Apă-Canal Chișinău: 29 de mii de lei, salariu care „nu trebuie să trezească atâta vorbă”

Apă-Canal Chișinău: 29 de mii de lei, salariu care „nu trebuie să trezească atâta vorbă”

Viceprimara mun. Chișinău, Irina Gutnic, încearcă să contrazică, în cadrul emisiunii Descifrat, informațiile din spațiul public, potrivit cărora angajații acestei instituții ar avea cele mai mari salarii. Argumentul ar prinde validitate prin comparația făcută cu ale organizații, care ar avea remunerării financiare și mai mari. Care este, totuși, profilul salariaților în R. Moldova.

Olga Scripnic

Pe de o parte, în spațiul public circulă informația că Apă-Canal ar fi instituția care are cele mai mari salarii dintre companiile care prestează servicii pentru municipalitate. În pofida faptului că este o companie care are datorii de milioane către Premier Energy.

Pe de altă parte, șefa de la Apă-Canal, Irina Gutnic, neagă aceste afirmații în cadrul emisiunii Descifrat, menționând că salariul unui director de la Apă-Canal, în prezent, este de 29 de mii de lei, iar salariul mediu pe întreprindere este în jur de 15 mii de lei. Pe parcursul anului 2022 au avut loc două majorări în acest domeniu.

Salariul unui director de la Apă-Canal Chișinău este de 29 de mii de lei, raportat la alte salariile altor instituții, consider că, nu este un salariul care trebuie să trezească atâta vorbă

Autor: Irina Gutnic, șefa Apă-Canal Chișinău

Publicitate

Perspectiva unui salariu decent derivă din comparația pe care o face Gutnic cu remunerarea financiară pe care o au muncitorii altor instituții publice, cum ar fi la Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), la Agenția pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației a Republicii Moldova (ANRCETI).

Profilul salariaților în R. Moldova

În luna decembrie a anului 2022, Guvernul a aprobat pentru 2023 majorarea salariului minim brut în sectorul bugetar cu 14%, de la 3.500 la 4.000 lei și o creștere salarială de 1.300 lei pentru toți bugetarii. 

În 2022, salariul mediu lunar a fost de 11.369 lei, ceea ce reprezintă cu 17% mai mult decât în 2021, conform Biroului Național de Statistică. În sectorul bugetar salarial mediu lunar brut a fost de 8.579 lei, în creștere cu 12% față de 2021. În sectorul real, care include întreprinderi, organizații, instituții cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică, de la industrie și comerț la sănătate și asistență socială, câștigul salarial mediu a fost de 9.360 lei.

Potrivit raportului Biroului Național de Statistică, la sfârșitul anului 2022, aproximativ trei dintre patru salariați au avut salarii mai mari de 5.000 de lei, iar fiecare a patra persoană a avut un salariu de până la 5.000 de lei.

Din totalul salariaților, circa 0,3 % dintre salariați au fost remunerați cu 3.500 de lei sau mai puțin. 41,8% au avut salarii mai mici de 7.000 de lei; 24% au avut salarii cuprinse între 7.000 și 10.000 de lei; 19,1 % s-au ales cu recompense salariale în valoare de 10 000-15 000 de lei, iar 15,1 % au avut salarii mai mari de 15.000 de lei. 

Menționăm că, în toate cazurile anterioare este precizat salariul brut. Pentru a ajunge la salariul net, este reținut 12% din sumă, care reprezintă cota impozitului pe venit, pentru persoanele fizice și juridice, iar 9% - asigurarea medicală. Prin urmare, cota contribuţiei de asigurări sociale achitată de angajatori este de 24% pentru angajatorii sectorului privat, instituțiilor de învățământ superior și ai instituțiilor medico-sanitare, 29% pentru angajatorii autorităților, a instituțiilor bugetare și autorităților sau instituțiilor publice la autogestiune. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal