Joe Biden, despre sprijinul pentru Ucraina, Moldova și libertate. Cele mai importante declarații făcute la Varșovia (VIDEO)

Joe Biden, despre sprijinul pentru Ucraina, Moldova și libertate. Cele mai importante declarații făcute la Varșovia (VIDEO)

Președintele SUA, Joe Biden a ținut un discurs major la Varșovia, cu ocazia apropierii împlinirii a unui an de la invazia Rusiei în Ucraina. Liderul de la Casa Albă a transmis că „Ucraina nu va fi o victorie pentru Rusia” și a vorbit inclusiv despre Republica Moldova și eforturile țării noastre de a avansa pe calea integrării europene.

Cristian Bolotnicov

Autocrații înțeleg un singur cuvânt: Nu. Nu, nu-mi veți lua țara. Nu, nu-mi veți lua libertatea. Nu, nu-mi veți lua viitorul. Voi repeta în această seară ceea ce am spus anul trecut în același loc. Un dictator hotărât să reconstruiască un imperiu nu va putea niciodată să ușureze dragostea de libertăți a poporului. Brutalitatea nu va măcina niciodată voința celor liberi. Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia, niciodată.

Autor: Joe Biden, președintele SUA

Președintele SUA a condamnat decizia liderului de la Kremlin, Vladimir Putin de a declanșa invazia asupra Ucrainei. Totodată, liderul de la Casa Albă a precizat că „Statele Unite și națiunile din Europa nu caută să controleze sau să distrugă Rusia”.

Publicitate
Președintele Putin a ales acest război. Fiecare zi în care războiul continuă este alegerea sa. El ar putea pune capăt războiului cu un cuvânt. Este simplu. Rusia încetează să invadeze Ucraina, ar pune capăt războiului. Dacă Ucraina ar înceta să se mai apere împotriva Rusiei, ar fi sfârșitul Ucrainei. De aceea, împreună, ne asigurăm că Ucraina se poate apăra singură.

Autor: Joe Biden, președintele SUA

Moldova, în discursul președintelui Biden

În cursul discursului său, liderul de la Casa Albă a menționat Republica Moldova și a cerut un rând de aplauze pentru președinta Maia Sandu, care se afla în rândul oficialilor. De altfel, prezența șefei statului la Varșovia nu a fost anunțată în prealabil.

Dorința poporului moldovean - dorința cetățenilor Moldovei de a trăi în libertate. Atunci când și-au obținut independența, s-au îndreptat pe calea Uniunii Europene. Președinta Sandu este astăzi aici. Sunt foarte mândru să fiu alături de dumneavoastră și de oamenii liberi ai Republicii Moldova.

Autor: Joe Biden, președintele SUA

Contextul declarației

Declarația președintelui american vine în contextul în care săptămâna trecută, președinta Maia Sandu a acuzat Federația Rusă că plănuiește o lovitură de stat la Chișinău. Șefa statului a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre planurile Rusiei de înlăturare a guvernării de la Chișinău, la scurt timp după ce informații similare au fost transmite și de președintele Volodimir Zelenski. Totodată, discursul președintelui american vine la câteva ore după discursul liderului rus.

Citește și: Discursul lui Putin despre starea națiunii: Ei au început războiul, iar „noi am utilizat forța pentru a-l opri”

Inițial, SUA au reacționat prin vocea purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, declarând că informațiile despre un presupus complot rusesc de răsturnare a guvernării de la Chișinău „sunt îngrijorătoare.”

Recent, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia ar dori să obțină controlul asupra Aeroportului din Chișinău pentru a putea transporta soldați și echipamente, în vederea deschiderii unui nou front în Ucraina dinspre Transnistria.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a calificat relațiile cu Republica Moldova ca fiind „deja foarte tensionate”, amintind în context și de „forțele de menținere a păcii” din regiunea transnistreană.

A doua vizită în Polonia

Totodată, înaintea discursului președintelui american, președintele polonez Andrzej Duda a vorbit în fața Castelului Regal din Varșovia, el spunând că apărătorii Ucrainei vor învinge și că acest sacrificiu al ucrainenilor va aduce victoria. El a făcut apel la toți liderii țărilor europene și ale NATO să sprijine Ucraina. Vizita lui Biden în Ucraina a arătat Kievului că lumea liberă nu se teme de nimic, a mai spus Duda.

Miercuri, 22 februarie, Biden este așteptat să se întâlnească cu liderii țărilor membre ale NATO din flancul estic, cunoscut și sub formatul București 9 sau B9.

Joe Biden a ajuns în Polonia după vizita istorică făcută la Kiev, iar marți s-a întâlnit cu omologul său polonez Andrzej Duda şi cu membri ai guvernului său, la palatul prezidenţial de la Varşovia.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal