R. Moldova are un nou Guvern! Cabinetul propus de Dorin Recean a primit votul de încredere al Parlamentului (LIVE)

UPDATE: Cu voturile a 62 de deputați PAS, Guvernul propus de premierul desemnat Dorin Recean a primit votul de încredere al Parlamentului. Deputații au aprobat și componența noului Guvern cu lista ministerelor.

16 februarie 2023, 13:11Irina Soltan

R. Moldova are un nou Guvern! Cabinetul propus de Dorin Recean a primit votul de încredere al Parlamentului (LIVE)

16:16 - Cu voturile a 62 de deputați PAS, Guvernul propus de premierul desemnat Dorin Recean a primit votul de încredere al Parlamentului. Ședința Parlamentului continuă cu aprobarea componenței noului Guvern, cu lista noilor ministere.

16:10 - Deputații BCS au blocat tribuna centrală a Parlamentului. Amintim că parlamentarii BCS s-au arătat nemulțumiți față de decizia plenului de a reduce numărul luărilor de cuvânt la două și cu o durată de maxim cinci minute.

Publicitate

UPDATE. Comisia juridică, numiri și imunități a propus Parlamentului numirea Guvernui Recean. Se constată că în cazul listei de viitorii miniștri sunt întrunite cerințele legare pentru numire acestora în funcție.

UPDATE: Runda de întrebări

Deputatul BCS, Petru Burduja a întrebat: „Cea mai mare problemă a populație este creșterea prețurilor. Înțelegem că coșul de consum e micșorat de plata facturilor la servicii comunale. Care vor fi 5 pași pentru a majora puterea de cumpărare a populației”

În răspuns, Dorin Recean a menționat că: „Noi deja acoperim jumătate din factură. Dacă nu se fura bani puteam să acoperim mai mult. Facem asta din resursele bugetului, din resursele partenerilor UE, SUA. Plus, ne propunem să creștem economia, să creștem veniturile, să avem mai multe locuri d muncă. Vom crea programe sustenabile ca cetățenii săpată implementa inițiativele lor economice”.

Runda de întrebări - răspunsuri a fost parțial întreruptă de intervenția deputatei Partidului Șor, Marina Tauber. Aceasta a întins premierului desemnat, Dorin Recean, un teanc de hârtii, despre care spune că sunt facturile trimise de cetățenii adunați în fața Parlamentului.

...

Marina Tauber, la tribuna centrală.

Captură video

Deputatul Radu Mudreac a atins subiectul prelucrării deșeurilor. „În Stăuceni este prevăzut un teren pentru costrucția unei platforme de colectare a deșeurilor. Guvernul a dat aviz pozitiv. Rămâne pozitiv acest aviz?”, a întrebat parlamentarul.

„Vrem să facem politică din acest subiect sau să rezolvăm problema deșeurilor? Știți că trebuie să ne punem întrebările tehnice. Știți că cea mai performantă uzină de prelucrare a deșeurilor se află în orașul care e considerat de ani de zile cel mai prielnic de trăit - Viena. Nu se pune problema unde amplasezi această fabrică a prelucrării deșeurilor. E vorba să facem investiție bune ca să se respecte standardele ecologice. Azi tehnologiile pot produce din deșeuri energie”, i-a răspuns Dorin Recean.

...

Deputatul Radu Mudreac

Captură video

Deputatul BCS, Vasile Bolea a atins subiectul de securitate: „Veți întreprinde eforturi pe plan internațional în vederea recunoașterii statutului nostru de neutralitate de către alte state sau vor vom rămâne cu declararea unilaterală a acestui statut?

„Dar cine credeți că va atenta la securitate R. Moldova și cine nu respectă azi acest statut? Trebuie să înțelegem ce înseamnă acest statut. Este un instrument de politică externă care s-ar putea ca curând să nu funcționeze. De aceea e nevoie ca noi să consolidăm capacitatea de apărare. Neutralitatea e un instrument de politică externă dar care nu ne asigură în caz de agresiune. Trebuie să avem în vedere limitările acestui instrument”, a răspuns Recean.

UPDATE: Recean prezintă echipa de guvernare

Candidatul propus de Maia Sandu la șefia Guvernului prezintă echipa viitorilor miniștri.

