DESCIFRAT| Salvatorii moldoveni, în ajutorul poporului turc, afectat de cutremur. Cum au decurs cele 7 zile de misiune în Turcia (VIDEO)

DESCIFRAT| Salvatorii moldoveni, în ajutorul poporului turc, afectat de cutremur. Cum au decurs cele 7 zile de misiune în Turcia (VIDEO)

După șapte zile, echipa de salvatori din R. Moldova a revenit acasă din misiunea de ajutor a poporului tur, afectat de seismul devastator din 6 februarie. La emisiunea DESCIFRAT discutăm despre pregătirea echipei din țara noastră, aflăm cum a fost salvat copilul de 3 ani și cum au colaborat salvatorii moldoveni cu colegii din alte țări și populația locală. În studio sunt invitați Alexandru Tatarov, șef adjunct al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI și Alexandru Caraman, șef interimar al Direcției asigurare securitate antiincendiară la obiectivele de importanță strategică.

Irina Soltan

Ora 4 și 17 minute a dimineții de 6 februarie: Un cutremur cu magnitudinea 7,8 grade pe scara Richter a lovit sud- estul Turciei și partea de nord-vest a Siriei. Mii de clădiri multietajate s-au prăbușit sau au fost grav avariate, iar printre ziduri - zeci de mii de victime. La distanță de câteva ore, autoritățile au anunțat sute de decese și persoane rănite.

Seismul a continuat cu câteva zeci de replici, cutremure care se repetau aproape la fiecare jumătate de oră, unele cu intensitate până la 5 grade. 

În aceeași zi, către ora 12:30, centrul Turciei a fost lovit de un nou cutremur violent, cu magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter.

În gravitatea calamității, țările lumii au început să propună ajutor. Printre cei care s-au mobilizat și au pornit la drum în doar câteva ore sunt și salvatorii din R. Moldova. 

În convoiul care a plecat către Turcia se numărau 55 de membri ai echipei IGSU, dotați cu 12 autospeciale de intervenție complet autonome și 2 câini de căutare.

La 8 februarie, salvatorii au ajuns în Turcia iar a doua zi au început intervențiile în teren. Chiar în primele ore ale misiunii de căutare, pompierii moldoveni au reușit să recupereze viu și nevătămat un copil în vârstă de 3 ani. 

În decursul celor 7 zile de intervenție, salvatorii au lucrat în căutarea sinistraților și evaluarea tehnică a edificiilor în peste 220 de blocuri pe o suprafață de 8 km.

Aceasta a fost prima misiune a echipei IGSU de căutare - salvare în mediile urbane și a doua participare a salvatorilor din R. Moldova la o misiune internațională. 

Șeful IGSU, Alexandru Oprea, avea să declare la întoarcerea salvatorilor în Moldova că datorită pregătirilor din ultimii ani, echipa țării noastre este la același nivel profesional ca și celelalte echipe din lume.


Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.