Care sunt principalele obiective ale Guvernului propus de Dorin Recean
Printre principalele obiective ale Guvernului propus de Dorin Recean se rezumă în linii mari la deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, asigurarea disciplinei în instituțiile publice și promovarea măsurilor de dereglementare a economiei.
・ Cristian Bolotnicov
„Vom purcede imediat la acțiuni pe 3 dimensiuni, cele mai importante. Prima este ordinea şi disciplina în instituții. A doua dimensiune de intervenție rapidă este să avem o nouă viaţa pentru economie. Trei, pacea şi stabilitatea. Trebuie să conștientizăm că de la al doilea război mondial încoace, suntem la cel mai mare risc de provocări.”
Autor: Dorin Recean, premier desemnat - 10 februarie 2023
Mai exact, potrivit programului de activitate întitulat „Moldova prosperă, sigură, europeană”, primele trei obiective fundamentale sunt:
Deschiderea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană și accelerarea procesului de integrare;
Elaborarea mecanismului pentru asigurarea disciplinei și evaluarea autorităților publice și a întreprinderilor de stat, precum și definirea criteriilor de performanță adecvate pentru activitatea acestora;
Promovarea măsurilor de dereglementare a economiei, eliminarea barierelor birocratice și a procedurilor normative excesive din calea antreprenorilor;
„Guvernul va prioritiza ordinea publică și siguranța cetățenilor, păstrarea stabilității și unității țării prin politici de coeziune și o politică externă activăm, precum și modernizarea structurilor de forță.”
Autor: Programul de activitate al Guvernului
Finanțe și reforme din UE
În ce privește integrarea europeană, Guvernul condus de Dorin Recean își propune să realizeze pe deplin cei nouă pași înaintați de Comisia Europeană în Avizul cu privire la cererea de aderare la Uniunea Europeană. Acest lucru presupune și transpunerea legislației europene care să asigure un nivel bun de pregătire pe toate capitolele de negocieri și operaționalizarea grupurilor de lucru de negociere cu UE.
„Facem integrarea europeană nu de dragul bifării la legislație sau procese, integrarea europeană însemnat mai mult pentru Guvernul meu, ajustarea politicii interne, ajustarea regulilor de joc ca fiecare cetățeni să fie liber, să se dezvolte și să crească bunăstarea.”
Autor: Dorin Recean, premier desemnat
Un alt obiectiv asumat de Guvern este organizarea cu succes a summitului Comunității Politice Europene la 1 iunie 2023 și a altor reuniuni care să contribuie la fortificarea cooperării, pe diverse platforme, cu Uniunea Europeană.
În același timp, noul executiv își propune să identifice modalitățile de majorare a asistenței Uniunii Europene pentru Republica Moldova, inclusiv prin explorarea posibilității de accesare a fondurilor instrumentului financiar de pre-aderare.
Noi mecanisme în justiție
Totodată, în domeniul justiției Guvernul își propune să continue reformele începute de fostul Guvern și chiar să instituie unele noi, potrivit premierului desemnat. Un alt obiectiv propus este delimitarea clară a competențelor CNA și PA, prin focusarea Procuraturii Anticorupție pe investigarea cauzelor de corupție mare „precum și prin îmbunătățirea mecanismelor de aplicare a măsurilor speciale de investigații”.
O altă prevedere se referă și la implementarea și consolidarea utilizării tehnologiilor informaționale în sectorul justiției și digitalizarea profesiilor juridice. Este prevăzută și extinderea pilotării în toate instanțele judecătorești a aplicației informatice e-Dosar judiciar și extinderea categoriilor de cauze examinate prin video-conferință.
„Noul Guvern trebuie să accelereze reforma în justiție (...) Guvernul va veni cu mecanisme necesare pentru a accelera această curățare.”
Autor: Dorin Recean, premier desemnat
Dereglementarea economiei
În domeniul economiei, potrivit programului de activitate, Guvernul își propune să continue dereglementarea economiei, prin simplificarea continuă a sistemului fiscal și vamal și eliminarea barierelor birocratice din calea afacerilor, printr-un efort masiv și urgent de dereglementare pentru a susține dezvoltarea afacerilor și creșterea productivității acestora.
„Top 5 măsuri pe care le va întreprinde Dorin Recean, la început de mandat: „Acces imediat la resurse ieftine, deregularea tuturor certificatelor, impedimente pentru ca o companie să își performeze activitatea, accesul companiilor la companiile internaționale, digitalizarea și 5 să avem procesul de aderarea la UE cât mai curând ca să putem deschide piețe pentru business-ul mic și mijlociu.”
Autor: Dorin Recean, premier desemnat
Potrivit programului de guvernare, o prioritate va fi susținerea lansării de noi afaceri și dezvoltarea afacerilor existente prin creșterea accesului la finanțare pentru antreprenori atât prin intermediul programelor statului, cât și prin atragerea resurselor din sectorul privat.”