Gruparea de hackeri care ar fi influențat „cu succes” 27 de alegeri din lume. Dezinformarea în masă - principala tehnică, arată o investigație jurnalistică

O grupare de hackeri din Israel susține că ar fi influențat „cu succes” în jur de 27 de alegeri din mai multe țări, fiind implicați în cel puțin 33 de scrutine electorale prezidențiale. Principala tehnică o reprezentau dezinformarea în masă cu ajutorul conturilor false, arată o investigație realizată de mai multe publicații internaționale, printre care și The Guardian.

15 februarie 2023, 19:18Cristian Bolotnicov

Gruparea de hackeri care ar fi influențat „cu succes” 27 de alegeri din lume. Dezinformarea în masă - principala tehnică, arată o investigație jurnalistică

Unitatea este condusă de Tal Hanan, un fost agent al forțelor speciale israeliene, în vârstă de 50 de ani, care acum lucrează în privat sub pseudonimul „Jorge” și care se pare că a lucrat pe ascuns în alegeri în diferite țări timp de peste două decenii

El este demascat de un consorțiu internațional de jurnaliști. Hanan și unitatea sa, care folosește numele de cod „Team Jorge”, au fost demascați prin intermediul unor imagini sub acoperire și a unor documente care au fost dezvăluite către The Guardian.

Hanan nu a răspuns la întrebări detaliate despre activitățile și metodele Team Jorge, dar a declarat: „Neg orice abatere".

Investigația dezvăluie detalii extraordinare despre modul în care dezinformarea este folosită ca armă de către Team Jorge, care gestionează un serviciu privat care oferă servicii de intervenție clandestină în alegeri fără a lăsa urme. Grupul lucrează, de asemenea, pentru clienți corporativi.

Hanan le-a spus reporterilor sub acoperire că serviciile sale, pe care alții le descriu drept „operațiuni secrete", erau disponibile pentru agențiile de informații, campaniile politice și companiile private care doreau să manipuleze în secret opinia publică. El a spus că acestea au fost folosite în Africa, America de Sud și Centrală, SUA și Europa.

Unul dintre serviciile cheie ale echipei Jorge este un pachet software sofisticat, Advanced Impact Media Solutions, sau Aims, care controlează o armată vastă de mii de profiluri false de socializare pe Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram și YouTube. Unele avataruri au chiar și conturi Amazon cu carduri de credit, portofele bitcoin și conturi Airbnb.

Consorțiul de jurnaliști care a investigat Team Jorge include reporteri de la 30 de instituții, printre care Le Monde, Der Spiegel și El País. Proiectul, care face parte dintr-o investigație mai amplă privind industria dezinformării, a fost coordonat de Forbidden Stories, o organizație non-profit franceză a cărei misiune este de a urmări munca reporterilor asasinați, amenințați sau încarcerați.

Imaginile sub acoperire au fost filmate de trei reporteri, care au abordat echipa Jorge dându-se drept potențiali clienți.

În mai mult de șase ore de întâlniri înregistrate în secret, Hanan și echipa sa au vorbit despre modul în care ar putea aduna informații despre rivali, inclusiv prin utilizarea tehnicilor de hacking pentru a accesa conturile Gmail și Telegram. S-au lăudat că au plantat materiale în surse de știri legitime, care sunt apoi amplificate de software-ul de gestionare a roboților Aims.

O mare parte din strategia lor părea să se învârtă în jurul întreruperii sau sabotării campaniilor rivale: echipa a pretins chiar că a trimis o jucărie sexuală livrată prin Amazon la domiciliul unui politician, cu scopul de a-i da soției sale falsa impresie că are o aventură.

Metodele și tehnicile descrise de Team Jorge ridică noi provocări pentru marile platforme tehnologice, care de ani de zile se luptă să împiedice actorii neaveniți să răspândească neadevăruri sau să încalce securitatea pe platformele lor. Dovezile privind existența unei piețe private globale de dezinformare care vizează alegerile vor trage, de asemenea, semnale de alarmă pentru democrațiile din întreaga lume.

Dezvăluirile despre Team Jorge ar putea provoca o situație jenantă pentru Israel, care a fost supus unor presiuni diplomatice din ce în ce mai mari în ultimii ani din cauza exportului său de arme cibernetice care subminează democrația și drepturile omului.

Se pare că Hanan și-a desfășurat cel puțin o parte din operațiunile de dezinformare prin intermediul unei companii israeliene, Demoman International, care este înregistrată pe un site web administrat de Ministerul israelian al Apărării pentru a promova exporturile de apărare. Ministerul israelian al Apărării nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Jurnaliștii precizează că a avut loc mai multe întâlniri cu „Jorge”, trei online și una în birourile sale. Oportunitatea de a discuta pe larg cu fostul subcontractant al Cambridge Analytica și de a asista la demonstrațiile sale live. 

„Noi furnizăm un serviciu, în principal de informații și influență. Acestea sunt competențele noastre de bază”, explică el în preambul. În afară de aceste „capacități tehnologice”,"„Jorge” poate, de asemenea, „construi o narațiune”, care va fi apoi propagată.

Vânzătorul de influenceri se laudă că a lucrat la „33 de campanii prezidențiale, dintre care 27 au avut succes” - o estimare greu de verificat. Mai prudent decât sugerează geanta de vânzător, el nu dă nicio indicație precisă pentru a-și identifica clienții, preferând să se limiteze la anecdote demne de filmele de spionaj și să enumere gama impresionantă a serviciilor sale: catalog de boți, propagare de informații false, piratare a adversarilor, scrie Forbiden Stories.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal