Pornește e-voluția! Antreprenorii din Moldova, îndemnați să-și descopere adevăratul potențial al afacerilor prin comerțul electronic și promovarea online
Doar 17% dintre IMM-urile din Republica Moldova au integrate tehnologiile digitale în activitatea lor.
・ Victoria Dumbravă
Dezvoltarea rapidă a tehnologiilor cere ca antreprenorii de astăzi să fie cât mai productivi. Pentru a-și spori șansele de succes digitalizarea business-ului este cheia. O spun în unison partenerii de dezvoltare, antreprenorii mari și mici, dar și autoritățile, care și-au dat întâlnire la o discuție sinceră în cadrul unei noi ediții „ASK AN EXPERT”, despre reformele aferente digitalizării și comerțului electronic în Republica Moldova.
„ASK AN EXPERT”, despre reformele aferente digitalizării și comerțului electronic în Republica Moldova.
Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii
Pandemia ne-a arătat tuturor cât de vulnerabile sunt afacerile neadaptate la mediul online și cât de necesară este o evoluție la acest capitol.
„În pandemie am înțeles că putem reduce anumite costuri lărgind orizonturile afacerilor noastre. Aceste posibilități ni le oferă digitalizarea. Noi am avut un trecut care ne-a lăsat anumite abilități și viziuni, pe alocuri bune, pe alocuri mai puțin. Astăzi avem nevoie de o schimbare. Și discutăm aici despre digitalizarea businessului, care pentru o mare parte a oamenilor de afaceri de la noi poate părea cosmos.”
Autor: Viorel Garaz, secretar de stat la Ministerul Economiei
Dar, afacerile digitalizate au mai multe șanse de reușită. Un prim avantaj rezidă din faptul că, odată digitalizate, business-urile devin mai eficiente prin reducerea de cheltuieli: arendă, servicii comunale, depozite și salarii etc. Acest lucru pare să nu mai spună nimic nou. Realitatea care trebuie însă luată în calcul ține de faptul că tehnologiile care facilitează procesul de digitalizare devin tot mai accesibile. Astfel că, astăzi, costurile tehnologizării nu mai reprezintă o problemă de prim rang.
„Eu cred că noi ne-am mutat dintr-o eră a tehnologiei într-o eră a cunoașterii. Eu văd tehnologii accesibile, tehnologii care ieri costau milioane sau sute de mii, astăzi au devenit accesibile micului business. Tehnologiile se ieftinesc cu până la 70% în fiecare an. Asta face ca rolul Proiectului Tehnologiile Viitorului (FTA) să fie și mai important. Noi vrem ca micul business să înflorească. Pentru aceasta, digitalizarea trebuie implementată rapid, iar tehnologia la scară largă.”
Autor: Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului (FTA)
Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului
Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA)
Adevăratul potențial al unei afaceri poate fi descoperit prin comerțul electronic și promovare online, spun experții.
„În Republica Moldova suntem la început de cale. Comerțul electronic e doar 4%. Ne propunem să facem progrese frumoase în domeniul comerțului electronic. Vedem oportunități mari pentru creșterea acestui domeniu, care va duce inclusiv la creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă.”
Autor: Rodica Miron, coordonatoarea de proiect în cadrul USAID Moldova
Faptul că noi nu avem încă un e-commerce ca fenomen în masă îl confirmă și cifrele. Datele unui studiu de piață arată că în Republica Moldova ponderea comerțului electronic este de doar 4% din comerțul intern total, cu un volum anual de aproximativ 155 de euro pe cap de locuitor. În țara vecină România acest indicator este de patru ori mai mare.
„De ce privim spre România când vorbim de comerțul electronic? Pentru că e-commerce-ul trebuie privit regional. În Moldova agenții ecnomici nu vor reuși să-și ramburseze investițiile și cheltuielile. Iată de ce soluția este fie devin regionali, fie se integrează pe marketplace-uri deja existente, ca să-și reducă costurile. Dar, cu certitudine, avem șanse mari să creștem comerțul online. Deschiderea magazinelor online nu e neapărat o soluție potrivită pentru toți. Este important ca businessurile autohtone și produsele autohtone să fie listate pe marketplace-uri. Din România e ușor să livreze la nivel global. Asta e foarte important, e vârful de lance pentru e-commerce-ul din Moldova.”
Autor: Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului (FTA)
În momentul actual, comerțul electronic în Republica Moldova reliefează și o serie de probleme, cum ar fi comisioanele înalte percepute de operatori și lipsa unei transparențe totale, generată inclusiv de achitările în numerar la livrare. Dincolo de acestea sunt însă și multe oportunități de dezvoltare.
Oportunități de dezvoltare a comerțului electronic în Republica Moldova
Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA)
PORNEȘTE E-VOLUȚIA
Iată de ce Proiectul Tehnologiile Viitorului vine cu un program național de dezvoltare a ecosistemului comerțului electronic - Pornește e-voluția. Autorii programului își propun ca în trei ani să asiste 150 de Întreprinderi Mici și Mijlocii la capitolul digitalizare și comerț electronic. Programul este implementat în parteneriat cu Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii (AIM), întrucât asociațiile de business reprezintă o punte de legătură între antreprenori și stat și ajută ca mesajele oamenilor de afaceri să ajungă la urechile autorităților.
„Noi vom organiza activități de suport, mentorat, consultanță. Tot ce trebuie să facă un antreprenor e să acceseze platforma ecomert.online, să-și descrie afacerea și, dacă va fi eligibil, noi îl vom contacta să vedem cum putem asista afacerea. Scopul nostru final este creșterea cifrei de afaceri, diversificarea piețelor, export şi prezența pe marketplace-uri internaționale.”
Autor: Liliana Busuioc, directoarea executivă a Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii
Obiectivele Programului Pornește e-voluția
Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA)
Reforme aferente comerțului electronic
Totuși, digitalizarea afacerilor presupune întâi de toate interacțiunea antreprenorilor cu instituțiile statului. În ultimii ani, autoritățile pomenesc tot mai des despre faptul că vor să facă acest proces cât mai ușor pentru antreprenori.
„Sunt mai multe proiecte de legi care urmează să fie votate. Serviciile notariale urmează să fie digitalizate. Imaginați-vă cum va arăta asta, fără cozi și hârtiuțe. Realitatea dură este că ducem lipsă cronică de forțe de muncă. Dar, avem concetățeni peste hotarele țării, pe care ne este destul de greu să îi aducem acasă. În schimb, noi le putem oferi posibilitatea ca ei să-și deschidă o afacere în Republica Moldova gestionând-o de la distanță. Noi suntem conștienți, conaționalii noștri acumulează anumite abilități și cunoștințe. De ce să nu creăm posibilități să le folosim aici? Vrem să implementăm la maxim instrumentele de plată electronice. Prin faptul că noi creăm instrumente simple și accesibile pentru toți, vom reduce din economia tenebră și vom spori competitivitatea. De asemenea, încercăm să facilităm procedurile de raportare și comunicare cu instituțiile statului.”
Autor: Viorel Garaz, secretar de stat la Ministerul Economiei
Viorel Garaz, secretar de stat la Ministerul Economiei
Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA)
Granturi pentru digitalizarea afacerii
Întrucât adoptarea practicilor de digitalizare constituie o necesitate urgentă, în 2022 Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a lansat Programul național de transformare digitală a IMM-urilor. Agenții economici pot accesa finanțare nerambursabilă de până la 500 de mii de lei pentru integrarea tehnologiilor digitale.
„Programele din portofoliul ODA sunt diverse. Sunt programe de granturi, fonduri de garantare a creditelor și în curând vom avea și împrumuturi. Pe digitalizare avem un program lansat anul trecut de transformare digitală. El țintește in digitalizarea proceselor de producție. Toate companiile pot primi până la 500 de mii de lei, cu 30% contribuție proprie, care nu neapărat trebuie să reprezinte bani în companie, poate fi un împrumut la banca sau de la un fondator.”
Autor: Dumitru Pîntea, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului
Statisticile arată că până în prezent mai puțin de 17% dintre IMM-urile din Republica Moldova au integrat cu succes tehnologiile digitale în activitatea lor.
Evenimentul a fost organizat de către Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii, cu susținerea Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia.