Maia Sandu, despre planurile Rusiei de destabilizare a R. Moldova: Se planifică intervenția militarilor în civil, a străinilor și a așa-ziselor grupări criminale din opoziție (LIVE)

Maia Sandu, despre planurile Rusiei de destabilizare a R. Moldova: Se planifică intervenția militarilor în civil, a străinilor și a așa-ziselor grupări criminale din opoziție (LIVE)

Președinta țării, Maia Sandu, face declarații de presă, în contextul mesajelor privind securitatea din regiune.

Irina Soltan

În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică care trebuia să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să conducă la proteste. Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente mascate prin proteste ale opoziției s-ar urmări schimbarea puterii de la Chișinău.

Autor: Maia Sandu

Publicitate

Președinta țării a adăugat că planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiuni cu caracter violent. De exemplu, în documentele transmise de partea ucraineană se conțin instrucțiuni privind intrarea în R. Moldova pentru cetățeni din Rusia, Belarus, Serbia și Muntenegru. Președinta dă asigurări că instituțiile statului lucrează la prevenirea provocărilor și țin situația sub control.

În realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne. În special, pe grupări criminale, ca formațiunea Șor, și toate derivatele ei, pe unii veterani și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc. Scopul este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău, pe una ilegitimă care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei, ca Moldova să poată fi folosită în războiul contra Ucrainei.

Autor: Maia Sandu

Șefa țării a cerut Parlamentului să adopte, în cel mai scurt timp, proiecte de lege care să ofere Procuraturii și SIS instrumente pentru combaterea mai eficientă a riscurilor și amenințărilor la securitatea țării.

AGORA amintește că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a informat-o pe președinta Maia Sandu despre un document al Federației Ruse, depistat de spionajul ucrainean, care arată cum, cine și când ar avea în plan să destabilizeze situația din Republica Moldova.

La scurt timp, Serviciul de Informații și Securitate a confirmat informațiile prezentate de partenerii ucraineni și a adăugat că, în urma activității operative a Serviciului, au fost identificate acțiuni subversive cu scopul subminării statului R. Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice. 

„Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este în legătură permanentă cu lideri de state și guverne din țările europene și cu alți parteneri externi, inclusiv cu președintele Zelenski, cu care are un schimb continuu de opinii și informații privind situația din regiune. Instituțiile noastre responsabile lucrează pentru asigurarea securității țării și folosesc tot ajutorul informațional al partenerilor pentru a anticipa și preveni orice tentative de subminare a statului nostru”, notează instituția prezidențială într-un comunicat.

Precizăm că, într-un interviu acordat presei ruse, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a calificat Moldova drept următorul „centru antirusesc" după Ucraina. Anterior, acesta a declarat în repetate rânduri că Occidentul încearcă să transforme Moldova într-o a doua Ucraină.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu o reacție la declarațiile lui Lavrov. Purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă a declarat că „respinge categoric declarațiile șefului diplomației ruse care nu corespund adevărului”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal