Principalele declarații din cadrul Adunării Parlamentare Euronest. Cât de important este acest eveniment pentru R. Moldova
La Chișinău are loc timp de trei zile, în perioada 19 - 21 februarie, Adunarea Parlamentară EURONEST, care este și cea mai mare adunare parlamentară care are loc în capitala R. Moldova. Pe lângă mesajele de susținere, în cadrul reuniunii au fost emise și alte declarații importante.
・ Cristian Bolotnicov
Ce este EURONEST
Adunarea Parlamentară Euronest a fost înființată pe 3 mai 2011 la Bruxelles, când președinții parlamentelor din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Uniunea Europeană au semnat Actul Constitutiv al Adunării.
Organizația este definită ca o instanță inter-parlamentară, cu sediul la Bruxelles, care reunește membri ai Parlamentului European și ai parlamentelor naționale din cele patru țări ale Parteneriatului Estic: Ucraina, Moldova, Georgia și Armenia.
Organizația nu are competențe decizionale, fiind privită mai mult ca un forum pentru discuții în vederea prelungirii participării la Parteneriatul Estic. Potrivit mai multor analiști, instituția joacă însă un mare rol prin felul în care oferă o platformă de discuții, mai ales în perspectiva acelor țări care ar putea dori să caute o integrare europeană cât mai mare, eventual chiar o candidatură la aderarea la Uniunea Europeană.
Deși nu este o organizație care are anumite aspecte decizionale, are un anumit prestigiu, iar discuțiile care au loc pot permite identificarea unor soluții la problemele noastre
Autor: Ion Tăbîrță, analist politic
Euronest organizează întruniri regulate la nivel parlamentar, în cadrul cărora membrii parlamentelor discută probleme legate de securitate, economie, energie, mediu, educație și alte subiecte de interes comun.
Misiunea Adunării Parlamentare Euronest este de a promova condițiile necesare accelerării asocierii politice și integrării economice între UE și partenerii est-europeni, de a consolida cooperarea în regiune, precum și între regiune și UE. Adunarea multilaterală contribuie la consolidarea, dezvoltarea și creșterea vizibilității Parteneriatului Estic.
Precedente negative
Anterior, în cadrul Euronest se aflau Belarus și Armenia. În 2010, calitatea de membru a Belarusului a fost suspendată, în condițiile în care regimul de la Minsk fusese denunțat de OSCE, pentru nerespectarea celor mai elementare drepturi în cadrul alegerilor parlamentare din acel an.
Cinci ani mai târziu, Parlamentul de la Baku a aprobat o rezoluție prin care a dispus retragerea din cadrul Euronest, pe fondul criticilor venite din partea Bruxellesului în ceea ce ține de respectarea drepturilor omului. În 2016, deputații azeri și-au revăzut decizia și au decis să revină în cadrul Euronest.
Importanța evenimentului pentru R. Moldova
Republica Moldova participă pentru prima dată la această adunare ca țară candidat, iar în aceleași timp această reuniune are loc la noi. Să nu uităm și de faptul că tot la Chișinău, peste câteva luni, va fi organizat și summitul Comunității Politice Europene, care la fel va include țări de pe întreg continentul european.
Autor: Ion Tăbîrță, analist politic
În 2023, cea de-a 10-a sesiune a Adunării Parlamentare Euronest are loc la Chișinău. Evenimentul găzduiește în jur de 100 de oficiali din țările Parteneriatului Estic și membri ai Parlamentului European. La ceremonia de inaugurare, au participat președinta Maia Sandu și președintele legislativului de la Chișinău, Igor Grosu.
Însăși faptul că aceste reuniuni au loc la Chișinău, demonstrează că conducerea Republicii Moldova este bine văzută în cele mai mari cancelarii europene și la Bruxelles. Este un semnal că Republica Moldova este un partener de încredere și care e apreciat pozitiv la nivel internațional.
Autor: Ion Tăbîrță, analist politic
Organizare acestei reuniuni la Chișinău și eventualele rezoluții care vor fi adoptate, vor transmite un puternic mesaj instituțional care va ajuta R. Moldova și va deschide calea și facilita unele decizii la nivel național și internațional.
Autor: Ion Tăbîrță, analist politic
Principalele declarații
Printre primele mesaje adresate participanților celei de-a 10-a sesiuni a Euronest, se numără și cel al președintei Parlamentului European, Roberta Metsola. Oficialul a transmis că UE este gata să sprijine R. Moldova în vederea îndeplinirii aspirațiilor privind aderarea la marea familie europeană.
Ne uităm cu speranță către viitor și vă asigur că Parlamentul European rămâne pe deplin angajat în sprijinirea Parteneriatului Estic. Vă respectăm și suntem gata să vă sprijinim în realizarea aspirațiilor dvs. În relația cu Uniunea Europeană.
Autor: Roberta Metsola, președinta Parlamentului European
O intervenție a avut-o și președintele Parlamentului, Igor Grosu care a menționat că Parteneriatul Estic „a deschis pentru cetățenii noștri granițele, a întărit și a reforma economia, a construit rute comerciale și a indus schimbări benefice pentru oameni.”
S-a produs un moment istoric, un pas crucial în drumul nostru către UE. Știm ce avem de făcut, pentru că reformele începute le facem, în primul rând, pentru cetățeni și pentru dorința noastră de a trăi cu demnitate. Ne așteaptă un drum lung, dar suntem mai determinați ca niciodată să ajungem parte a marii familii europene. În acest sens, trebuie să folosim orice posibilitate ca să învățăm, să evoluăm, să ne schimbăm.
Autor: Igor Grosu, președintele Parlamentului R. Moldova
Un discurs a susținut și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu care a menționat importanța aprofundării cooperării și integrării între Uniunea Europeană și țările din Parteneriatul Estic.
Astăzi, adunați aici, suntem uniți în viziunea noastră comună a unei Europe pașnice, stabile, prospere și democratice. Recunoaștem că, pentru a ajunge la această viziune, este nevoie de un angajament înnoit pentru aprofundarea cooperării și a integrării între Uniunea Europeană și țările din Parteneriatul Estic, într-un context geopolitic care prezintă probleme fără precedent. Suntem astăzi aici, pentru că împărtășim aceleași valori esențiale – respectul față de drepturile omului, libertate, democrație și statul de drept, precum și angajamentul nostru comun de a apăra și de a menține pacea.
Autor: Maia Sandu, președinta R. Moldova