Urmează  cea mai dură etapă a războiului din Ucraina. NYT explică evoluția conflictului

Urmează cea mai dură etapă a războiului din Ucraina. NYT explică evoluția conflictului

Zeci de mii de rezerviști ruși sunt înrolați pe front, în timp ce arsenalul militar ucrainean continuă să fie tot mai numeros. Ocuparea Donbasului ar putea pune capăt războiului, în aceeași măsură în care câmpul de luptă ar putea să să se mute în țara vecină. O nouă ofensivă ar fi pregătită atât de Rusia, cât și Ucraina.

Olga Scripnic

În perioada de iarnă, ritmul războiului din Ucraina a fost unul lent, constant, dar extrem de violent. Pagubele produse au depăși mult (in)succesul pe câmpul de luptă. Însă, după această perioadă, atât Ucraina, cât și Rusia ar fi pregătite pentru o nouă ofensivă, scrie The New York Times.

Nu există nicio îndoială că ambele părți se pregătesc de ofensivă, dar totul se reduce la capacitatea pe care o au părțile pentru a face acest lucru.

Autor: Mick Ryan, un general-maior în retragere din armata australiană și membru al Institutului de cercetare Lowy

Publicitate

Strategia rusă: ocuparea Donbasului sau deschiderea unui front în Rusia

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar fi dat ordin să ocupe întreaga regiune Donbas până în luna martie, afirmă serviciile secrete ucrainene.

În acest moment, în Ucraina, s-ar afla în jur de 320.000 de soldați ruși, iar aproximativ 150.000 sunt pregătiți pentru a interveni. Astfel, una din strategiile urmărite de Kremlin pentru a avansa pe front este să slăbească pozițiile ucrainene printr-un număr mare de atacuri.

În acest sens, un prim pas a fost reprezentat de consolidarea trupelor pe linia frontului estic. Un succes definitiv în această direcție este reprezentat de ocuparea Bahmutului, unde confruntarea se desfășoară încă din luna mai.

...

Consolidarea pozițiilor armatei ruse pe linia frontului estic

The New York Times

Un alt moment strategic și important este securizarea liniilor de aprovizionare ruse. Motiv pentru care a fost lansat un contraatac dur pentru a proteja Kremina. Localitatea se află pe cea mai importantă autostradă din Lugansk. De asemenea, aceștia atacă orașul Ugledar în sud-est, unde pozițiile ucrainene se află la doar câțiva kilometri de singura legătură feroviară cu Crimeea.

Modul în care sunt poziționați zeci de mii de soldați ruși ar indica încercarea de a încercui forțele militare ucrainene din Donbas, prin aplicarea unei strategii de tip „clește”. O parte din militari ar veni din nord, iar altă parte ar avansa din sud, potrivit analiștilor militari.

Intenția Rusiei ar fi să acționeze rapid pentru a captura teritoriu și a semnala succesul atât la nivel intern, cât și internațional. Iar un rol major, în acest sens, îl au presiunile constante făcute de președintele Vladimir Putin.

Orice bătălie care ar putea produce o ruptură majoră pe linia frontului ucrainean ar începe cu baraje de artilerie rusești mai intense, bombardamente cu avioane de atac la sol și ieșiri cu elicoptere care zboară la înălțime mice, a declarat fostul colonel în armata ucraineană, Serghei Grabski, pentru presa ucraineană, citat de The New York Times

Principalul efort va fi la sol, unde rușii vor folosi tacticile lor tradiționale, o concentrare masivă de tancuri, transportoare blindate de trupe și un foc de artilerie intens.

Autor: Serghei Grabski, fost colonel în armata ucraineană

O altă mișcare strategică, discutată pe plan internațional, ar fi posibilitatea deschiderii unui nou front de către Rusia, pentru acapararea Ucrainei. Câmpul de luptă, în acest caz, ar fi teritoriul rusesc.

Ce ar putea da planul peste cap

Armamentul occidental livrat către Ucraina ar putea face mai dificilă situația pentru forțele militare rusești. Tancurile germane Leopard și vehiculele americane de luptă a infanteriei Bradley, care au fost promise și care urmează a fi livrate, pot face diferența în confruntări. Mai mult decât atât, situația respectivă ar limita timpul de care dispune Rusia pentru aplicarea strategiilor de luptă.

Moscova urmărește anunțurile privind livrările de arme occidentale și sigur va fi capabilă să acționeze, înainte de a primi ceea ce ne dorim.

Autor: Oleksandr Daniliuk, fost consilier pentru securitate națională

În același timp, încă de la începutul lunii trecute sunt înregistrate încercări ale Rusiei de a lansa operațiuni ofensive majore, însă eșecul s-ar datora lipsei de muniții și unități de manevră, scrie agenția britanică de informații militare, citată de The New York Times

O altă problemă ar fi reprezentată de pierderile din ce în ce mai mari, pe care continuă să le sufere armata rusească. Media ultimelor șapte zile a fost de 824 de victime pe zi, număr care ar fi de patru ori mai mare decât în ​​iunie-iulie 2022, conform comunicatului Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În același timp, crește numărul de cazuri în care recruții sunt trimiși la atac în lipsa unui ordin și fără a fi înștiințați. Antrenamentul militar pentru apărarea patriei evoluează prin trimiterea pe câmpul de luptă și primirea rolului de infanterie de asalt. 

Nu suntem pregătiți pentru un asalt. Sunt deja victime în batalionul nostru. Comandamentul este departe, comunicarea este aproape inexistentă. Suntem literalmente duși la măcel.

Autor: Adresarea video a recruților din Kaliningrad către guvernatorul rus Anton Alikhanov

Strategia ucraineană: între a nu permite avansarea și contraofensivă

Forțele ucrainene rămân a fi concentrate pe păstrarea trupelor și a echipamentelor militare și pe ținerea în loc a ofensivei rusești, acestea reprezintă obiectivele majore, în acest moment.

Totodată, avansarea în est a ucrainenilor încă rămâne a fi un scenariu puțin probabil, din cauza pozițiilor fortificate pe care le deține Rusia. Însă, cea mai fezabilă contraofensivă a ucrainenilor ar fi în sud, potrivit analiștilor militari.

O mare parte din teritoriul ocupat de Rusia în sud se află în raza de acțiune a rachetelor HIMARS. Tot din acest motiv, Rusia și-a mutat depozitele de muniție, centrelele de comandă și alte provizii critice mai departe de front.

...

Așezarea rachetelor ucrainești HIMARS și ținta contraofensivei

The New York Times

Orașul Melitopol, din regiunea Zaporojie, ar fi unica țintă a ofensivei ucrainene, pentru că orașul se află la intersecția a două autostrăzi importante și a unei linii feroviare cruciale, care sunt folosite pentru aprovizionarea trupelor rusești în sud. Acest plan ar fi dificil, din cauza că în jurul Melitopolului rușii au construit cea mai densă rețea de tranșee și capcane antitancuri. 

Totodată, analiștii militari și foștii oficiali de securitate ucraineni preconizează că așa-numitul pod terestru al Rusiei, care se întinde din sudul Ucrainei până la Peninsula Crimeea, ar putea deveni țintă pentru o contraofensivă ucraineană. Însă, în această zonă capacitatea Ucrainei de a duce echipament militar greu este limitată.

Kievul speră că Occidentul va furniza rapid artilerie cu rază de acțiune mai lungă, cu care vor putea slăbi pozițiile rusești.

Rușii așteaptă mișcări active din partea noastră în sud, iar noi menținem această tensiune. Așa demoralizăm inamicul.

Autor: Natalia Gumeniuc, purtătoarea de cuvânt a comandamentului militar din sudul Ucrainei

O altă strategie a forțelor militare ucrainene ar fi să divizeze forțele rusești, iar acest fapt ar contribui la slăbirea poziției Rusiei în regiunea Herson. 

Kievul antrenează mii de soldați ucraineni în afara țării și este focusat pe adunarea de arme grele și muniție, înaintea unui asalt care ar distruge armata rusă, declară Oleksandr Daniliuc, fost director al Consiliului de securitate națională al Ucrainei.

Planurile Rusiei, mai puțin secrete

Ajutați de serviciile de informații occidentale, de sateliții comerciali și de o rețea de partizani care lucrează pentru a submina ocupația rusă, înalți oficiali ucraineni au declarat că intențiile imediate ale Moscovei sunt în curs de a fi descoperite, scrie The New York Times.

În Rusia sunt mobilizați zeci de mii de soldați, inclusiv recruți de la o mobilizare în masă din toamna anului 2022. Formațiunile militare sugerează că s-ar putea pregăti să încercuiască forțele ucrainene aflate în regiunile Donețk și Lugansk.

Armata rusă ar putea să încerce să ocupe Donbasul și apoi să anunțe finalizarea operațiunii militare speciale și să solicite negocieri.

Autor: Andrei Zagorodniuc, fost ministru ucrainean al apărării

Aceasta ar urma să fie a treia încercare a Rusiei de a captura Donbasul de la începutul războiului, după ce primele două au eșuat.

În acest context, Ucraina își poate permite să facă retrageri tactice, potrivit analiștilor militari, atâta timp cât nu riscă să sufere o prăbușire totală a pozițiilor pe front, care ar face posibilă încercuirea trupelor sale.

...

Previziunile de atac ale rușilor și ucrainenilor

The New York Times

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal