Rotația cadrelor sau câți deputați PAS au plecat din Parlament pentru funcții în alte instituții

17 februarie 2023, 16:43Cristian Bolotnicov

Rotația cadrelor sau câți deputați PAS au plecat din Parlament pentru funcții în alte instituții

Printre primele hotărâri ale Guvernului Recean în ședința din 17 februarie se numără și numirea în funcția de secretar general al Executivului a deputatului PAS, Artur Mija. Această decizie crește la 12 numărul total al parlamentarilor majorității care au ales să treacă în Guvern sau alte instituții.

Au ales Primăria

Publicitate
...

ex-deputații PAS Zinaida Popa și Dorel Iurcu

PAS

La 20 august 2021, deputata PAS Zinaida Popa a anunțat de la tribuna Parlamentului că renunță la mandatul de deputat în favoarea celui de consilier în cadrul Consiliului Municipal.

La 24 august 2021, Parlamentul a luat act de cererea de demisie a Zinaidei Popa, iar prin hotărârea Curții Constituționale din 14 septembrie 2021, locul acesteia a fost ocupat de Viorel Barda.

Un alt deputat care și-a dat demisia este Dorel Iurcu, care oficial a plecat din Parlament la 7 iulie 2022. Iurcu și-a motivat demisia prin faptul că a câștigat alegerile pentru funcția de primar din satul Horodiște, raionul Rezina. În locul lui Iurcu, în Parlament a venit consilierul municipal al PAS, Roman Roșca.

Deputații deveniți miniștri

La 9 septembrie 2021, Parlamentul a luat act de cererile de demisie a deputaților Natalia Gavrilița, Dumitru Budianschi, Sergiu Litvinenco, Andrei Spînu și Rosian Vasiloi.

Decizia a survenit după ce la 6 august 2021, parlamentarii au intrat în Guvern. Astfel, Natalia Gavrilița a deținut funcția de prim-ministru, Andrei Spînu pe cea de viceprim-ministru, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, Sergiu Litvinenco a fost ministru al justiției iar Dumitru Budianschi a primit portofoliul finanțelor. Mandatele de miniștri ale acestora expirând la 16 februarie 2023.

La 10 august 2021, Rosian Vasiloi a fost numit în funcția de șef al Poliției de Frontieră.

În locul acestora, la 21 septembrie 2021, prin decizia Curții Constituționale, mandatele vacante de deputat au fost ocupate de Ana Calinici, Evghenia Cojocari, Boris Popa, Ana Oglinda și Dorel Iurcu.

...

ex-deputații PAS Natalia Gavrilița, Andrei Spînu și Sergiu Litvinenco

PAS

Plecările au continuat ulterior. Astfel la 7 octombrie 2021, Parlamentul a aprobat demisia deputatului PAS Igor Talmazan, care la 6 septembrie 2021 a preluat funcția de director al Serviciului Vamal. În locul acestuia, la 19 octombrie 2021, prin decizia Curții Constituționale, mandatul vacant a fost ocupat de Vitali Gavrouc.

...

ex-deputații PAS Dumitru Budianschi, Rosian Gavriloi și Igor Talmazan

PAS

La 29 iulie 2022, oficial a plecat din rândurile majorității parlamentare și deputatul Vladimir Bolea, care a fost numit în funcția de ministru al agriculturii și industriei alimentare la 8 iulie 2022, în urma destituirii din funcție a lui Viorel Gherciu. În locul lui Bolea, în Parlament a venit Vasile Porțevschi, declarat deputat la 4 august 2022.

Ulterior, la 29 decembrie 2022, Parlamentul a aprobat oficial cererile de demisie ale lui Dumitru Alaiba, numit ministru al economiei la 18 noiembrie 2022. Ulterior, a devenit ministru al economiei și dezvoltării regionale la 16 februarie 2023, de această dată în Guvernul Recean. 

Tot la 29 decembrie 2022, a fost confirmată și demisia deputatului Adrian Băluțel, numit în funcția de secretar de stat al Cancelariei de Stat la 23 noiembrie 2022. 

...

ex-deputații PAS Dumitru Alaiba, Vladimir Bolea și Adrian Băluțel

PAS

În locul celor doi parlamentari, la 5 ianuarie 2023, Curtea Constituțională i-a declarat aleși în calitate de deputați pe Mihail Leahu și Alina Dandara, care au preluat cele două locuri vacante.

...

Deputatul PAS, Artur Mija

PAS

Totodată, în locul deputatului PAS Artur Mija, ar urma să vină președintele organizației teritoriale Ștefan Vodă a PAS, Gheorghe Cojoc.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal