Aderarea la UE: Parlamentarii Euronest cer demararea negocierilor până la final de an. Statutul de membru, până la finele deceniului
Începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina până la finalul anului 2023 este cerută de parlamentarii Euronest aflați la Chișinău. Solicitarea se conține în cadrul unei rezoluții adoptate în cadrul celei de-a 10 sesiuni a adunării.
21 februarie 2023, 21:33 ・ Cristian Bolotnicov
În cadrul ultimei ședințe a celei de-a 10-a sesiuni ordinare a Adunării Parlamentare Euronest au fost adoptate trei rezoluții. Cele trei rezoluții vizează agresiunea Federației Ruse în Ucraina, parcursul european al Republicii Moldova, al Ucrainei și al Georgiei, precum și începutul procesului de negocieri al țării noastre și Ucrainei cu Uniunea Europeană, după obținerea statutului de țări candidate la aderarea cu UE.
Întitulată „Rezoluția privind importanța strategică a începerii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Moldova”, aceasta a fost inițiată de Grupul Partidului Popular European, fiind adoptată cu votul a 36 de membri din cei prezenți. Prin intermediul acestei rezoluții, parlamentarii solicită Comisiei Europene și Consiliului UE să facă demersurile necesare pentru începerea negocierilor de aderare.
Unele beneficii, înainte de termen
În cadrul rezoluției a fost solicitată printre altele și o integrare mai rapidă a celor două țări la Piața Unică europeană. Această decizie, în opinia parlamentarilor Euronest ar putea aduce mai aproape de cetățenii R. Moldova și Ucrainei, beneficiile reale ale integrării în UE.
Te-ar putea interesa și: Principalele declarații din cadrul Adunării Parlamentare Euronest. Cât de important este acest eveniment pentru R. Moldova
În textul rezoluției, mai cerem și integrarea graduală a Republicii Moldova și Ucrainei în Piața Unică Europeană înainte de finalizarea negocierilor de aderare. Astfel, prin integrarea celor două țări la Piața Unică, cetățenii Ucrainei și Republicii Moldova vor simți mai repede o parte dintre beneficiile cele mai importante ale aderării propriu-zise la Uniunea Europeană, precum crearea de noi locuri de muncă stabile și bine plătite, atragerea de noi investitori europeni în cele două țări, creșterea exporturilor de produse moldovenești și ucrainene către Uniunea Europeană și acces mai facil, la prețuri mai mici, la produsele din UE.
Autor: Siegfried Mureșan, europarlamentar
Aderare până la finele deceniului
Potrivit eurodeputatului român, rezoluția indică și necesitatea stabilirii unor termene clare pentru încheierea negocierilor de aderare.
În același timp, considerăm că este important din punct de vedere strategic stabilirea unor termene clare pentru încheierea negocierilor de aderare cu țările candidate până cel târziu la sfârșitul actualului deceniu.
Autor: Rezoluția AP Euronest
O declarație similară a fost făcută și de europarlamentarul Andrius Kubilius, care a avansat și un termen clar - anul 2029.
Trebuie să realizăm integrarea în așa fel încât țările Parteneriatului Estic, în primul rând Moldova și Ucraina, și sper că și Georgia, să devină membre ale UE înainte de 2029 și să participe la alegerile ordinare pentru Parlamentul European.
Autor: Andrius Kubilius, copreședinte AP Euronest
Fostul prim-ministru lituanian a reiterat apelul de începere a negocierilor de aderare la UE a R. Moldova și Ucrainei, până la finele acestui an.
Amintim că în perioada 19 – 21 februarie, Republica Moldova a găzduit a 10-a sesiune ordinară a Adunării Parlamentare Euronest, la care au participat în jur de 100 de parlamentari din Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Ucraina, precum și membri ai Parlamentului European.
Această decizie am luat-o împreună. Sunt prim-vicepreședintă de partid și îmi asum fiecare decizie. Nu sunt genul de persoană care poate fi ușor constrânsă. Decizia este absolut asumată și aceasta nu înseamnă că nu voi continua să lucrez pentru ceea în ce am crezut: pentru beneficiul oamenilor și a țării