O nouă zi, o nouă interdicție. Unui grup de sportivi din Muntenegru i-a fost interzis să intre în R. Moldova

O nouă zi, o nouă interdicție. Unui grup de sportivi din Muntenegru i-a fost interzis să intre în R. Moldova

Mai mulți sportivi din Muntenegru nu au putut intra pe teritoriul Republicii Moldova. Aceștia urmau să participe la turneul internațional Pavel Lusceschii, care se desfășoară la Chișinău. Poliția de frontieră a menționat că, în ultimele 24 de ore, mai mulți cetățeni străini au primit refuz de intrare în Republica Moldova, pe motiv că nu întruneau condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat, fără să menționeze dacă printre aceștia se numărau și sportivii din Muntenegru.


Baciu Ana

„În călătoria de astăzi, echipa noastră s-a confruntat cu o situație neașteptată și neplăcută. Și anume, la Aeroportul din Chișinău, fără o explicație, poliția nu a permis ca echipa noastră să intre în Moldova. După câteva ore de așteptare, documentele le-au fost luate și li s-a ordonat să se întoarcă cu primul avion care zboară abia mâine dimineață la 9:20 spre Istanbul, și abia la 19:40 seara de la Istanbul la Podgorica. Astfel, va dura aproape două zile până la întoarcerea acasă. Din păcate participarea sportivilor noștri la turneul internațional „Pavel Lusceschii” s-a încheiat înainte de start”, se arată într-o postare a Clubui de box.

Solicitată de AGORA, purtătoarea de cuvânt a Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, a menționat că în ultimele 24 de ore mia multor cetățeni li s-a interzis intrarea pe teritoriul R. Moldova.

„Amintim că după data 24 februarie 2022, odată cu instituirea situației de urgentă legată de război în imediata apropiere de frontiera de stat a Republicii Moldova, la intrarea în țară toți cetățenii străini trec un control special, în contextul excluderii unor riscuri de securitate”, a spus Raisa Novițchi.

Menționăm că un caz similar a avut loc ieri, 13 februarie, când 12 cetățeni din Serbia au anunțat că nu pot intra în R. Moldova. Aceștia ar fi planificat să ajungă la meciul „Sheriff Tiraspol” -„Partizan”.  Autoritățile statului, însă nu declară oficial dacă acestea ar fi acțiuni de menținere a securității în țară.

Ulterior, s-a anunțat că meciul de fotbal dintre „Sheriff Tiraspol” și echipa clubului sârb de fotbal „Partizan”, planificat pentru 16 februarie, se va desfășura cu tribunele goale.

Precizăm că la 13 februarie, președinta Maia Sandu a făcut declarații de presă în contextul planului Kremlinului de destabilizare în R. Moldova, informații interceptate de serviciul de spionaj ucrainean.

Potrivit Maiei Sandu, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiuni cu caracter violent. De exemplu, în documentele transmise de partea ucraineană se conțin instrucțiuni privind intrarea în R. Moldova pentru cetățeni din Rusia, Belarus, Serbia și Muntenegru. Președinta dă asigurări că instituțiile statului lucrează la prevenirea provocărilor și țin situația sub control.

Reacțiile celor vizați nu s-au lăsat așteptate. Ministrul Afacerilor Externe, Ivica Dacic, a negat posibila participare a cetățenilor sârbi la acțiuni subversive care vizează destabilizarea situației în R. Moldova, potrivit presupuselor informații din Ucraina despre planurile rusești.

„Solicităm autorităților moldovenești să transmită de urgență toate informațiile pe care le dețin, pentru că nu am primit niciodată o astfel de sesizare din Moldova”, a spus Dacic.

Citește detalii aici: Reacții din Rusia și Serbia, după declarațiile Maiei Sandu: Kremlinul neagă planul de destabilizare dezvăluit de Kiev, iar Belgradul cere informații

Oficialul a adăugat că Serbia nu va permite afectarea reputației și intereselor țării, precum și a relațiilor de prietenie dintre Serbia și Moldova. Ministrul a amintit că, potrivit legislației Serbiei, orice participare a cetățenilor sârbi la conflicte armate din străinătate se califică drept infracțiune.


Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal