Cum am aflat din presa străină despre spațiul aerian închis și cât a durat până autoritățile noastre (nu) ne-au comunicat ce se întâmplă

Cum am aflat din presa străină despre spațiul aerian închis și cât a durat până autoritățile noastre (nu) ne-au comunicat ce se întâmplă

În jurul amiezii, pe canalele de telegram de specialitate și din sursele externe, în special - cele din Ucraina, aflam că spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis. Niciun avion nu decola și nu ateriza pe Aeroportul Internațional Chișinău. Și operatorii aerieni au scris despre asta, dar motivul rămânea necunoscut. AGORA a solicitat imediat o confirmare de la Autoritatea Aeronautică Civilă.

Baciu Ana

Tensiunile creșteau, în timp ce canalele de telegram din Ucraina scriau că motivul închiderii spațiului aerian din țara noastră ar fi fost două drone rusești, care cercetau teritoriul Ucrainei, una dintr ele, intersectând spațiul aerian al Republicii Moldova.

...

Spațiu aerian închis

runway

Publicitate
...

Spațiu aerian închis

Unian

Aproximativ peste o oră de la declanșarea discuțiilor în mediul on-line, Autoritatea Aeronautică Civilă a venit cu un răspuns oficial, în care a menționat că „în urma ședinței Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spațiului Aerian, a fost emis un NOTAM de închidere temporară a spațiului aerian al Republicii Moldova la ora 11:24, 14 februarie, în scopul asigurării siguranței și securității aviației civile”.

Alte detalii despre cauzele sistării zborurilor deasupra R. Moldova nu au fost comunicate. Ulterior s-a anunțat că, la ora 14:47, spațiul aerian a fost redeschis.

La momentul publicării acestei știri (la ora 17:29), încă așteptam un comunicat oficial în care să fie expuse motivele închiderii spațiului aerian al Republicii Moldova.

UPDATE: Acesta a venit la distanță de aproximativ o oră, cu următorul conținut:

În jurul orei 12:30, Ministerului Apărării a recepționat o informație precum că în spațiul aerian al Republicii Moldova în regiunea orașului Soroca, a fost detectat un obiect neidentificat de mici dimensiuni asemănător unui balon meteorologic. Având în vedere condițiile meteo și imposibilitatea monitorizării și identificării obiectului precum și a traiectoriei de zbor al acestuia, în scopul asigurării siguranței și securității cetățenilor, în cadrul Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spațiului Aerian, la ora 13:24 a fost luată decizia de a închide temporar spațiul aerian. Urmare a verificării informațiilor și asigurării lipsei oricărui pericol pentru siguranța cetățenilor, la propunerea Ministerului Apărării, la ora 14:46 spațiul aerian a fost redeschis. 

Autor: Autoritatea Aeronautica Civilă

În comunicat se mai menționează că autoritățile naționale au acționat strict în conformitate cu prevederile Procedurilor specifice aplicabile pentru situații similare.

Menționăm că, la 13 februarie, președinta Maia Sandu a oferit detalii despre planul de destabilizare a țării, anunțat anterior de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Acesta ar include, în următoarea perioadă, acțiuni ale unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care ar pune la cale acțiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal