Rusia a mutat 6.000 de copii ucraineni în tabere pe teritoriul rusesc. Aceștia sunt integrați pentru „a-i cufunda în idealurile pro-rusești”

Rusia a mutat 6.000 de copii ucraineni în tabere pe teritoriul rusesc. Aceștia sunt integrați pentru „a-i cufunda în idealurile pro-rusești”

Guvernul rus a evacuat cel puțin 6.000 de copii ucraineni în tabere situate în Crimeea ocupată, dar și pe teritoriul Federației Ruse, arată datele unui raport elaborat de SUA. Avocații pentru drepturile omului califică acest lucru drept „o încercare sistemică a Moscovei de a rusifica părțile ocupate ale Ucrainei”. În raport se mai arată că cei mai mulți dintre copii, care au între patru luni și 17 ani, sunt ținuți în „programe de integrare” care sunt concepute pentru a-i „cufunda în idealurile pro-rusești”, scrie The New York Times.

Baciu Ana

De la invazia Moscovei din februarie, autoritățile ruse au anunțat transferul a mii de copii ucraineni în Rusia, co scopul de a fi adoptați și a li se da cetățenia rusească. La televiziunea de stat, oficialii ofereau ursuleți de pluș noilor sosiți, care sunt prezentați ca fiind copii abandonați și salvați de război.

Acest transfer în masă este o potențială crimă de război, indiferent dacă acești copii sunt orfani sau nu, spun experții. Și, cu toate că mulți dintre minori proveneau, într-adevăr, din orfelinate și centre de plasament, autoritățile au luat și copii ale căror rude sau tutori îi doresc înapoi, afirmă oficiali internaționali din domeniul drepturilor omului.

„Au existat acuzații credibile privind transferurile forțate de copii neînsoțiți spre teritoriile ocupate de Rusia sau, nemijlocit în Federația Rusă însăși", a declarat în septembrie Secretarul General Adjunct al ONU pentru drepturile omului, Ilze Brands Kehris.

Raportul publicat marți a precizat că, cel puțin 6.000 de copii sunt plasați în 43 de tabere, deși numărul „este probabil semnificativ mai mare". Patruzeci și unu dintre aceste locuri erau tabere de vară în Rusia și în Crimeea ocupată.

Raportul a descris programul ca fiind sistemic și „angajat în eforturi de „reeducare”, expunând copiii la opinii pro-rusești „cu scopul aparent de a integra copiii din Ucraina în viziunile Guvernului rus asupra culturii, istoriei și societății naționale”, se spune în raport, cu precizarea că unele tabere au oferit copiilor și pregătire militară.

„Presupusele acțiuni ale Federației Ruse de la invazia pe scară largă a Ucrainei, în februarie 2022, pot constitui o încălcare gravă și o răpire de copii în timpul conflictului armat”, se arată în raport. Acesta a citat adopțiile grăbite, transferul copiilor peste granițele internaționale și custodia prelungită fără consimțământul expres al tutorilor drept posibile încălcări ale Convențiilor de la Geneva.

Cercetarea a fost o colaborare între Universitatea Yale și programul Conflict Observatory, pe care Departamentul de Stat l-a înființat în luna mai, pentru a documenta crimele de război și alte atrocități comise de forțele rusești și de forțele susținute de Rusia în Ucraina. Cercetătorii și-au făcut publice concluziile într-un raport al Conflict Observatory.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal