Criza de la Apă Canal: Care este cel mai pesimist scenariu în opinia viceprimarei Irina Gutnic (VIDEO)

Operatorul municipal S.A. Apă Canal Chișinău continuă să se afle într-o situație complicată, generată în urma apariție unor datorii față de furnizorul de energie electrică, Premier Energy. În cadrul emisiunii Descifrat, viceprimara mun. Chișinău, Irina Gutnic a afirmat că motivul crizei de la întreprinderea municipală este legat de neajustarea la timp a tarifelor, iar în această situație cel mai pesimist scenariu ar putea include și un eventual faliment al întreprinderii.

12 februarie 2023, 18:57Cristian Bolotnicov

Criza de la Apă Canal: Care este cel mai pesimist scenariu în opinia viceprimarei Irina Gutnic (VIDEO)
„În cazul în care metodologia nu va fi schimbată și ANRE nu va accepta un tarif care să acopere acele costuri pe care le suportă Apă Canal Chișinău, evident că întreprinderea va intra în faliment, deoarece nu-și va putea onora obligațiile de plată. Însă nu știu dacă falimentul întreprinderii ar salva situația în municipiu, or oricare dintre operatori care nu ar interveni fără o sumă considerabilă de bani, doar în rețele este nevoie de a investi peste 1,5 miliarde de lei”

Autor: Irina Gutnic, viceprimar al mun. Chișinău

Ajustarea tarifelor, în continuare cerută

Publicitate

Vezi și: Apă-Canal Chișinău: 29 de mii de lei, salariu care „nu trebuie să trezească atâta vorbă”

Funcționara a precizat că o situație mai complicată până la acest moment a fost evitată grație intervenției autorităților publice locale. Gutnic a menționat decizia Consiliul Municipal Chișinău prin care au fost efectuate modificări ale metodologiei tarifare și aprobată o ajustare temporară a tarifului, care nu a mai intrat în vigoare.

„Cel puțin eu vreau să fiu optimistă că noi o să ajungem să fim auziți, am încercat să solicităm o audiență la dna prim-ministru, pentru a explica cum stau lucrurile în realitate, să ne asumăm acele greșeli care s-au mai comis în activitatea Apă Canal Chișinău, să prezentăm creșterea încasărilor în ultima jumătate de an și să explicăm că fără intervenția APL în legea 303, fără intervenția în modificarea metodologiei și ajustarea tarifelor altă soluție nu poate exista în cadrul Apă Canal Chișinău”, a declarat Gutnic.

Ce soluții sunt

În opinia viceprimarei, singura modalitate acceptabilă pentru soluționarea crizei cu care se confruntă Apă Canal Chișinău este ajustarea tarifelor „pentru acoperirea cheltuielilor operaționale”. Asta deși anterior, ANRE a aprobat o majorare a tarifelor până la 15,3 lei pentru un metru cub de apă.

„De asta unica soluție, la moment legală și sperăm să fim auziți și să ne așezăm la o masă de discuții cu autoritățile centrale, deoarece acest subiect este unul vital, or dacă alternativă la gazele naturale există, la energia electrică există, la apă alternativă nu avem și atât timp cât ne vizează pe toți, nu trebuie să facem diferență între cetățeni, autoritatea publică locală sau centrală, noi trebuie să ne așezăm la masa de discuții și să intervenim în modificarea legislației în primul rând, după care să ajustăm tariful.”

Autor: Irina Gutnic, viceprimar al mun. Chișinău

Totodată, Gutnic respinge soluția propusă de unii consilieri din cadrul Consiliului Municipal Chișinău prin care s-a elaborat un proiect de decizie privind alocarea sumei necesare pentru stingerea datoriei față de Premier Energy.

„Dacă noi astăzi alocăm 100 - 200 milioane, noi peste două luni iarăși venim și solicităm alocarea de mijloace financiare pentru a închide datoriile, în baza la ce? CMC-ul este în drept să închidă datoriile unei societăți pe acțiuni? Nu există un temei legal, posibil alte modalități juridice ar exista, dar alocarea mijloacelor financiare de către CMC pentru închiderea datoriilor Apă Canal Chișinău față de cel puțin Premier Energy, la moment eu nu am identificat.”

Autor: Irina Gutnic, viceprimar al mun. Chișinău

Precizăm că în dimineața zilei de 26 ianuarie, Premier Energy anunța că datoria neachitată a întreprinderii S.A. Apă-Canal Chișinău este în creștere. Prin urmare, mai multe locuri de consum urmau să fie deconectate de la sursa de energie electrică inclusiv cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă. Primarul Ion Ceban a venit cu o reacție în care susține că municipiul Chișinău ar putea rămâne fără apa. Mai mult, edilul punctează că din cauza lipse de energie electrică la Stația de Epurare va reapărea mirosul urât în capitală.

Potrivit, Premier Energy, datoria totală constituie 73,2 milioane de lei, din care 44,7 milioane de lei sunt în facturile cu termenul expirat.

Ulterior, la 2 februarie, primarul general al capitalei, Ion Ceban a anunțat că a fost identificată o soluție, care a permis reconectarea blocului administrativ al Apă Canal la energia electrică.

„După discuțiile din această seară cu conducerea Premier Energy am ajuns la înțelegerea că "Apă Canal" la această oră este reconectată la energia electrică. Împreună cu colegii mei după mai multe ședințe lungi am identificat o soluție constructivă și legală pe care am propus-o în ședința din această seară”, a transmis edilul.

Mai mult, la 27 ianuarie curent, pentru a verifica corectitudinea aplicării prevederilor actelor normative în vigoare în activitatea întreprinderii, ANRE a inițiat un control al activității licențiate a S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru perioada anilor 2020 – 2022.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal