii Republicii Moldova pentru a depăși dificultățile cu care se confruntă și va sprijini în continuare autoritățile în implementarea reformelor necesare integrării europene. Sunt convins că guvernul condus de prim-ministrul Dorin Recean va determina instituțiile statului să funcționeze bine și să lucreze în interesul oamenilor.”
Autor: Siegfried Mureșan, eurodeputat român - 10 februarie 2023
Primele declarații și precizările lui Popescu
Ulterior, în dimineața zilei de 11 februarie 2023, premierul desemnat Dorin Recean a venit cu o scurtă declarație pe contul său de Twitter în care a precizat că obiectivul principal al noului Guvern este aderarea la Uniunea Europeană.
„În calitate de prim-ministru desemnat al Republicii Moldova, promit să conduc națiunea noastră spre aderarea la UE și să contribui la securitatea regională în fața dificultăților geopolitice actuale. Republica Moldova este angajată în direcția progresului și a reformelor. Împreună, vom merge înainte spre un viitor prosper și sigur.”
Autor: Dorin Recean, premier desemnat - 11 februarie 2023
Totodată, vicepremierul și ministrul interimar al afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu a anunțat că a avut o convorbire cu omologul său estonian, Urmas Reinsalu. În cadrul dialogului telefonic, șeful diplomației de la Chișinău a declarat că a discutat despre evoluțiile de politică internă din țara noastră, remanierile guvernamentale care au loc în Republica Moldova precum și evoluțiile ulterioare.
„I-am explicat domnului ministru că aceasta este o tranziție planificată, de la un guvern pro-european la altul, fiind un proces în pregătire de ceva timp cu scopul fortificării securității și rezilienței țării noastre pe fundalul războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”, a afirmat Nicu Popescu.
Oficialul a dat asigurări că noul Guvern va va continua să se concentreze pe aceleași obiective prioritare „ aderarea la Uniunea Europeană, reformele sistemice solicitate de către cetățeni precum și pe contribuția țării noastre la stabilitatea regională.”
Mai mult, vicepremierul Nicu Popescu a declarat pentru The New York Times că „mare parte” din echipa fostului premier Natalia Gavrilița va rămâne și va fi parte a noului Guvern.
Ce urmează
Potrivit Constituției Republicii Moldova, candidatul desemnat pentru funcția de prim-ministru de către Președintele Republicii Moldova, are la dispoziție 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate și a întregii liste a Guvernului.
Legea supremă stabilește că programul de activitate şi lista Guvernului se dezbat în şedinţa Parlamentului. Acesta acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. În baza votului de încredere acordat de Parlament, Preşedintele Republicii Moldova numeşte Guvernul.
Totodată, conform Constituției, Guvernul îşi exercită atribuţiile din ziua depunerii jurămîntului de către membrii lui în faţa Preşedintelui Republicii Moldova.