Financial Times: Putin se crede Petru I, iar consilierii săi se tem să-i spună adevărul. Cum a arătat dimineața de 24 februarie la Kremlin

23 februarie 2023, 17:55Cristian Bolotnicov

Financial Times: Putin se crede Petru I, iar consilierii săi se tem să-i spună adevărul. Cum a arătat dimineața de 24 februarie la Kremlin

Publicația britanică Financial Times, citată de BBC. a publicat un articol în care, relatează în baza mărturiilor unor surse din cercul apropiat lui Putin, despre cum a arătat dimineața zilei de 24 februarie 2022 la Kremlin. Mai mult, oferă detalii și despre cum a fost luată decizia de anexare a Crimeei, notează BBC.

Mai exact, prin intervievarea a șase reprezentanți ai cercului intim al președintelui Vladimir Putin (toți șase au cerut anonimatul pentru FT), publicația reface o imagine a modului în care au fost luate deciziile în chestiuni precum anexarea Crimeei și invazia Ucrainei.

Concret, scrie FT, că decizia de a lansa o „operațiune militară specială” a fost luată de un cerc atât de restrâns, încât oficialilor de rang înalt de la Kremlin, membrilor, confruntați cu faptul că invazia care începuse cabinetul și elitele din mediul de afaceri nu le venea să creadă ce se întâmpla.

Unul dintre interlocutorii FT a povestit că atunci când oligarhii dezorientați au cerut lămuriri de la ministrul de externe Serghei Lavrov (care a aflat el însuși despre război cu câteva ore înainte de a începe), acesta a răspuns „El (Putin - n.r.) are trei consilieri - Ivan cel Groaznic, Petru I și Ecaterina cea Mare”.

„El (Putin - n.r.) crede cu adevărat în tot ceea ce spune despre sacralitate și Petru I. El crede că va intra în istorie ca Petru”, a declarat unul dintre foștii reprezentanți de rang înalt ai Kremlinului.

Putin caută mereu scuze pentru decizia sa de a invada, spun sursele, se convinge pe sine și pe alții că nu a avut de ales.

„El spune anturajului său că, de exemplu, da, am fost complet nepregătiți „pentru război”, este haos în armată, industria este în declin, dar este mai bine să înțelegem așa, și nu când NATO ne va cuceri", spune interlocutorul ziarului.

Sursele FT sunt de acord că, după izbucnirea războiului, președintele rus este și mai izolat de subordonații săi decât înainte.

„Stalin a fost un ticălos, dar un bun manager, pentru că îi era complet imposibil să mintă. Și nimeni nu-i poate spune adevărul lui Putin, explică o altă sursă. -Persoana care nu are încredere în nimeni, începe să se bazeze pe opinia unui cerc foarte restrâns de oameni, care îl mint”.

Un fost oficial de rang înalt de la Kremlin a declarat în acest sens, cum Putin l-a crezut pe Viktor Medvedciuk, care a dat asigurări că Ucraina este gata să cadă în brațele Rusiei.

„Dacă Medvedciuk spune că plouă, este mai bine să vadă personal - fiindcă cel mai probabil va fi soare în afara ferestrei. Există rezultatele sondajelor, există servicii speciale - cum poți să faci ceva serios pe baza a ceea ce spune Medvedciuk”, se arată perplex interlocutorul FT.

Cu toate acestea, previziunile lui Medvedciuk au fost confirmate de FSB, care l-a convins pe Putin de o victorie garantată. În plus, amintesc sursele, succesul urma să fie asigurat de sumele uriașe plătite unor politicieni ucraineni aflați la putere.

Au existat încercări din partea anturajului lui Putin de a-l convinge, spun sursele. De exemplu, Nikolai Patrușev, la o reuniune a Consiliului de Securitate cu trei zile înainte de invazie, i-a cerut președintelui să nu se grăbească.

„El știa în ce stare deplorabilă se afla armata și a încercat să-i transmită acest lucru lui Putin. Dar Putin a fost prea încrezător. El știe mai bine decât consilierii săi, la fel cum Hitler știa mai bine decât generalii săi”, a declarat o sursă foarte familiarizată cu situația din perioada analizată.

În ceea ce privește posibila folosire a armelor nucleare În războiul cu Ucraina, Putin a îndepărtat deja această opțiune, spun două persoane apropiate președintelui. Potrivit acestora, el și-a dat seama că nici măcar o tactică limitată utilizarea nu va aduce beneficii Rusiei în acest război, iar norul radioactiv va ajunge pe teritoriul rusesc.

În același timp, el este absolut pregătit pentru un război prelungit, crezând că țara va găsi modalități de a rezista presiunii economice.

El și-a dat deja seama despre ce să continue să vorbească. faptul că războiul nu va afecta cea mai mare parte a populației Rusiei nu mai este posibil. Acest lucru a fost acceptabil în primele luni după invazie, când viața majorității a continuat într-adevăr să curgă în mod obișnuit.

Acum a ales o altă retorică - cuvinte tari despre mobilizarea forțelor și necesitatea unificării universale în fața amenințării.

Cu toate acestea, faptul că autoritățile nu au fost încrezătoare în capacitatea de a aduna un stadion plin pentru recentul concert patriotic de la Luzhniki și au adunat zeci de mii de oameni prin plăți în numerar sau amenințări, spune că noua retorică nu îi afectează în mod deosebit pe ruși, scrie Financial Times.

Când a decis să anexeze Crimeea în 2014, Putin nu și-a informat nici măcar propriul Consiliu de Securitate, își amintește unul dintre oficialii apropiați președintelui de la acea vreme.

Consilierii l-au descurajat să trimită trupe în Crimeea, spune sursa, dar Putin a spus următoarele: „Acesta este un moment istoric. Dacă nu sunteți de acord cu asta, vă puteți retrage”.

Mulți dintre cei din jurul său își amintesc că reacția slabă a Occidentului, speriat de o nouă escaladare și de ruperea relațiilor economice cu Rusia, l-a convins în cele din urmă pe Putin de corectitudinea deciziei sale privind Crimeea.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal