Accidentul cu implicare bicicliștilor minori. Asociațiile de profil solicită ministerelor și poliției să se implice pentru a crește siguranța bicicliștilor

Accidentul cu implicare bicicliștilor minori. Asociațiile de profil solicită ministerelor și poliției să se implice pentru a crește siguranța bicicliștilor

După accidentul de la Stăuceni, în urma căruia doi bicicliști de 12 ani au ajuns la spital, unul dintre ei aflându-se în comă, mai multe asociații de profil s-au adresat autorităților. Federația de Ciclism din Moldova și Asociația Biciclete Chișinău solicită implicarea Ministerul Infrastructurii, Ministerului Afacerilor Interne și Poliției pentru a crește siguranța bicicliștilor ca actori deplini la traficul pe drumurile naționale.

Baciu Ana

„Miercuri a avut loc un accident în care au avut de suferit doi sportivi de ai noștri în vârstă de 12 ani. Băieții se deplasau pe partea dreaptă a drumului, șoferul, după spusele martorilor, a vrut să depășească altă mașină, ceea ce a dus la tamponarea sportivilor. În prezent unul dintre băieți se află în stare gravă, în comă, celălalt are comoție cerebrală și clavicula ruptă”, a spus președintele Federației de Ciclism, Igor Șorin. 

Acesta a menționat că e adevărat că sportivii trebuia să fie însoțiți la antrenamente de mașini de ajutor tehnic.

„Este adevărat că a fost încălcată procedura și normele de siguranță. Dar ceea ce s-a întâmplat este rezultatul sistemului în care sportivii s-au obișnuit să se afle, pentru ei era ceva normal să meargă pe drum. Sunt oameni care vor să învinuiască băieții, dar eu nu îi consider vinovați, ei se aflau în acel sistem permisibil a Regulamentului Circulației Rutiere. Da, șoferul este vinovat, cu atât mai mult, iar se apare întrebarea problemei drepturilor bicicliștilor, neglijența din partea șoferilor și alte momente”, a spus Șorin.

Reprezentanta Alianței Biciclete Chișinău, Ana Popoa, a spus că este nevoie urgent de atragerea investiților pentru dezvoltarea acestui domeniu și de angajarea personalului în instituțiile de resort.

„Vara trecută am început discuții cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova despre identificarea unor pași clari pentru a crește siguranța bicicliștilor pe drumurile naționale.Au început să fie luate ceva măsuri, dar toate acestea în schimb se mișcă prea încet. Atragem atenția și batem alarma către noua ministră, doamna Lilia Dabija, să ia în serios tema infrastructurii naționale pentru bicicliști și să propună un plan de creștere a siguranței rutiere pe șoselele naționale”, a spus Ana Popa.

Precizăm că, la data de 21 februarie, în jurul orei 16:45, pe traseu R6 din Stăuceni, s-a produs accident rutier. La fața locului polițiștii au stabilit că un Opel condus de șofer 48 de ani a tamponat doi bicicliști, copii minori ambii de 12 ani, care erau echipați corespunzător. Pe caz a fost inițiată o cauza penala, iar șoferul a fost reținut pentru 72 de ore.

Amintim că, campioana Moldovei la ciclismul de șosea în 2022, Anna Rodina, a fost grav accidentată în timp ce se deplasa pe traseul din regiunea Strășeni. Sportiva a suferit un impact frontal cu o mașină de model Toyota. În urma accidentului, Anna Rodina a fost spitalizată cu multiple fracturi pe partea stângă a corpului.

Contactați de AGORA, reprezentanții poliției au oferit mai multe detalii despre accident. Astfel, impactul s-a produs în seara zilei de 22 august, în jurul orei 18:50, pe traseul din raionul Strășeni R1, kilometrul 32.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal