GÂNDUL ZILEI | Două discursuri și o lume între ele
Discursul lui Putin trebuie ascultat pentru a înțelege cum e construită propaganda rusă și de ce ea în continuare stăpânește mințile atâtor moldoveni. Discursul lui Biden trebuie ascultat pentru a ne convinge că Moldova și-a asigurat un loc pe harta lumii civilizate.
・ Diana Guja
Discursul de ieri a lui Putin (de aproape două ore) poate fi rezumat în câteva cuvinte: toți sunt vinovați, numai noi suntem buni. Președintele rus, despre care știm că e pasionat de istorie, nu s-a abținut nici de data aceasta de la incursiuni în anale. De exemplu, că Occidentul a deschis în anii 30 ai secolului trecut drumul spre putere naziștilor în Germania. Iar acum, fac din Ucraina o anti-Rusie. Un proiect deloc nou, citește președintele de pe foaie, care își are rădăcinile în secolul XIX.
Putin a folosit manualul de propagandă practic de la primele sale capitole. Rusia e încercuită de dușmani, Rusia e singură în fața dictaturii valorilor totalitare neo-liberale. Unde mai pui că în Occident se discută despre un Dumnezeu fără gen.
Vocabularul folosit a fost același pe care îl cunoaștem de ceva timp: rusofobie, naționalism agresiv, tradiții, ruperea teritoriilor istorice, care azi se numesc Ucraina de la țara noastră, adevărul despre război. Pentru dramatism și trezirea celor mai profunde coarde patriotice ale poporului rus, crescut pe retorica erosimului Armatei Roșii în cel De-al Doilea Război Mondial, Vladimir Putin a făcut analogii între Forțele Armate ale Ucrainei și SS, și Wehrmacht-ul din Germania Nazistă. La acest moment, publicul din primele rânduri deja adormea.
În adresarea sa, președintele rus se lamenta că în atitudinea Occidentului nu e nimic nou, totul se repetă. Ceea ce nimeni probabil nu va îndrăzni să-i spună în față liderului de la Kremlin e că și el se repetă, așa cum se repetă și pretențiile imperialiste ruse. Putin, însă, nu folosește internetul, de unde ar putea s-o afle.
Tot ieri, la o distanță de câteva ore, ochii și urechile unei bune părți a lumii au fost îndreptate spre Varșovia, de unde președintele american a vorbit afară, în fața unui public care, putem vedea în videourile de la fața locului, n-a adormit.
Aici aș putea încheia comparația dintre cele două apariții, dar nu o pot face până nu pomenesc despre lecția frumoasă, elegantă și dătătoare de curaj, pe care președintele american a oferit-o moldovenilor. Lecția validării, a faptului că suntem văzuți, că valorăm ceva, că suntem buni, demni și curajoși. Chiar dacă noi, acasă, ne-am obișnuit să ne autobiciuim cu orice ocazie și să minimizăm ceea ce suntem și ce putem, o privire din afară diferită, și mai ales pozitivă, inspiră și poate face minuni.