Cum se stabilește domiciliul copiilor minori în cazul când părinții locuiesc separat (VIDEO)

Cum se stabilește domiciliul copiilor minori în cazul când părinții locuiesc separat (VIDEO)

Separarea părinților deseori ajunge să fie cel mai traumatizant moment prin care trece un copil. Aceasta pentru că, în cele mai multe cazuri, părinții care aleg să nu mai fie un cuplu nu ajung la un consens cu privire la educarea și întreținerea copiilor comuni. Cum se stabilește domiciliul copiilor minori atunci când părinţii locuiesc separat, dar și ce stă la baza hotărârii judecătorești atunci când instanța se expune pe marginea acestui subiect? Aceste întrebări apar de fiecare dată în astfel de situații.

Redactia Agora

Acum un an Inga și cu soțul ei au hotărât să divorțeze. Cei doi au împreună doi copii minori, o fetiță și un băiețel, așa că cea mai mare problemă a fost să convină asupra faptului cu cine vor rămâne ei după divorț. Nu au putut să ajungă la un numitor comun, așa că au mers în instanța de judecată care a stabilit domiciliul copiilor.

Publicitate
Anume faptul că soțul dorea ca copii să rămână cu el, anume aceasta a creat o problemă și un proces destul de tensionat pentru mine. A fost stabilit domiciliul copiilor cu mama, respectiv datorită unui grafic stabil de întrevederi, soțul preia copiii, iar întrebări la acest capitol nu avem.

Autor: Inga Ciugulea, locuitoare a mun. Bălți

Pentru ca copii să mențină relația cu tatăl lor, autoritatea tutelară a stabilit un program de întrevederi. Programul de întrevederi, de cele mai dese ori, este stabilit în cazul în care părinții sunt într-un conflict și nu pot ajunge la un numitor comun privind stabilirea orelor de vizită ale părintelui care locuiește separat de copilul său.

Nu poate părintele îngrijitor să-și asume în totalitate dreptul de a-și priva copilul să comunice cu celălalt părinte. Am recomanda graficele de întrevedere doar în circumstanța în care acest grafic este în favoarea copilului și doar în circumstanța în care va organiza atât familia, cât și copilul și îi va permite să se simtă bine.

Autor: Crizantema Caraiman, specialist pentru problemele familiei și copilului în situație de risc în cadrul DGASPF, Bălți.

Autoritatea tutelară participă la ședințele de judecată în care se examinează stabilirea domiciliului copiilor minori, iar rolul ei este de a evalua condițiile de trai, dar și mediul în care urmează să locuiască minorul. Ulterior, asistentul social întocmește un aviz în baza informației și materialelor acumulate, pe care îl prezintă instanței de judecată.

Deseori, părinții fiind antrenați în conflict, fiind centrați pe efectele divorțului și pe stările lor emoționale, inclusiv și materiale, lasă în umbră starea emoțională a copilului și atunci când doi părinți nu stabilesc de comun acord în grija cui rămâne ulterior copilul cu domiciliul permanent, avem copii stresați, avem copii trași de mâini în direcții diverse de ambii părinți, ceea ce-i afectează și mai mult. 

Autor: Crizantema Caraiman, specialist pentru problemele familiei și copilului în situație de risc în cadrul DGASPF, Bălți.

Potrivit magistraților, informația din avizul autorității tutelare se ia în calcul la stabilirea domiciliului pentru copii minori. Iar în cazul în care este nevoie de opinia copilului sau copiilor minori, instanța de judecată îi poate audia în ședință.

Se înaintează o acțiune în instanța de judecată, de către unul dintre părinți. Obligatoriu, instanța solicită avizul autorității tutelare cu privire la stabilirea domiciliului copilului minor. Se stabilesc ședințe de judecată. În cadrul ședinței se prezintă inclusiv reprezentanții autorității tutelare, dacă este nevoie și alți specialiști în domeniu, după care instanța ascultând opinia participanților la proces, ia o anumită decizie. 

Autor: Dorin Cazacu, judecător Judecătoria Bălți sediul Fălești

Hotărârea judecătorească privind stabilirea domiciliului este solicitată de angajații ASP la perfectarea buletinului de identitate al copilului.

La buletin este prioritar domiciliul, deoarece noi punem domiciliul la copil a acelui părinte care-l reprezintă la ASP. În cazul părinților care au domiciliul diferit, se pune acel domiciliu care îl reprezintă sau se poate pune domiciliul celuilalt părinte, cu acordul acestuia.

Autor: Liliana Trifniuc, specialist Serviciul Eliberare a Actelor de Identitate, Bălți

În cazul în care părintele în grija căruia rămân copiii minori dorește să se stabilească împreună cu ei peste hotare este nevoie de consimțământul ambilor soți. Totul se face în baza unei declarații vizate notarial, iar în cazul în care soțul care nu deține custodia asupra copiilor refuză să semneze acordul, refuzul poate fi atacat în instanță. Litigiile referitoare la stabilirea domiciliului copilului minor sunt soluționate în judecată în baza Codului Familiei.

Acest material este realizat de TV-Nord în cadrul proiectului „Streamlining communication in the judicial system” finanțat de USAID Moldova. Preluarea acestui material pe AGORA are loc în cadrul unui parteneriat de colaborare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal