Anularea de către Putin a decretului privind politica externă a Rusiei: Ce implicații are această decizie
Anularea de către Putin a decretului privind politica externă a Rusiei, care conținea prevederi referitoare și la soluționarea conflictului din stânga Nistrului, cu mențiuni privind respectarea suveranității și integrității R. Moldova, a stârnit reacții atât la Chișinău, cât și București. În ambele cazuri, autoritățile au declarat că așteaptă noile prevederi.
・ Cristian Bolotnicov
Acest decret care a fost anulat nu se referea numai la Moldova și Chișinău, este un decret mai amplu, care se referă la politica externă rusă. Decretul a fost anulat, urmând cât de curând - e vorba, probabil, de câteva zile - să apară noul decret care descrie politica externă în acest domeniu și vom vedea ce va cuprinde acel nou document. Este important și pentru cetățenii din Moldova, dar și pentru noi cum se va poziționa și oficial Rusia în aceste chestiuni.
Autor: Klaus Iohannis, președintele României
În ce privește autoritățile de la Chișinău, într-o notă emisă la 21 februarie se menționează faptul că se așteaptă noua concepție care va fi analizată, în timp ce poziția țării noastre față de reglementarea transnistreană rămâne neschimbată.
MAEIE a luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federației Ruse din anul 2012. Vom analiza cu atenție conținutul noii concepții o dată ce va fi făcută publică. În ceea ce privește abordarea țării noastre privind reglementarea transnistreană - rămânem ferm atașați unui proces de reglementare pașnică a conflictului. De asemenea, vom continua să cerem retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova conform angajamentelor.
Autor: Comunicatul MAEIE, 21 februarie 2023
„În acest decret sunt enumerate zeci de obiective de politică externă a Rusiei (...) deci, abrogarea acestui decret nu duce la abrogarea dorinței Rusiei de a intensifica cooperarea Belarusul sau integrarea eurasiatică. Obiectivele de politică externă a Federației Ruse le vom vedea, ele sunt destul de clare față de Republica Moldova, deci eu nu văd această agitație din jurul acestui decret ca fiind una foarte relevantă pentru evoluțiile de la noi. Ce prin această abrogare Rusia abrogă intenția de a se integra cu Belarus, care era unu din obiectivele decretului. Pentru noi e absolut clar, cu sau fără acest decret pentru noi este clar, că Federația Rusă timp de 30 de ani a instigat, sprijinit separatismul din RM, continuă să sprijine autoritățile din stânga Nistrului, or cu sau fără acest decret, lucrurile date erau evidente.
Autor: Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe - Secretele Puterii - 22 februarie 2023
Experți: De la „nimic” la noi acțiuni
Decizia președintelui rus Vladimir Putin a stârnit unele dispute în mediul experților de la Chișinău, care au transmis opinii diferite.
Astfel, în viziunea expertului Valeriu Pașa din cadrul WatchDog, anularea acestui decret „nu înseamnă absolut nimic pentru Republica Moldova”, din moment ce este un decret general, iar țara noastră și regiunea transnistreană sunt menționate alături de alte state și organizații.
Printre altele a fost și concepția de politică externă – adică viziunea și prioritățile cheie pentru întreaga politică externă a Federației Ruse (…). Iată abia aici, un punct (nici nu frază închisă aparte) zice Putin că ar vrea să participe activ la găsirea unei soluții pașnice pe regiunea transnistreană. „Cu respectarea independenței și integrității teritoriale a R. Moldova”, dar și „statut special” pentru transnistria. A ținut cont de cele promise cam ca și de orice altă promisiune. Cam atât.
Autor: Valeriu Pașa, expert WatchDog
Expertul afirmă că eventuale acțiuni ale Rusiei în ce privește conflictul transnistrean puteau fi făcute și cu prezența decretului dat, iar anularea acestuia nu înseamnă că „Putin și-a amintit odată în plus despre R. Moldova” sau că ar avea un plan special.
„Să însemne asta că Rusia nu ne vizează cumva în nici un fel? Deloc! Pentru Kremlin suntem bonusul, prada ușoară pe care o vor cuceri dacă vor răzbate spre Nistru în cadrul agresiunii criminale împotriva Ucrainei”, a transmis Pașa.
De cealaltă parte, diplomatul Mihai Gribincea scrie că semnalul este unul mai clar și direct.
„Mesajul transmis de către Rusia e simplu: Moscova nu mai respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova și e posibil ca în următoarele zile să ne trezim că Putin fie va recunoaște independența Transnistriei, fie Duma va declara-o nou subiect în cadrul Federației Ruse”, scrie diplomatul.
Istoricul îndeamnă Parlamentul R. Moldova să declare regiunea din stânga Nistrului drept o zonă ocupată, urmând astfel exemplul Georgiei. O opinie similară a fost expusă și de analistul politic, Anatol Țăranu.
„Rămâne de văzut cum vor proceda ei pe parcurs, dar este absolut evident că din punct de vedere juridic și politic, acum mâinile Moscovei sunt dezlegate și pot în raport cu Republica Moldova să întreprindă pași și acțiuni pe care nu puteau să le activeze în condițiile când exista acest angajament, chiar dacă Rusia nu odată a demonstrat că angajamentele internaționale nu sunt pentru ei o frână serioasă. Asta ar însemna în fond că Rusia pregătește terenul potențial pentru recunoașterea Transnistriei cu ulterioare ei anexare”, a declarat analistul într-un interviu pentru zonadesecuritate.md.
De ce a fost anulat decretul
Putin a anunţat că Rusia îşi suspendă participarea la „New Start” - un tratat de reducere a armelor strategice încheiat între SUA şi Rusia. „Mă văd nevoit să anunţ astăzi că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive", a declarat liderul de la Kremlin în discursul său din 21 februarie. De asemenea, Putin a mai spus că Rusia trebuie să fie pregătită să testeze arme nucleare, în cazul în care SUA vor face primul pas.
Recent, Rusia spune că suspendarea tratatului nuclear nu va aduce războiul nuclear mai aproape Decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la tratatul New Start de reducere a armelor nucleare cu SUA nu va crește riscul unui război nuclear, a declarat ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov. Ambele camere ale parlamentului rus au votat astăzi în favoarea deciziei lui Vladimir Putin de a suspenda tratatul.
Între timp, un înalt oficial rus din domeniul apărării a declarat că Moscova va respecta limitele convenite privind rachetele nucleare și va continua să informeze SUA cu privire la schimbările în desfășurarea rachetelor sale, în ciuda suspendării tratatului, notează The Guardian.
Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării, generalul-maior Evgheni Iliin, a declarat în Duma că Rusia va continua să respecte restricțiile convenite privind sistemele de lansare a încărcăturilor nucleare - adică rachetele și avioanele de bombardament strategic, a relatat agenția de presă rusă de stat Ria.
De asemenea, Rusia va continua să furnizeze SUA notificări cu privire la desfășurările nucleare pentru „a preveni alarmele false, ceea ce este important pentru menținerea stabilității strategice", a declarat Ilyin, citat.