9 ani ca 9 vieți. Cum am căzut doar în picioare și ce ambiții avem mai departe

Astăzi AGORA împlinește 9 ani. Ceea ce a început ca un site pe nișa economică cu un singur angajat și cu ambiții mari, este astăzi o platformă media la care lucrează 20 de oameni: jurnaliști, editori, producători video, echipe de proiect, echipă de vânzări. Toți s-au adunat în jurul unui singur scop: să informăm cât mai bine, despre ce se întâmplă în țară și în lume. Grosso modo, în nouă ani am publicat peste 100.000 unități de conținut și, ca să fim onești, am făcut cam tot atâtea greșeli. Dar am greșit pentru că am muncit. Mă prind de multe ori la gândul că ne-ar fi fost mult mai simplu să facem doar știri, să le facem bine și gata. Dar noi ne-am făcut viața imposibilă și am tot încercat și inventat lucruri noi. E ceea ce face un copil în proces de creștere și descoperire a lumii, e ceea ce nu ar trebui să încetăm să facem noi toți pe parcursul vieții, dacă vrem să rămânem în pas cu ea.

18 februarie 2023, 11:55Ghelbur Irina

9 ani ca 9 vieți. Cum am căzut doar în picioare și ce ambiții avem mai departe

Când am asociat cu colegii cei 9 ani de când există AGORA cu 9 vieți și apoi cu vorba populară despre pisici - că au 9 vieți, dacă n-ar fi chiar nemuritoare - am zâmbit la gândul că noi, ca și pisicile, am căzut de multe ori, dar în picioare. De asta, am pus această aniversare sub semnul pisicii care cade doar în picioare (de pe dulap, în timp ce răstoarnă cam tot ce este pe rafturi, pune în pericol viața oamenilor de lângă ea, aterizează pe canapea, îi trage afară niște fire prea cuminți, pe urmă se aruncă sub covor. Da, e despre noi ).      

VIAȚA 1: WEBSITE & TEHNOLOGII

Publicitate

Atenție, miau! Vrem mângâiere pe cap. Tocmai am lansat AGORA NOUĂ - un site cu design nou și platformă tehnică construită cap-coadă din NOU. Este a treia oară în 9 ani când ne schimbăm structura, algoritmii și designul site-ului. Vreți să vorbim despre cum ne facem singuri viața grea? Exact așa, vrem și facem cel mai fain proiect media din Moldova. Ne ia cam un an de nervi fiecare provocare de acest gen. 

În 2016, la 2 ani de la lansarea AGORA, anunțam și prima aplicație nativă de media din țară. Suntem pisici care iubesc inovațiile și tehnologiile. Schimbări de aplicație au fost mai multe de-a lungul anilor, iar ceea ce ne bucură este că cititorii care ajung să citească AGORA de pe aplicație, o fac metodic și rămân fideli doar acestui mod de informare.

VIAȚA 2: TEXTUL

Hai să dăm peste cap o preconcepție. AGORA nu mai este demult doar un site de știri, așa cum nici pisicile nu sunt doar despre tors. De-a lungul anilor, textele de pe AGORA au trăit toate cele 9 vieți: am schimbat stilurile, am „îngropat” formulări demodate, am feminizat funcțiile, am trecut la știri explicate și puse în context, am lansat, mai nou, știri în format scurt (totul într-un paragraf). De-a lungul anilor, jurnaliștii AGORA au publicat sute de materiale complexe: articole explicative, longread-uri, carduri cu sinteze, articole de opinie, reportaje și povești, mai nou - investigații. Ceea ce pot găsi acum cititorii pe AGORA este un conținut divers, care are misiunea de a informa, inspira, explica, pune pe gânduri și a ajuta în luarea deciziilor. 

VIAȚA 3: VIDEO

În 9 ani am descoperit împreună cum se schimbă nevoia de informare a oamenilor și cât de importantă este vizualizarea informațiilor. Ne-au trebuit doar vreo 3 vieți pentru asta. Nu suntem televiziune, nu suntem vloggeri, dar ne încăpățânăm să producem săptămânal mai multe materiale în format video. De la reportaje video și interviuri am ajuns să producem emisiuni săptămânale în studiou. Am experimentat cu animațiile, am dat LIVE stream-uri și ne ambiționăm să dezvoltăm proiecte video bune-bune de privit. 

Onorați-ne eforturile de a produce video interesant printr-un subscribe la canalul nostru de YouTube: https://www.youtube.com/@AgoraMoldova.

VIAȚA 4: AUDIO

Numai-numai au devenit podcasturile „the new trend” în America și apăreau primele proiecte faine în Europa, am ciulit și noi urechile. Pisici curioase din fire, ne-am cumpărat jucăriile necesare pentru producția de podcasturi și am lansat probabil primul podcast de media din Moldova. Se numea „Bilet în parlament” și ne aducea la final de an un „Măr de aur” (cel mai râvnit premiu în lumea jurnaliștilor din Moldova). În 2022 istoria s-a repetat cu podcastul „Prepare for Future”, iar o altă ambiție de-a noastră este să transformăm cât mai mult conținut text în conținut audio pentru cititorii care preferă să afle informațiile în acest mod. În 2023 am ieșit iar “on air” cu „Azi e Vinerea”, cel mai fain podcast despre întâmplările săptămânii din Moldova.

Nu suntem radio și nici influenceri, dar iată că ajungem pe Apple & Google Podcasts în fiecare săptămână cu episoade prin care îi ajutăm pe oameni să înțeleagă încotro ne îndreptăm (Podcast „Prepare for Future” https://podcasts.apple.com/md/podcast/prepare-for-future/id1660942837), cu episoade de sinteză cu umor despre cele mai importante știri din timpul săptămânii (Podcast „Azi e vinerea” https://podcasts.apple.com/md/podcast/azi-e-vinerea/id1666777244) și cu editoriale AGORA (https://podcasts.apple.com/md/podcast/editorial-agora/id1660952626).

VIAȚA 5: OAMENII

Suntem 20 acum, am fost 25 în vremuri mai înfloritoare și pașnice, iar eu am prins AGORA, când i-am trecut pragul în 2017, cu 10 oameni. Aceștia sunt oamenii care se reinventează și învață permanent, pentru ca produsul pe care-l citiți, priviți și ascultați să vă placă și să fie util. Am reconfigurat structura organizațională de cel puțin patru ori în ultimii ani pentru a ne adapta schimbărilor și direcțiilor noi. Ultima schimbare majoră a felului în care lucrăm s-a produs acum o lună, cand am lansat site-ul nou.  Această viață dinamică ne-a învățat cel mai mult reziliență și flexibilitate la schimbări.

VIAȚA 6: BANII

Aici căderile au fost de la înălțime și foarte dureroase.  AGORA este un business de media. Businessurile de media nu sunt prea înfloritoare nicăieri în lume. Iar în Moldova, politicienii și corupții din ultimii 30 de ani au avut grijă să transforme domeniul media într-o parodie. De aceea, atunci când faci jurnalism de calitate și independent, foarte puțini te cred. „Cine vă plătește?” și diverse versiuni de răspunsuri sunt unele din cele mai populare întrebări și glume în adresa noastră.

Așadar, pentru transparență, banii îi facem așa: prestăm servicii de publicitate (48%), dezvoltăm proiecte și obținem granturi (50%), alte 2% sunt banii din abonamente de membri.

Cheltuim așa: 70% pe salarii, restul pe dezvoltări IT, chirie, servicii contabilitate, curățenie etc.

În 2022 costurile suportate au fost mai mari decât veniturile, respectiv suntem pe minus. Nu e prima dată, însă, când închidem prost anul. Am pățit-o în 2014, 2015, 2016 și 2017. Dar am căzut în picioare.

VIAȚA 7: COMUNITATEA

Avem comunități de când am apărut pe piață: comunități interesate de informații bune, comunitățile care au îndrăgit evenimentele noastre. Din 2017, cucerim acoperișuri. Din 2020 construim o comunitate de membri care vor să investească într-o presă de calitate și să se simtă parte a schimbării, și a unui „loc oameni ca noi”. 

VIAȚA 8: INTERNEȚII

AGORA nu este doar adresa de web https://agora.md/ pe care o accesați în fiecare zi. AGORA este pe Facebook (fără spam informațional), este pe Instagram (cu oameni vii care spun pe scurt noutățile), este pe Telegram (anunțuri verificate, fără zvonistică și presupuneri), este pe mail (Newsletterele „Porția de știri” și „Cum trăim”), pe Twitter și LinkedIN. Pe toți interneții concurența cea mare sunt... pisicile.  Noi dăm știri, analize, opinii, investigații și reportaje, iar pisicile stau tolănite pe canapele și fură atenții. Încă ne adaptăm acestei noi realități.


VIAȚA 9: VIITORUL

Avem o viziune care ne ghidează către viitor. Și anume, că împreună cu membrii comunității putem determina schimbări care să scoată Moldova din statutul de cea mai săracă țară din Europa. Ne-am săturat să citim în presa străină și să auzim în discursuri de la tribune calificativul dat țării noastre, de „cea mai săracă țară din Europa”. Și tocmai asta e ceea ce vrem să se schimbe. Moldova are nevoie de schimbări și reforme făcute strategic și cu mult curaj. Iar noi vrem să determinăm aceste schimbări.

Facem asta prin faptul că ținem interesul public în centrul atenției, publicăm materiale despre ce se întâmplă în țară și în afara ei. Punem degetul acolo unde doare. Accentul nostru e pe probleme care trebuie soluționate, reforme necesare și schimbări cerute de cetățeni. Taxăm autoritățile atunci când e nevoie, oferim explicații, prezentăm opinii și dezvoltăm proiecte cu un altfel de divertisment. Iar acum lucrăm intens pentru a transforma platforma noastră media într-un spațiu deschis pentru dezbateri și opinii.

Și pe final, prieteni, cine nu are o pisică să-și ia, de dragul lecțiilor de căzut în picioare. Iar cine nu citește încă AGORA, să o facă. De dragul informațiilor utile pentru viața de zi cu zi și pentru viitor. Unele din ele ne pot ajuta să nu cădem.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal