De la dezvăluirile lui Zelenski, la atenționările privind regiunea transnistreană. Cum au evoluat declarațiile, ce scrie presa și ce cred experții
În ultimele săptămâni, despre Republica Moldova s-a discutat în întreaga lume. De la diverși experți până la președintele american, Joe Biden, am fost pomeniți, când de bine, când de rău. Avalanșa de declarații a început după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că Rusia ar planifica destabilizarea situației în Republica Moldova. Au urmat reacții din est și vest, care au culminat cu acuzații din partea Moscovei și mesaje de susținere din partea Occidentului.
・ Zagnat Elena, Baciu Ana
Dezvăluirile lui Zelenski
9 februarie
Republica Moldova a ajuns din nou în atenția presei internaționale pe 9 februarie, după ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că a informat-o pe președinta Maia Sandu despre un document rus, depistat de spionajul ucrainean, care arată cum, cine și când va destabiliza situația din Republica Moldova.
Este un plan rusesc de a distruge situația politică în Moldova. Un document rusesc care arată cine, când și cum vrea să distrugă Moldova, cine vrea să schimbe ordinea democratică și să instituie control asupra țării. Nu am avut niciun dubiu, când am văzut acest document și când am înțeles care sunt originile acestui document. Am informat Moldova imediat despre aceste amenințări pentru a o proteja.
Autor: Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei
La scurt timp, Serviciul de Informații și Securitate confirmă recepționarea informațiilor respective de la partenerii noștri ucraineni.
Declarații despre planurile de destabilizare
13 februarie
Câteva zile mai târziu, Maia Sandu a venit cu o declarație oficială despre planurile Rusiei de destabilizare a R. Moldova. Potrivit acesteia, s-ar fi planificat intervenția militarilor în civil, a străinilor și a așa-ziselor grupări criminale din opoziție.
În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică care trebuia să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să conducă la proteste. Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente mascate prin proteste ale opoziției s-ar urmări schimbarea puterii de la Chișinău.
Autor: Maia Sandu, președinta Republicii Moldova
Moscova neagă acuzațiile
14 februarie
O zi mai târziu, 12 cetățeni sârbi au primit interdicția de intrare în R. Moldova. Cetățenii străini ar fi venit la meciul „Sheriff Tiraspol” și clubul sârb „Partizan” planificat pentru 16 februarie. După mai multe ore de aflare pe Aeroportul Internațional Chișinău aceștia fac cale întoarsă. În aceeași zi, FMF a informat FC Sheriff despre decizia autorităților moldovenești de a desfășura meciul dintre FC Sheriff și Partizan Belgrad fără spectatori în tribune.
În aceeași zi, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a negat informațiile privind planul rus de destabilizare a situației din R. Moldova. Într-un comunicat oficial, Kremlinul califică declarațiile președintei Maia Sandu ca fiind nefondate și lipsite de dovezi. Reacții au venit și din Serbia. Ministrul Afacerilor Externe din această țară a solicitat informații despre presupușii cetățeni sârbi care ar putea fi implicați în acțiuni de violență în R. Moldova.
Discuții despre demilitarizare
17 februarie
La o zi după învestire, premierul Dorin Recean a declarat că „pericolele sunt în creștere” pentru Republica Moldova. Pe de altă parte, referindu-se la reintegrarea țării, șeful cabinetului de miniștri a declarat că ar fi nevoie de demilitarizarea regiunii transnistrene.
Acolo trebuie să efectuăm un lucru fundamental, demilitarizarea. După acest lucru, urmează toate celelalte și foarte importantă este integrarea economică și socială a cetățenilor noștri care sunt acolo, dar în capul mesei este demilitarizarea. (...) Suntem într-o perioadă de mișcări tectonice geopolitice și, în aceste circumstanțe, sunt sigur că toată părțile vor înțelege că acest lucru trebuie făcut.
Autor: Dorin Recean, premierul Republicii Moldova
Reacția Moscovei
20 februarie
La scurt timp, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că autoritățile de la Chișinău ar trebui să fie prudente în problema pacificatorilor ruși din Transnistria.
Rusia a fost și este o parte foarte responsabilă în afacerile transnistrene, ea continuă să își îndeplinească funcția relevantă. Am dori să le recomandăm omologilor noștri moldoveni să fie foarte, foarte atenți cu astfel de lucruri.
Autor: Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin
Zelenski face noi dezvăluiri
21 februarie
A urmat o nouă declarație din partea lui Volodimir Zelenski. Președintele Ucrainei a declarat într-un interviu pentru „La Repubblica” că Moscova ar pune la cale să înlocuiască actuala conducere pro-Occidentală de la Chișinău și să preia controlul asupra aeroportului și a deschide un nou front în Ucraina dinspre regiunea transnistreană.
Fiind întrebat cum ar reacţiona dacă preşedinta Maia Sandu i s-ar adresa şi i-ar cere ajutorul, Volodimir Zelenski a declarat că aceasta nu i-a cerut niciodată ajutorul.
Ruşii plănuiesc toate acestea de mult timp. Cu toate acestea, Moldova şi Rusia nu au o frontieră de stat comună. Deci, cum ar trebui să-şi pună în aplicare planul (de a deschide dinspre Moldova un nou front în Ucraina – n.r.)? De unde ar urma să trimită acolo trupele şi echipamentul lor? Ruşii au nevoie de aeroporturi pentru asta. Dar acum există un singur aeroport în Moldova, în capitala Chişinău. Aşa că trebuie să folosească acest aeroport şi toate resursele Transnistriei.
Autor: Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei
Chișinăul s-a declarat pregătit pentru orice scenarii. Premierul Recean a menționat că au existat şi există în continuare mai multe scenarii de destabilizare.
Între timp, în Polonia, președintele american declara că SUA sunt alături de Republica Moldova.
Maia Sandu și Joe Biden
Ne dorim ca și oamenii din Moldova să trăiască în libertate. Doamna președinte Sandu, suntem mândri să fim astăzi alături de dvs. Nu trebuie să fie niciun dubiu, susținerea noastră pentru Ucraina nu se va opri iar NATO nu va fi divizat.
Autor: Joe Biden, președintele SUA
Putin anulează un decret în care este pomenită regiunea transnistreană
22 februarie
Șirul evenimentelor și declarațiilor în care era într-un anume fel implicată Moldova a continuat cu anularea de către Putin a decretului privind politica externă a Rusiei. Acesta conținea prevederi referitoare și la soluționarea conflictului din stânga Nistrului, cu mențiuni privind respectarea suveranității și integrității R. Moldova. Experții de la Chișinău au calificat în mod diferit decizia liderului de la Kremlin. Dacă unii au declarat că acesta ar fi unul lipsit de importanță, alții au spus că este un semnal clar și direct din partea Moscovei.
În aceeași zi, ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, a anunțat că Republica Moldova inițiază procedura de denunțare a câtorva zeci de acorduri din cadrul Comunității Statelor Independente (CSI).
Rusia denunță posibile provocări
23 februarie
În dimineața zilei de joi, 23 februarie, ministerul rus al Apărării a difuzat un comunicat, în care anunță că regimul de la Kiev ar pregăti o acțiune de provocare armată împotriva Transnistriei. Autoritățile R. Moldova nu au confirmat informația difuzată de ministerul rus al Apărării și au făcut apel la calm.
Pe de altă parte, Oleg Beliakov, copreședintele Comisiei mixte de control al regiunii transnistrene, a declarat pentru presa rusă că Tiraspolul ar fi gata să reacționeze adecvat la orice provocări.
În aceeași zi, Maia Sandu s-a întâlnit la București cu omologul său român. În timp ce șefa statului a declarat că Republica Moldova este protejată de „scutul eroilor ucraineni”, Klaus Iohannis a ținut să sublinieze sprijinul ferm al României față de Republica Moldova.
Vă asigur că Republica Moldova nu e singură în fața acestor provocări, este poziția noastră permanentă, clară și fermă. Am solicitat și vom continua să susținem sancționarea de către UE, a celor care doresc destabilizarea R. Moldova și subminarea statului de drept, România va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranității și integrității Republicii Moldova. Sprijinim abordarea dvs. responsabilă față de dosarul transnistrean.
Autor: Klaus Iohannis, președintele României
Ce spun experții?
Rugat să comenteze declarațiile ministerului rus de Externe, Alexandru Flenchea, șeful delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC), a sugerat că aceasta ar fi o acțiune de dezinformare.
Este vorba despre o acțiune de dezinformare care e parte a războiului care are loc în Ucraina pentru că războiul informațional este o parte indispensabilă a războiului convențional. Din păcate este război în țara vecină. Cel mai important în situația dată e să ne păstrăm calmul și să nu reacționăm la provocările care vin de pe frontul informațional al acestui război. Autoritățile statului interacționează cu colegii și partenerii din statul vecin de la Kiev, acesta este interlocutorul pentru subiectele de securitate pe dimensiunea asta de război și amenințări de securitatea la adresa Republicii Moldova în contextul războiului din Ucraina.
Autor: Alexandru Flenchea, șeful delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC)
Generalul american în rezervă, Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa, a vorbit despre situația actuală a Republicii Moldova, într-un interviu pentru presa din România.
Cred că și ei știu că dacă ajung în Moldova, atunci riscul unei probleme cu România, ceea ce înseamnă tot NATO, ar fi devastator pentru Rusia. Kremlinul cred că este îngrozit că președintele american s-a gândit la Moldova.
Autor: Ben Hodges, general american în rezervă
Vocea Youtube-ului
În ultima săptămâna „transnistria” a ajuns la categoria trending pe twitter, iar pe Youtube, mai multe voci au vorbit despre ce scenarii ar putea urma. Printre cei care s-au dat cu părerea se numără Alexei Arestovici, fost consilier în cadrul biroului prezidențial de la Kiev. Acesta a sugerat că Ucraina ar putea interveni în regiunea transnistreană, în cazul în care acest lucru ar fi cerut de Chișinău.
Transnistria se află într-o situație ideală - Ucraina este în apropiere. Dacă autoritățile de la Chișinău o cer, poate ajuta... Dar până acum, se pare, nu au cerut acest lucru. (...) Există deja un motiv pentru introducerea de trupe, deoarece atât Zelenski, cât și Sandu au afirmat că Rusia încearcă să destabilizeze situația din Moldova.
Autor: Alexei Arestovici, fost consilier în biroul prezidențial al Ucrainei
La rândul său, deputatul din Rada Supremă Alexei Goncearenko spune că acuzațiile Moscovei sunt false.
Rusia pur și simplu își dorește să dea jos puterea din Moldova și să instaleze o putere pro-rusă. Mitingurile sunt doar un aspect, propaganda - altul, dar ei au și aspectul de forță. (...) Rusia emite provocări, declarând că Ucraina ar aduna forțe și și-ar dori să atace regiunea transnistreană. Toate acestea sunt minciuni, nimeni nu are de gând să atace, Ucraina poate doar veni în ajutorul Moldovei, dacă ea va cere acest lucru, dacă acest lucru va fi susținut de cetățenii Ucrainei, alte variante nu sunt. Suntem gata să ne ajutăm aliații, dar deocamdată nimeni nu ne-o cere.
Autor: Alexei Goncearenko, deputat în Rada Supremă
Ce scrie presa internațională?
La această etapă, Moldova a făcut prima pagină în presa internațională. De la Reuters până la Le Monde, jurnaliștii au relatat despre tensiunile dintre Chișinău și Moscova.
Într-un editorial, The Washington Post a notat că „în timp ce Rusia continuă războiul împotriva Ucrainei, în Europa au crescut temerile că Kremlinul are în vizor noi ținte pentru a-și îndeplini fanteziile imperiale ale lui Vladimir Putin” și că ținta ar putea fi Republica Moldova.
Moscova are mâinile ocupate în Ucraina, ar fi o nebunie să imobilizeze trupele care ocupă Moldova. Cu toate acestea, Putin s-a dovedit a fi un maestru al nebuniei. Se poate spune că, cu cât mai mult timp se prelungește actualul impas din Ucraina, cu atât mai tentantă ar putea fi Moldova ca țintă, drept un mijloc pentru Kremlin de a salva aparențele prin controlarea unei țări oficial neutre cu doar 2,6 milioane de locuitori.
Autor: The Washington Post
Într-un articol, jurnaliștii de la Euronews se întreabă cât timp mai poate rămâne neutră Republica Moldova.
Posibilitățile Rusiei de a destabiliza Moldova nu sunt noi. Ele sunt legate nu numai de situația din Ucraina, ci și de influența foarte puternică a Rusiei în republică, în special în sfera politică. Există, de asemenea, dependența economică, în primul rând, dependența energetică. Moldova a făcut multe eforturi pentru a ieși din această dependență, dar până acum rămâne vulnerabilă.
Autor: Marie Dumoulin, directoare a programului „Wider Europe” în cadrul Consiliului European pentru Relații Externe