Oficial american, la Chișinău: Republica Moldova va juca un rol important la etapa de reconstruire a Ucrainei (INTERVIU)
Săptămâna aceasta la Chișinău s-a aflat într-o vizită oficială reprezentantul special pentru afaceri și comerț în cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, Dilawar Syed. În cadrul unui interviu l-am întrebat dacă mai e atractivă Republica Moldova pentru oamenii de afaceri americani, ținând cont de situația din regiune, ce amprentă și-a lăsat războiul din Ucraina asupra diplomației comerciale și economice dintre SUA și țările Europei de Est, dar și cum facem Moldova o țară prietenoasă afacerilor. Răspunsurile le aflați în continuare.
・ Victoria Dumbravă
Dle Syed, întâi de toate țin să vă mulțumesc pentru această oportunitate și deschiderea de a discuta cu noi. Pentru început, ne-ați putea spune care este scopul și agenda vizitei dvs la Chișinău, în Republica Moldova?
Vă mulțumesc. Este o plăcere pentru mine să mă aflu în Republica Moldova. Este prima mea vizită aici, în regiunea Europei de Est. Noi am ales Republica Moldova nu întâmplător. Vizita mea are loc la scurt timp după vizita unui alt înalt oficial din Departamentul de Stat (n. r. - subsecretarul de Stat pentru creșterea economică, energie și mediu al administrației SUA, Jose W. Fernandez, care a vizitat Republica Moldova în perioada 8 - 10 februarie). Scopul nostru este să aprofundăm și să extindem relațiile economice și comerciale în țările Europei de Est.
Rolul meu în calitate de reprezentant special pentru business și comerț este să încurajez companiile americane să vină și să se extindă pe arena internațională, să creeze noi locuri de muncă, să-și extindă operațiunile, dar și investițiile. Eu cred că acest lucru este benefic atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Statele Unite ale Americii. Noi considerăm că sectorul privat al Statelor Unite poate fi acel factor puternic și pozitiv care poate face diferența. Deja am avut câteva întâlniri aici cu unele companii americane cu care am discutat despre oportunitățile de dezvoltare aici, în Republica Moldova.
Și care ar fi aceste oportunități? Prin ce este atractivă Republica Moldova pentru oamenii de afaceri americani?
Eu cred că principalele oportunități aici țin de domeniile IT, tehnologie, greentech. Spun asta inclusiv reieșind din faptul că până a ajunge să lucrez pentru administrația Biden am activat o bună perioadă de timp în Silicon Valley. Timp de 25 de ani am activat în companii software, în domenii ce țin de inteligența artificială, social-media. Cunosc foarte bine acest segment și pot spune cu certitudine că în Republica Moldova sunt de prespectivă, în special domeniul greentech.
Eu cred că Moldova are un avantaj foarte mare. Se numește diaspora, care reprezintă aproximativ un milion de persoane. De asemenea, sistemul de învățămând în domeniul tehnologiei este destul de bun, conexiunea la Internet, care acoperă toată țara.
Trebuie să ținem cont și de situația din țara vecină, din Ucraina. Cred că pentru Republica Moldova vor fi oportunități la etapa de reconstruire a țării vecine. Astfel, țara dumneavoastră ar putea juca un rol important, atât la nivel regional, cât și global. Spun acest lucru pentru că noi am mai văzut exemple când țări nu foarte mari, cum este Israelul de exemplu, sunt puternice în domeniul tehnologic. Astfel, eu sunt optimist în această privință. Cred că comunitatea întreprinderilor nou create, a startup-urilor, poate juca un rol important în domeniul tehnologic din regiune, iar SUA sunt un susținător puternic al acestui domeniu în Republica Moldova.
Autor: Dilawar Syed, reprezentant special pentru afaceri și comerț în cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii
Victoria Dumbravă (editoră-șefă AGORA) și Dilawar Syed (reprezentant special pentru afaceri și comerț în cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii)
AGORA
În acest context pot spune că recent am vizitat și un incubator de afaceri, care este susținut de USAID. SUA cu mândrie acordă asistență acestui domeniu în Republica Moldova.
Că ați pomenit de țara vecină, ce amprentă și-a lăsat războiul din Ucraina asupra diplomației comerciale și economice dintre SUA și țările din regiunea Europei de Est?
Fără îndoială agresiunea lui Putin în Ucraina are un impact negativ și asupra Republicii Moldova, dar și a altor țări din regiune. Acest fapt însă a consolidat eforturile noastre de menținere a stabilității și securității în Europa. Astăzi, depunem și mai multe eforturi și investim și mai multă energie în securitatea Europei, în special a Europei de Est, atât în plan economic, cât și pe alte aspecte. Aceste evenimente tragice au scos în evidență cât de importantă este securitatea și stabilitatea în Europa, fapt pe care se concentrează și președintele Joe Biden, după cum el însuși a menționat nu o dată.
SUA și aliații săi au un angajament ferm ca agresiunea lui Vladimir Putin să sufere un eșec. Suntem încrezători inclusiv văzând această luptă pe care ucrainenii au acceptat-o și căreia îi fac față cu stoicism.
Autor: Dilawar Syed, reprezentant special pentru afaceri și comerț în cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii
În acest context, cât de greu vă este să convingeți companiile americane să încerce să-și aducă afacerile în Europa de Est? Nu le este frică să investească în această parte a lumii?
Nu aș spune că le este frică să investească. Și aici aș vrea să menționez încă o dată experiența mea în sectorul privat. Bineînțeles că actorii din acest sector recunosc faptul că s-a creat o instabilitate în regiune, dar în același timp SUA și aliații săi au un angajament ferm ca agresiunea lui Vladimir Putin să sufere un eșec. Suntem încrezători inclusiv văzând această luptă pe care ucrainenii au acceptat-o și căreia îi fac față cu stoicism. Acum un an, dacă ne-am fi gândit, cred că foarte puțini oameni își imaginau că acest popor putea face față unei agresiuni atât de brutale. De asemenea, până acum nu am mai văzut un nivel de susținere atât de ridicat în cazul altor crize din lume așa cum vedem în cazul Ucrainei.
Bineînțeles există această instabilitate, dar cred că ea nu trebuie să constituie un impediment pentru oamenii de afaceri și business. Cred că toți își doresc să-și extindă investițiile și operațiunile, inclusiv în Republica Moldova unde este un mediu de afaceri destul de interesant. Noi vom continua să susținem Republica Moldova, vom investi în capacitățile acestei țări și în securitatea regiunii.
Bineînțeles, noi luăm în calcul și faptul că la reconstruirea și modernizarea Ucrainei se va implica și sectorul privat din SUA, care va juca un rol destul de mare în tot acest proces.
Pe final, ce sfat le-ați da autorităților și Guvernului de la Chișinău la capitolul atragerea companiilor și investițiilor străine în țara noastră?
Bineînțeles trăim o perioadă forte interesantă. Eu cred că sfatul principal este ca Republica Moldova să devină o țară mai prietenoasă afacerilor.
Cum facem asta?
Bună întrebare. În primul rând trebuie să existe o viziune, bineînțeles. După cum v-am spus, am discutat cu mai mulți oameni de afaceri de aici. Primul lucru pe care aș vrea să-l menționez este necesitatea de a avea reglementări mai previzibile. Al doilea lucru pe care l-aș recomanda ar fi investiția în capitalul uman. Am auzit că în Republica Moldova sunt instruiți între 2.000 și 3.000 de ingineri anual. Cred că acest număr nu este suficient, ținând cont de necesitățile din domeniul digital pe care le are țara. Cred că Republica Moldova trebuie să se concentreze mai mult pe instruirea profesională și tehnică, pe predarea științelor STEM, pentru a acoperi acestă lacună care exista la nivel de abilitați.
Dilawar Syed, reprezentant special pentru afaceri și comerț în cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii
AGORA
O altă observație pe care aș vrea să o evidențiez aici e că măsurile fiscale pe termen scurt nu vor asigura creșterea economică. Aceasta poate fi asigurată doar dacă se va investi în crearea locurilor de muncă. Iată de ce sunt ai eu aici. Vreau să încurajez companiile americane să vină în Moldova, să creeze locuri de muncă ce vor susține familiile de aici. Dar, cum spuneam la început, trebuie să existe o viziune, după care se va purcede la următorul pas și anume se va gândi cum să fie implementată aceasta viziune.
Și, un ultim lucru pe care aș vrea să-l menționez la nivel de recomandări pentru Republica Moldova este să se asigure o consecutivitate. Să nu se facă schimbări la nivel de recomandări la fiecare trei-patru luni. Pentru că am auzit companii de aici care se plângeau pe faptul
că le ia de la câteva zile până la câteva săptămâni să întocmească anumite rapoarte contabile. Aici trebuie să acordăm o atenție foarte mare, ca să nu punem pe umerii antreprenorilor o sarcină prea grea.
Noi continuăm să susținem toate eforturile care se depun astăzi în Republica Moldova. Acesta e un mesaj clar, un mesaj pe care l-a transmis și președintele nostru, și dl Fernández.
Dle Syed, vă mulțumim!