„Pericolele sunt în creștere”. Despre securitate, relațiile cu Federația Rusă și demilitarizarea stângii Nistrului

„Pericolele sunt în creștere”. Despre securitate, relațiile cu Federația Rusă și demilitarizarea stângii Nistrului

În prima zi în noua sa calitate de premier al Republicii Moldova, Dorin Recean a spus franc că, în materie de securitate, „pericolele sunt în creștere”, la acest moment. Declarația vine după ce, anterior, șefa statului, Maia Sandu, a declarat că Rusia are planuri privind destabilizarea Republicii Moldova, informația fiind confirmată și de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Cum va aborda noul cabinet de miniștri această problemă și cum va fi consolidată apărarea Republicii Moldova? 


Zagnat Elena

Securitatea țării și provocările cu care se confruntă

La prima sa apariție televizată de la învestirea în funcție, Dorin Recean a subliniat că, deși Republica Moldova a depășit în toamna lui 2022 o fază dificilă, pericolele ar fi acum în creștere. 

„Noi am trecut de o fază acută a acestor pericole în toamnă și aici instituțiile și-au îndeplinit foarte bine atribuțiile și avem astăzi pace, avem liniște în țară. Iată că acest efort a fost reluat acum, de curând. Pericolele sunt în creștere, respectiv, și instituțiile noastre sunt pregătite să facă față acestor pericole”, a declarat Dorin Recean în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune. 

Autor: Dorin Recean, premierul Republicii Moldova

Publicitate

Fiind întrebat despre care vor fi relațiile dintre Chișinău și Moscova, premierul a evitat să dea un răspuns direct, sugerând că discuții ar putea avea loc doar după ce Rusia își va retrage trupele atât din Ucraina, cât și din stânga Nistrului. 

„Federația Rusă trebuie să înceteze războiul din Ucraina, trebuie să-și retragă trupele din Ucraina, trebuie să și le retragă din Republica Moldova și atunci noi avem subiecte de discuții”, declară premierul Recean. 

Autor: Dorin Recean, premierul Republicii Moldova

Ar putea Republica Moldova să facă față unei eventuale agresiuni rusești? Dorin Recean sugerează că da.

„Noi putem să ne consolidăm o capacitate de apărare care să ne creeze rezerva necesară pentru a putea face inamicul să-i fie costisitor să te atace, să se implice în treburile interne. Noi trebuie să calibrăm capacitatea noastră de apărare, în măsura în care pentru orice agresor să fie foarte dificil sau foarte costisitor să ne atace”.

Cât despre stânga Nistrului, premierul crede că este necesară demilitarizarea și integrarea economică și socială a cetățenilor. 

„Acolo trebuie să efectuăm un lucru fundamental, demilitarizarea. După acest lucru, urmează toate celelalte și foarte importantă este integrarea economică și socială a cetățenilor noștri care sunt acolo, dar în capul mesei este demilitarizarea. (...) Suntem într-o perioadă de mișcări tectonice geopolitice și, în aceste circumstanțe, sunt sigur că toată părțile vor înțelege că acest lucru trebuie făcut”, a declarat Dorin Recean.  

Noi mesaje de la Moscova

Între timp, Moscova a făcut noi declarații la adresa Chișinăului. De această dată, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că Republica Moldova se numără printre țările care ar încerca să „înlăture limba rusă”.  

„Autoritățile din țările baltice și din Moldova își continuă cursul dur de asimilare a populației vorbitoare de limbă rusă și de înlăturare a limbii ruse. Observăm cu îngrijorare direcția în care se dezvoltă politica lingvistică a celor mai apropiați parteneri ai noștri”, a declarat Maria Zaharova. 

Autor: Dorin Recean, premierul Republicii Moldova

Reacția Chișinăului nu s-a lăsat mult așteptată. Într-o declarație, purtătorul de cuvânt al premierului Recean, Daniel Vodă, a spus că declarațiile diplomației rusești nu ar corespunde adevărului. Totodată, aceasta i-a cerut Moscovei să nu admită ingerințe în treburile interne ale Republicii Moldova.

„Am remarcat din nou o retorică falsă din partea diplomației ruse făcute în cadrul briefingului din 17 februarie de către reprezentanta oficială a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, prin care se menține poziția neconstructivă și instrumentalizarea subiectului limbii ruse în scopuri de propagandă a Federației Ruse. Reiterăm apelul către partea rusă de a nu admite ingerință în treburile interne ale Republicii Moldova. Țara noastră a îmbrățișat cursul european de dezvoltare, care implică respectarea unor înalte standarde în domeniul politicii lingvistice, inclusiv respectarea limbii ruse și a altor limbi ale minorităților etnice pe teritoriul țării noastre”, a declarat Daniel Vodă. 

Autor: Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al premierului Republicii Moldova

Amenințări la adresa securității statului

Săptămâna a fost marcată de declarațiile președintei Maia Sandu privind planurile Moscovei de a destabiliza situația din țară.

Președinta țării a declarat că planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiuni cu caracter violent. De exemplu, în documentele transmise de partea ucraineană se conțin instrucțiuni privind intrarea în R. Moldova pentru cetățeni din Rusia, Belarus, Serbia și Muntenegru. 

Ulterior declarațiilor, 12 cetățeni sârbi au primit interdicția de intrare în Republica Moldova. 

Totodată, șefa statului a cerut Parlamentului să adopte, în cel mai scurt timp, proiecte de lege care să ofere Procuraturii și SIS instrumente pentru combaterea mai eficientă a riscurilor și amenințărilor la securitatea țării.

AGORA amintește că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a informat-o pe președinta Maia Sandu despre un document al Federației Ruse, depistat de spionajul ucrainean, care arată cum, cine și când ar avea în plan să destabilizeze situația din Republica Moldova.

La scurt timp, Serviciul de Informații și Securitate a confirmat informațiile prezentate de partenerii ucraineni și a adăugat că, în urma activității operative a Serviciului, au fost identificate acțiuni subversive cu scopul subminării statului R. Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal