O altă Ucraină. Până la dărâmături și funingine au fost orașe (FOTO)
Calificativul „a devenit o nouă țintă de atac”, timp de un an de război, nu a încetat să fie atribuit orașelor sau regiunilor de Ucraina. Iar impactul, de fiecare dată, era numărat în bucăți de oraș care au reușit „să supraviețuiască”, acestea fiind depășite numeric de distrugerile provocate. Ce înseamnă un război mai târziu? Orașe făcute una cu pământul, oameni abandonați și încercări timide de a reface reședințele, înseamnă o altă Ucraină.
・ Olga Scripnic
Pagubele provocate de invazia rusă în Ucraina au fost estimate la 54 de miliarde de dolari, în decembrie 2022, pe baza dovezilor disponibile. Daunele aduse infrastructurii ajung la 35,6 miliarde de dolari, iar pagubele totale ale războiului reprezintă în jur de 138 de miliarde de dolari, timp de un an.
CITEȘTE ȘI: Prețul războiului. Câți bani au cheltuit Rusia, Ucraina și aliații săi
Timp de aproximativ 365 de zile, au fost distruse 240 de edificii din patrimoniul cultural al Ucrainei. Printre acestea se numără 105 lăcașuri religioase, 18 muzee, 86 de clădiri de interes istoric sau artistic, 19 monumente, 12 biblioteci, conform datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).
Piața Lvov
UNESCO / Alexandre Larcan
În același timp, 3.098 de instituții de învățământ au avut de suferit de pe urma atacurilor și bombardamentelor. Dintre acestea, 2.660 au fost avariate, iar alte 438 - distruse, potrivit Ministerul Educației și al Științei din Ucraina.
Mai mult decât atât, șase orașe din Ucraina au fost complet distruse în urma invaziei trupelor rusești. Acestea se află în regiunile Donețk și Lugansk, potrivit fostului șef-adjunct al biroului prezidențial, Kirilo Timoșenko. În regiunea Herson, Nicolaev și Zaporojie sunt înregistrate pagube semnificative, iar în regiunea Harkov sunt cartiere complet distruse.
Irpin
Irpin - oraș care află în apropierea Kievului, iar la începutul lunii martie, trupele rusești care intenționau să ajungă în capitală, au pus stăpânire pe oraș. Acesta a fost recuperat de forțele ucrainene după două zile.
Drumuri pustii și pline de moloz, copaci rupți, mașini distruse, clădiri bombardate și incendiate, străzi pline de cadavre ale civililor - astfel de imagini au lăsat în urma lor invadatorii.
Consiliul local al orașului Irpin
Aris Messinis
Înainte de război, Irpin era una dintre cele mai de succes localități din Ucraina. Orașul, multă vreme, a ocupat loc de frunte în ceea ce privește atractivitatea sa pentru turiști și a fost printre primele trei cele mai sigure orașe din țară.
„Era un oraș al sănătății și al sportului, un oraș al parcurilor confortabile și al piețelor frumoase, un oraș al zâmbetelor copiilor și al cuplurilor îndrăgostite, un oraș al oamenilor fericiți”, scrie administrația locală.
Evacuarea civililor din Irpin prin podul aruncat în aer
Aris Messinis
În prezent, mai mult de 70% dintre clădirile și infrastructura orașului sunt distruse.
Irpin
Mіshа Djоs
Mariupol
Mariupol - oraș din sudul țării, situat pe țărmul Mării Azov, despre care se spune că ar avea cea mai caldă apă din Ucraina. Portul orașului reprezenta o valoare sporită din punct de vedere economic. Mulți locuitori lucrau pentru companii care erau legate direct sau indirect de activitatea din port, exportând în întreaga lume fier, oțel, cereale și mașini.
Centrul orașului Mariupol
Sergei Bobylev
De la începutul blocadei orașului Mariupol de către trupele rusești, localitatea a fost abandonată de majoritatea locuitorilor săi. ONU estimează că circa 350.000 de locuitori au părăsit Mariupolul.
Din cauza bombardamentelor intense ale armatei ruse, până la 90% din clădirile rezidențiale și până la 60% dintre casele de locuit au fost avariate sau distruse. Trei spitale au fost complet șterse de pe fața pământului și patru au fost avariate. Pe lângă acestea, au mai fost distruse 23 de școli și 28 de grădinițe.
Teatrul dramatic regional din Donețk, în centrul orașului Mariupol- mai 2021/ aprilie 2022
Reuters
Gara din Mariupol - 2013/2022
Reuters
Bucea
Înainte ca războiul să înceapă în Ucraina, Bucea era o suburbie potrivită pentru „o viață de familie liniștită”. Aici locuiau aproximativ 50.000 de persoane. La câteva zile după invazie, Bucea și orașele din jur au devenit epicentrul luptelor, în timp ce forțele rusești avansau spre capitala Kiev.
Centrul orașului Bucha
Aris Messinis
Blocuri bombardate în Bucha și vehicule rusești distruse
BBC
Retragerea forțelor ruse din oraș, la sfârșitul lunii martie, a lăsat în urmă o pustietate. Într-un reportaj Reuters, unul dintre locuitori relatează cum și-a găsit casa.
După un an de război, o pare dintre locuitorii orașului Bucha s-au întors „acasă”. Unele cartiere au fost distruse complet, alte clădiri au reușit să rămână pe cât posibil întregi.
La fiecare colț se desfășoară lucrări de construcție, iar curățarea zonei este aproape finalizată, scrie CNN.
Reconstrucția unei reședințe din Bucha
Brendan Hoffman pentru CNN
Borodianka
Borodianka - oraș cu un număr de aproximativ 12.000 de locuitori, situat la 40 de kilometri nord-vest de Kiev, a suferit unele dintre cele mai grave distrugeri înregistrate în primele zile ale războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
După prima lună de atac, mai mult de 10 blocuri din centrul orașului au fost distruse, iar supraviețuitori nu au fost găsiți, scrie kyivindependent.
Distrugerile din Borodyanka, după atac
RadioSvoboda.org
Bloc în urma atacului din Borodyanka, martie 2022
Reuters
Odesa
De la izbucnirea războiului, regiunea Odesa a fost supusă, în mod repetat, bombardamentelor de artilerie și atacurilor aeriene ale forțelor rusești. De asemenea, au avut loc repetate lansări de rachete de croazieră.
Hotel în Zatoka, după bombardamentul din 9 mai
РБК - Украина
Punct de control în apropierea Teatrului Național Academic de Operă și Balet din centrul orașului Odesa
bloomberg