...

Echia viitorului Guvern Recean

Dorin Recean

Dorin Recean, la tribuna centrală cu programul de guvernare

Candidatul desemnat prezintă planul de guvernare:

Obiectivul planului de guvernare este să implementăm viziunea de dezvoltare a R. Moldova a președintei Maia Sandu și planul de guvernare a partidului PAS. Și să-l ajustam la realitățile curente. Realitatea este că noi suntem într-un mediu de provocări legate în primul rând de războiul din Ucraina, de inflație, legate de creșteri fără precedent la prețuri la energie. Prioritatea mea este să introducem eficiență și ordine în instituțiile guvernamentale ca serviciile publice să fie eficiente, aproape de cetățeni și mediul de afaceri. Este importantă dezvoltarea economică care stă la baza tuturor necesităților.

Autor: Dorin Recean

O altă prioritatea este pacea și stabilitatea. A, spus că trăim vremuri tulburi, vremuri care nu au mai fost de la al Doilea Război Mondial și trebuie împreună să facem față acestor provocări. Trebuie să consolidăm capacitatea de apărare, să investim în capacitatea tehnică și umane ca să apărăm și în apărarea ordinii publice. Liniștea și pacea sunt fundamentale pentru dezvoltarea noastră socială. Facem integrarea europeană nu de dragul bifării la legislație sau procese, integrarea europeană însemnat mai mult pentru Guvernul meu, ajustarea politicii interne, ajustarea regulilor de joc ca fiecare cetățeni să fie liber, să se dezvolte și să crească bunăstarea. 

Autor: Adaugă Recean.

Dorin Recean a adăugat că Guvernul pe care-l va conduce se va axa și pe partea de energetică. Astfel a fost format un minister nou - Ministrul Energetic. Iar obiectivul este ca țara să fie carbo-neutră până în 2030. Beneficiul transformării ar fi mai mult venit pentru mediul de afaceri, mai multe locuri de muncă. 

La fel, se va pune accent pe domeniul de digitalizare, fiind creat Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării „pentru că digitalizarea este la baza și fundamentul productivității din orice ramură a economie naționale”. 

Trebuie să confruntăm și amenințările hibride care se multiplică. Am trecut printr-un val de amenințări în toamnă, dar trebuie să înțelegem că următorul val cu intensitate li mai mare abia urmează. Instituțiile noastre sunt pregătite și vor fi consolidate pentru a face față acestor provocări.

Autor: Dorin Recean

Recean a mai spus că va continua lupta cu corupția. Aici digitalizarea în Guvern ar putea împiedica corupția. Și anume prin oferirea serviciilor publice transparent, simplu și fără piedici.

Reforma Justiției a început bine, mecanismele au fost gândite bine și aceste mecanisme au mizat pe faptul că cei care sunt în sistem vor înțelege că trebuie să lucreze după lege, să respecte Constituție, să respecte normele. Am văzut că lucrurile nu au fost conform așteptărilor, deci noul Guvern va veni cu mecanisme care să accelereze această curățare.

Autor: Dorin Recean

...

Dorin Recean

Captură video

Recean își propune ca guvernul său să accelereze rezolvarea conflictului transnistrean: 

Un aspect pe care trebuie să-l menționăm, în activitatea noastră, este rezolvarea pașnică a diferendumului transnistrean. Este important să continuăm demersurile noapte mai ales în context regional ca trupele ruse să fie retrase din teritoriul R. Moldova, zona transnistreană să fie demilitarizată.

Autor: Dorin Recean

Dorin Recean, propus de Maia Sandu la șefia Guvernului

La 10 februarie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a propius candidat pentru funcția de prim-ministru pe Dorin Recean. Aceasta după ce prim-ministra Natalia Gavriliță și-a anunțat demisia.

Până în prezent, Dorin Recean (n. 17 martie 1974, Dondușeni) a activat în calitate de consilier prezidențial pe lângă Președintele Republicii Moldova pe probleme de securitate, iar, din 7 februarie 2022 deține funcția de secretar general al Consiliului Suprem de Securitate.

Menționăm că potrivit legii, Recean a avut la dispoziție 15 zile ca să vină în plen cu programul de guvernare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal