GÂNDUL ZILEI | Vizita-surpriză a lui Biden și jocul de-a „cine va ajunge primul la microfon”

GÂNDUL ZILEI | Vizita-surpriză a lui Biden și jocul de-a „cine va ajunge primul la microfon”

Săptămâna aniversării negre din Ucraina a început simbolic, pe alb. Vizita-supriză a lui Joe Biden la Kiev a stârnit un val proaspăt de speranță într-o perioadă când tot mai des auzim despre o nouă ofensivă sângeroasă pe care o coace Rusia, ca să o servească Ucrainei poate chiar în ziua când se va împlini un an de la începerea invaziei. 


Diana Guja

Dar haideți să ne clarificăm cu ceea ce înseamnă o „vizită-surpriză”, atunci când vorbim de președinți de țară și mai ales de președinți ai unei superputeri. Surpriză a fost pentru noi, muritorii de rând. Pentru Biden și anturajul lui, însă, această vizită n-a fost ceva decis spontan, ca un pit stop în drum spre Polonia. Planificarea a durat „câteva luni”, potrivit lui Jonathan Finer, consilierul principal adjunct pentru securitate națională și „a implicat mai multe birouri de la Casa Albă, un număr mic de colegi de la Pentagon, Serviciul Secret și, bineînțeles, din comunitatea de informații , care a oferit evaluări amenințărilor în timpul vizitei”.

„Președintele a fost informat pe deplin cu privire la fiecare pas al planului și toate situațiile neprevăzute, apoi a luat decizia finală de a „pleca” sau „de a nu pleca” după o întâlnire închisă în biroul Oval”, a adăugat Finer, care a mai clarificat că „grupul mic de călătorie care îl însoțea pe președinte era format în esență dintr-o mână dintre cei mai apropiați asistenți ai săi, o echipă medicală mică, un fotograf și personalul necesar pentru securitatea lui”.

Publicitate

Vizita lui Biden la Kiev n-a fost o surpriză nici pentru Vladimir Putin, așa cum poate și-ar fi dorit-o mulți, imaginându-și cum președintele rus, pe final de zi, o află din selecția de știri, care, potrivit legendei, ajunge la el într-o mapă roșie. Jake Sullivan, consilierul de securitate al președintelui Biden, a declarat că Statele Unite au avertizat Rusia cu privire la vizita președintelui lor în Ucraina înainte de plecarea sa pentru a evita orice conflict. „Nu voi intra în detalii despre modul în care au răspuns”, a adăugat Sullivan.

Cu toate acestea, vizita lui Biden la Kiev nu e mai puțin simbolică pentru Vladimir Putin. Președintele american a vizitat Kievul chiar în ajunul adresării către națiune a președintelui rus, prima din 2021. Joe Biden a ajuns exact la țanc pentru a rosti acele câteva cuvinte, de care se vor agăța toți cei care au obosit de ingerința Rusiei și a lui Putin&Co în viața lor, fie ucraineni, moldoveni sau chiar ruși: „Războiul de cucerire a lui Putin eșuează”. Un mai bun preambul la discursul lui Putin nu se putea pregăti.

Miercuri, la Moscova, se dă un nou concert patriotic, la care e așteptat și Vladimir Putin. N-ar fi de mirare, dacă, după vizita lui Biden la Kiev, artiștii-patrioți ruși, tot mai zeloși în servirea Patriei, ar cere să li se permită să ardă pe scenă drapelul american. Rămâne doar să vedem dacă o vor face. Deși, prezența lui Putin scade din șansele realizării acestei fantezii.

Trăim vremuri tot mai vesele în această parte a lumii. Important e să nu ne obișnuim cu ele.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal