Prețul războiului. Câți bani au cheltuit Rusia, Ucraina și aliații săi
Din primele zile ale războiului, a devenit clar că Ucraina nu va putea face față o perioadă îndelungată invaziei rusești. Inamicul său a pompat de-a lungul anilor bugete uriașe în armată, iar multe voci nu au dat șanse prea mari Ucrainei în primele zile și chiar săptămâni de război. Ajutorul extern oferit Kievului, care a constat din mijloace financiare, diverse donații, dar, mai ales, armament, a făcut diferența pe terenul de luptă, armata ucraineană reușind să elibereze mai multe teritorii. Între timp, Rusia a trebuit să se confrunte cu repercusiunile sancțiunilor, însă a continuat să investească miliarde de dolari în mașinăria sa de război. Cât au cheltuit cele două state, dar și cât de mult au avut de suferit economiile lor, vă povestim mai jos.
・ Zagnat Elena
Pierderile și cheltuielile Ucrainei
Distrugerile aduse infrastructurii ucrainene se ridică la 600-750 de miliarde de dolari, potrivit premierului ucrainean Denis Șmigal. În acest context, președintele Consiliului European, Charles Michel, a îndemnat capitalele UE să accelereze negocierile privind utilizarea a 300 de miliarde de dolari din activele confiscate de la banca centrală rusă pentru reconstrucția Ucrainei.
Totodată, țara a trebuit să-și mărească în mod substanțial bugetul militar. Alexei Danilov, secretar al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, a declarat că Ucraina a alocat anul trecut aproximativ 41,8 de miliarde de dolari pentru securitatea națională și apărare (57% din cheltuielile bugetului de stat pentru 2022).
Peste 27 de miliarde de dolari, adică 45% din totalul cheltuielilor bugetului de stat, au ajuns la armata ucraineană între 24 februarie și sfârșitul anului 2022.
Deficitul bugetului de stat al Ucrainei în 2022 a fost de 24 de miliarde de dolari. Potrivit premierului ucrainean, în 2023, deficitul va depăși 20% din PIB, iar acoperirea acestuia este planificată cu ajutorul partenerilor occidentali.
Potrivit Trezoreriei de Stat din Ucraina, în 2022 au fost transferate în fondul general al bugetului de stat 40 de miliarde de dolari. 13 miliarde au fost primite de fondul general al bugetului de stat sub formă de ajutor internațional (granturi).
Cât a cheltuit occidentul pentru a susține Ucraina?
Fără sprijinul Statelor Unite și al Uniunii Europene, un efort susținut de apărare similar cu cel la care a fost martoră lumea ar fi fost probabil de neconceput. Dar cât de mult sprijin a primit Ucraina și ce diferență a făcut acesta?
În ceea ce privește ajutorul total (militar, financiar și umanitar combinat), Uniunea Europeană și țările sale au oferit cel mai mult Ucrainei, în timp ce Statele Unite au oferit cel mai mare ajutor militar. Institutul Kiel a calculat un suport total în valoare de 108,8 miliarde de euro din partea a 46 de țări sub formă de suport financiar, umanitar și militar, oferit pe parcursul lui 2022. 51,8 miliarde de euro au provenit de la Uniunea Europeană și 47,8 miliarde de euro de la Statele Unite, urmând Regatul Unit, Canada și Norvegia, precum și sume semnificative, dar mai mici, de la alte câteva țări.
În ceea ce privește ajutorul militar, Statele Unite au furnizat mai mult decât toate celelalte țări la un loc. Unele țări NATO și aliați, cum ar fi Germania și Suedia, au revenit asupra politicilor anterioare împotriva furnizării de ajutor militar ofensiv pentru a sprijini Ucraina, în timp ce Uniunea Europeană a furnizat pentru prima dată în istoria sa arme letale prin intermediul instituțiilor sale.
Infografic
Agora.md
Ce se întâmplă în haznaua Rusiei?
Deși războiul nu a evoluat conform planului lui Putin, în primele faze ale acestuia, superioritatea economică a Rusiei a fost într-adevăr enormă. Pierderile sale au fost, de asemenea, enorme. După primele nouă luni de război, o estimare a acestor pierderi, 82 de miliarde de dolari, a fost publicată de ediția ucraineană a revistei Forbes.
În 2022, cheltuielile de apărare națională ale Rusiei au fost cu o treime mai mari decât bugetul de dinainte de război - 68,3 miliarde de dolari, iar în 2023 vor fi cu încă 6 % mai mari - 72,7 miliarde de dolari. Însă o comparație a cheltuielilor în anii anteriori cu calculele publicate de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm arată că cheltuielile militare totale ale Rusiei au fost de 1,5-1,6 ori mai mari decât cheltuielile oficiale pentru „apărare națională”. Aceasta înseamnă că, în 2023, cheltuielile militare totale ale Federației Ruse vor ridica, de fapt, la aproximativ 110 miliarde de dolari.
Numai în primele nouă luni de război, Moscova a alocat aproape 29 de miliarde de dolari pentru susținerea armatei sale, a cheltuit aproape 16 miliarde de dolari pentru salariile soldaților și peste 9 miliarde de dolari pentru a plăti familiile militarilor uciși în luptă. Alte 7,7 miliarde de dolari au fost alocate pentru sprijinirea familiilor celor răniți în război, în timp ce pierderile masive de echipament militar ale armatei ruse pe teritoriul ucrainean au costat statul aproape 21 de miliarde de dolari în plus.
Rusia a folosit între 10.000 și 50.000 de obuze pe zi în timpul războiului, iar prețul mediu al unui obuz de calibru sovietic este de aproximativ 1.000 de dolari. Astfel, cheltuielile Rusiei se ridică la peste 5,5 miliarde de dolari numai pentru aprovizionarea cu artilerie. De asemenea, Rusia a utilizat peste 4.000 de rachete pentru a ataca Ucraina, iar costul mediu al unei rachete rusești este de 3 milioane de dolari.
Cu toate sancțiunile impuse împotriva Rusiei de la invazia sa în Ucraina și toate costurile războiului de aproape un an, Rusia și-a păstrat haznaua bine aprovizionată, în mare parte datorită exporturilor de energie și alimente de bază. Cu toate acestea, Rusia a înregistrat un deficit bugetar sever în 2022, aceasta fiind a doua cea mai slabă performanță fiscală de la destrămarea Uniunii Sovietice, în urmă cu trei decenii. Motivul evident: o creștere bruscă a cheltuielilor legate de război, pe măsură ce conflictul se prelungește mult mai mult decât anticipase Kremlinul.
Cheltuielile federale rusești au crescut cu peste 92 de miliarde de dolari, în 2022. Astfel, deficitul Rusiei pentru anul 2022 a ajuns la 47 miliarde de dolari, adică 2,3% din produsul intern brut, a declarat ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov. Asta în condițiile în care, cu un an înainte, Rusia se bucurase de un excedent de 6,7 miliarde de dolari.