GÂNDUL ZILEI | De ce e mai ușor să dai bani victimelor accidentelor decât să asiguri o infrastructură rutieră bună?
Doi copii pe bicicletă au fost loviți de o mașină, la Stăuceni. Băieții au câte 13 ani. Unul este campionul și altul vicecampionul țării la ciclism. Ambii erau echipați corespunzător.
・ Diana Guja
Ciclismul, ca și traversarea străzilor, devin ocupații din ce în ce mai periculoase în Moldova. Mașinile sunt cele care capătă tot mai multă prioritate. Și asta, în contextul în care în lume se accentuează tot mai mult tendința de a regândi infrastructura drumurilor, pentru a oferi întâietate și confort pietonilor și transportului alternativ. Nu și la noi, însă. Într-un oraș făcut „pentru oameni”, nu mai ai pe ce-ți construi populismul.
Cât de macabru n-ar suna, dar un accident rutier dramatic poate servi drept un bun catalizator pentru PR politic. Și iar, cât de macabru n-ar suna, accidentele, cauzate de iresponsabilitatea șoferilor, inspirată de o infrastructură proastă și învechită, sunt mine de aur pentru propagandă și manipulare.
Nu trebuie să căutăm exemple departe. Avem cazul recent al Marcelei Paladi, tânăra rămasă fără picioare în urma tamponării de pe viaduct, căreia primarul Ion Ceban i-a oferit cu generozitate 250 mii lei pentru tratament, bani din bugetul Primăriei.
Acest gest ar fi avut cu totul alt sens, dacă autoritățile locale s-ar fi preocupat pe bune de infrastructura rutieră. Dar e cu mult mai simplu și mai ieftin și, cât de cinic n-ar părea, mai convenabil să nu întreprinzi nicio măsură durabilă, iar atunci când un om ajunge victimă a acțiunilor de sabotare a dezvoltării orașului, la care autoritățile se pricep de minune, să oferi cu mare tam-tam bani, care nici măcar nu sunt ai tăi, și să aștepți dividente politice.