Dosarul pe cazul fetiței ucise de o creangă căzută în parc. Bănuitul riscă până la șase ani de închisoare

Dosarul pe cazul fetiței ucise de o creangă căzută în parc. Bănuitul riscă până la șase ani de închisoare

Procuratura municipiului Chișinău a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală, în privința unui angajat din cadrul Întreprinderii Municipale „Asociația de gospodărire a Spațiilor Verzi”, învinuit de neglijența în serviciu. Acesta este învinuit că nu a organizat și nu a asigurat o verificare și curățare eficientă a arborilor amplasați pe teritoriul Grădinii publice „Alunelul”, fapt care a dus la prăbușirea unei crengi peste un copil de doi ani. În urma traumatismelor obținute, fetița a decedat.


Baciu Ana

Cazul a avut loc la 14 mai 2022, aproximativ ora 11:40, când s-a produs ruperea unei secțiuni a arborelui specia „populus nigra” care a căzut, în consecință, strivind copilul și provocând decesul acestuia.

Potrivit raportului de expertiză judiciară, cauza, care a dus la ruperea și căderea crengi a fost lipsa de rezistență a masei lemnoase, din cauza stării avansate de putrefacție a arborelui. Potrivit procurorilor, în condițiile unui sistem complex de măsuri preventive de gospodărire rațională a lucrărilor de regenerare/defrișare, era posibil de dedus la timp prezența unui pericol de rupere sau cădere a arborilor.

Învinuitul a pledat nevinovat. Acesta riscă o pedeapsă maximă de până la șase ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la cinci la 10 ani.

Amintim că, că în urma decesului fetiței în parcul „Alunelul”, Procuratura Chișinău a pornit un dosar penal pentru neglijență în serviciu, iar Primăria Chișinău a inițiat o anchetă internă.

Pe durata desfășurării investigațiilor, directorul întreprinderii municipale „Spații Verzi”, Serghei Carp, a fost suspendat din funcție.

Societatea civilă acuză autoritățile municipale de incompetență, corupție și iresponsabilitate.

Cu referire la decesul copilului, primarul a transmis aceleași informații care au fost distribuite anterior de către municipalitate, într-un comunicat de presă și anume că ar fi solicitat de la Agenția Mediului permisiune pentru curățarea și defrișarea a 170 de arbori, dar ar fi primit acord pentru mai puțini copaci.

De partea cealaltă, Agenția de Mediu susține că arborele care a căzut nu se regăsea în lista arborilor propuși spre autorizare pentru curățare înaintată de cei de la întreprinderea municipală „Spații Verzi”.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal