Erzin - orașul din epicentrul cutremurului din Turcia, fără ruine și victime. Cum se explică

Erzin - orașul din epicentrul cutremurului din Turcia, fără ruine și victime. Cum se explică

Cutremurul devastator din 6 februarie a distrus mai multe orașe din provincia Hatay, Turcia. Numărul deceselor a depășit 38.000 de cazuri. Însă, la distanță de 129 de km de epicentrul cutremurului, orașul Erzin a rămas neatins. Localitatea nu raportează decese sau răniți, iar clădirile au rămas în picioare. Explicație s-ar ascunde în insistența administrației locale privind aplicarea strictă a legii în domeniul construcției.

Irina Soltan

Orașul Erizin a devenit o oază de siguranță și normalitate, în timp ce viața din întreaga regiune Hatay se confruntă cu o realitate dură după cutremurul din 6 februarie. Rezistența orașului la calamitatea de proporții s-ar datora legislației aplicate cu asprime. Mai mulți primari ai orașului, inclusiv actualul edil, ar fi insistat să se aplice hotărâre ce interzice construcțiile care a încălcă siguranța seismică.

Erzin are o populație de 42 de mii de locuitori și se află la 15-20 de kilometri de Osmaniye și la 110 de kilometri de Hatay. Deși în oraș nu au fost înregistrate victime, circa 50-60 de localnici care se aflau în celelalte două orașe distruse de seism și-au pierdut viața.

În timpul mandatului meu, nu am permis nicio construcție ilegală. Mulți s-au supărat pe mine ca primar șimi ziceau „trăiești în altă țară decât noi”. Am conștiința curată. Dar desigur, chiar dacă interzicem acest lucru, sunt oameni care găsesc o cale și fac construcții ilegale. Sunt cazuri când am sancționat construcțiile ilegale. În unele cazuri am oprit construcții.

Autor: Primarul orașului Erzin, Ökkes Elmasoğlu.

Publicitate

Emre Tibikoglu are 39 de ani și lucrează în primăria orașului de 6 ani. Funcționarul comunică pentru NBSNews că după cutremur în Erzin au venit circa 20.000 de oameni ceea ce este o creștere cu aproximativ 50% a populației orașului. 

Tibikoglu a spus că ori de câte ori oficialii și-au dat seama că există clădiri care au fost construite ilegal, le-au dat jos.

Unii localnici au fost foarte supărați din cauza asta. Dar primarul a ținut ferm, știind că un cutremur puternic s-ar putea întâmpla într-o zi.

Autor: Emre Tibikoglu

...

Emre Tibikoglu

NBCnews

Funcționarul de la primărie spune că riscurile de prăbușire a clădirilor a fost scăzut și din motiv că orașul nu prea are clădiri înalte. Totuși, unele construcții au fost avariate așa încât rămâne periculoasă aflarea oamenilor în interior. Deși orașul de devastări precum s-au întâmplat în zonele învecinate, cutremurul cu magnitudinea de 7,8 a fost totuși simțit de localnici.


Legislația și pericolul seismic

Inginerii din Turcia au manifestat temeri, ani la rând, privind calitatea construcțiilor. Aceștia au remarcat vulnerabilitatea majoră a țării la eventuale cutremure de proporții. Preocupările au devenit și mai mari după ce o lege aprobată în 2018 a prevăzut amnistia clădirilor cu construcție ilegală. Mai exact, proprietarii au primit dreptul de exploatare a acestor edificii dacă plătesc o amendă statului.

După cutremurul din 6 februarie, Guvernul Turciei a demarat o anchetă amănunțită. Deja s-a dispus reținerea a peste 100 de persoane din cauza clădirilor prăbușite. În același timp, opoziția îl acuză pe președintele Recep Tayyip Erdogan că nu a reușit să aplice în mod corespunzător legislația.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal