Spațiul aerian ucrainean devine un ring de război tot mai utilizat, din cauza dronelor

Spațiul aerian ucrainean devine un ring de război tot mai utilizat, din cauza dronelor

Un nouă modalitate de luptă, în războiul declanșat în Ucraina, este prin utilizarea dronelor. Tehnologie care, pe lângă faptul că nu este inofensivă, are un preț mare atât pentru obținerea ei, cât și pentru distrugere. Cu toate acestea, cel mai mare pericol ar fi evoluția rapidă și deținerea de părțile implicate în război a modelului mai avansat.

Olga Scripnic

Atât Rusia, cât și Ucraina folosesc din ce în ce mai mult dronele pentru a obține informații strategice și pentru a ghida focurile de artilerie. Rusia ar folosi muniții furnizate de Iran, care sunt drone militare mari. Însă, în cea mai mare parte, ambele părți utilizează modelele mici și mai ieftine, numite quadcoptere, scrie The Economist

Un aspect esențial în acest „duel” este doborârea dronelor inamice. Dronele mici sunt greu de observat și mai greu de distrus. Totodată, distrugerea lor în aer este costisitoare. O singură rachetă, de la un sistem de apărare aeriană, lansat pentru a distruge o dronă poate costa 1 milion de dolari sau mai mult. Cu toate aceste, lupta cu dronele oferă un mod alternativ de atac, chiar dacă costă câteva mii de dolari.

Modelele folosite pentru a doborî dronele inamice zboară de obicei cu 45 de km/h sau 72 km/h și cântăresc mai puțin de un kilogram, ceea ce le face prea lente pentru a prinde dronele mari și prea ușoare pentru a le provoca daune semnificative. 

Evoluția tehnologică pe câmpul de luptă

Publicitate

Primele atacuri ale ucrainenilor împotriva dronelor rusești au fost dirijate de către persoane, iar acum necesitatea asistenței umane nu mai este obligatorie. 

Quadcopterele au rotoare în partea superioară, iar camerele lor sunt îndreptate în jos. Acest unghi mort este folosit în cazul coborârii rapide asupra unei ținte. Lovirea rotorului poate provoca ruperea, cel puțin a unei pale, moment în care drona începe să se învârtă fără control, în schimb cea a atacatorului rămâne nevătămată. Însă, acest tip de atac funcționează doar împotriva dronelor mici. 

În scurt timp, forțele ucrainene vor avea acces la un sistem care ar putea provoca daune mult mai mari. Un start-up în domeniul apărării, cu sediul în Monaco, va trimite interceptorii de drone. Ceea ce presupune că senzorii care vor fi conectați la rețea detectează dronele inamice care se apropie și lansează drone de contraatac de la sol. Mai mult decât atât, este folosită inteligența artificială pentru a identifica, urmări și ataca țintele nedirijate de oameni. 

Acestea au o viteză maximă de peste 250km/h și sunt suficient de robuste pentru a supraviețui unor ciocniri cu drone mici. Prețul rămâne necunoscut, dar nu ar depăși prețul unei rachete, scrie The Economist.

Flotele de drone interceptoare ar putea fi o soluție la atacurile în masă cu drone, precum cele asupra rețelei electrice din Ucraina.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal