Numărul morților după cutremurul din Turcia depășește cifra de 20 mii. Salvatorii moldoveni continuă să activeze alături de colegii lor
Numărul morților după cutremurul din Turcia a depășit oficial cifra de 20.000, potrivit datelor publicate de Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență (Afad).. Între timp, salvatorii moldoveni continuă să activeze alături de colegii lor din alte state, încercând să identifice cât mai mulți supraviețuitori printre ruinele clădirilor distruse.
11 februarie 2023, 10:37 ・ Cristian Bolotnicov
ONU cere armisițiu în Siria
Cel puțin 870.000 de persoane au nevoie urgentă de hrană în cele două țări după cutremur, care a lăsat fără adăpost până la 5,3 milioane de persoane numai în Siria, a avertizat ONU. Șeful ONU pentru drepturile omului a cerut o încetare imediată a focului în Siria pentru ca ajutoarele să ajungă la toate victimele cutremurului. Patru milioane de persoane din nord-vestul țării, controlat de rebeli, depind de ajutorul umanitar, dar în ultimele trei săptămâni nu a fost livrat niciun ajutor din zonele controlate de guvern.
Intervenția salvatorilor
Reuters
Guvernul sirian a declarat că a aprobat livrarea de ajutoare umanitare în zonele afectate de cutremur aflate în afara controlului său. Un deceniu de război civil și bombardamente aeriene siriano-ruse au distrus deja spitale și au provocat penurii de electricitate și apă.
Organizația Internațională pentru Migrație a declarat vineri că cele 14 camioane cu ajutoare care se îndreptau spre nord-vestul Siriei transportau încălzitoare, corturi, pături și alte provizii de care au nevoie disperată. Aceasta este o zonă în care războiul civil a făcut ca 90% din populație - aproximativ 4 milioane de persoane - să depindă de ajutoare chiar înainte de producerea cutremurelor.
Guvernul lui Erdogan, considerat vinovat de reacția întârziată
Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a recunoscut vineri, pentru prima dată, că guvernul său nu a reușit să ajungă și să ajute victimele „atât de repede pe cât am fi dorit", transmite Reuters.
BBC scrie că a fost nevoie de o operațiune de salvare masivă în 10 din cele 81 de provincii ale Turciei.
Dar a fost nevoie de timp pentru ca intervenția să se desfășoare, iar în unele sate nu s-a putut ajunge la ele timp de câteva zile. În cele din urmă au sosit peste 30.000 de persoane din sectorul profesional și voluntar, împreună cu echipe din multe alte țări.
Peste 6.000 de clădiri s-au prăbușit, iar lucrătorii de la autoritatea turcă pentru dezastre Afad au fost ei înșiși surprinși de cutremure. Acele ore inițiale au fost critice, dar drumurile au fost avariate, iar echipele de căutare și salvare s-au străduit să ajungă până în a doua sau a treia zi.
Turcia are mai multă experiență în ceea ce privește cutremurele decât aproape orice altă țară, dar fondatorul principalului grup de salvare voluntar crede că de data aceasta, politica a stat în cale. După ultimul cutremur major din august 1999, forțele armate au fost cele care au condus operațiunea, dar guvernul Erdogan a încercat să le limiteze puterea în societatea turcă.
Președintele Turciei, Recep Tayip Erdogan
Getty Images
„Peste tot în lume, cele mai organizate și mai puternice din punct de vedere logistic sunt forțele armate; au mijloace enorme în mâinile lor", a declarat Nasuh Mahruki, șeful fundației Akut. „Așa că trebuie să folosiți acest lucru în caz de dezastru".
În schimb, autoritatea civilă turcă pentru dezastre are acum acest rol, cu un personal de 10-15.000 de persoane, ajutat de grupuri neguvernamentale precum Akut, care are 3.000 de voluntari.
Potențialul efort de salvare a fost acum mult mai mare decât în 1999, a declarat Mahruki, dar, cu armata lăsată în afara planificării, a trebuit să aștepte un ordin de la guvern: „Acest lucru a creat o întârziere în începerea operațiunilor de salvare și căutare".
Președintele Erdogan a acceptat că eforturile de căutare nu au fost atât de rapide pe cât dorea guvernul, în ciuda faptului că Turcia are „cea mai mare echipă de căutare și salvare din lume în acest moment".
Salvatorii moldoveni continuă să intervină
Salvatorii din Republica Moldova plecați în misiunea internațională în Turcia continuă căutările pentru salvarea victimelor cutremurului. Pe parcursul zilei de 10 februarie angajații IGSU au evaluat 12 blocuri rezidențiale pentru a depista oameni aflați sub ruine, transmite într-un comunicat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
„În rezultatul acțiunilor întreprinse au fost depistate două cadavre sub dărâmăturile materialelor constructive. Tot ieri salvatorii moldoveni, la solicitarea colegilor echipei USAR-Mexic, au acordat suport cu utilaj tehnic necesar (termovizor, cameră video, laser), pentru identificarea locului sinistraților blocați într-un bloc avariat și salvarea unei persoane”, se menționează în comunicat.
Intervenția salvatorilor din R. Moldova
IGSU
Astfel în acest sens a fost formată o grupă mixtă Mexic-MD, fiind realizată identificarea locului victimei, extragerea căreia în continuare a fost realizată de modulul din Mexic.
Pe parcursul zilei de 11 februarie echipa Republicii Moldova de căutare salvare urbană va continua misiunea de căutare a sinistraților, dar și vor evalua starea construcțiilor avariate pentru a putea intra in zonele de risc.
Amintim că în primele ore, după preluarea misiunii, salvatorii moldoveni au reușit să salveze un băiat în vârstă de 3 ani care a rămas blocat în ruinele unui bloc mai mult de patru zile. Angajații IGSU au recuperat copilul viu și nevătămat după mai multe încercări de a ajunge sub ruinele blocului complet afectat de seism.