Sirenele din zorii dimineții. Prima zi de război (VIDEO)

Sirenele din zorii dimineții. Prima zi de război (VIDEO)

Ora 4:45 a dimineții de 24 februarie 2022. Răsună explozii, se aud mașinării militare și sirene. Federația Rusă invadează Ucraina cu atacuri de artilerie, atacuri aeriene și debarcarea forțelor ruse în Odesa și Mariupol. Se întâmplă simultan din nord, est și sud țării. E prima zi de război și teroare... război care nu va înceta nici peste 12 luni...

Irina Soltan

La începutul anului 2022, îngrijorările țărilor din regiune și atenția internațională au fost îndreptate către conflictul care escalada vertiginos între două state vecine - Federația Rusă și Ucraina. Către mijlocul lunii februarie 2022, Rusia avea dislocate la frontiera cu Ucraina muniții și efective militare.

Un raport al serviciilor americane din 17 februarie comunica despre 150 de mii de militari ruși la frontiera ruso-ucraineană. Număr în creștere de altfel, în timp ce Moscova jura că încetează exercițiile militare și bate în retragere. Astfel de promisiuni, însă, nu au fost primele. Rușii au mai jurat anterior că nu atacă.

Publicitate
Dacă o să atacăm noi primii? Ascultați. Rusia niciodată nu a atacat prima. Amintiți-vă istoria. Au vrut să ne facă jertfe, dar nu le-a reușit. Deci să se hotărască prin război conflictul civil din Donbas? Desigur.

Autor: Dmitri Peskov, purtatorul de cuvânt al lui Vladimir Putin (26 decembrie 2021)

Spuneți că intenționăm să atacăm Ucraina, deși în repetate rânduri am zis că aceasta nu-i așa. Și totodată întrebați de ce acum? Dar când să nu atacăm? Stranie întrebare.

Autor: Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Federației Ruse (21 ianuarie 2022)

Tensiunile dintre cele două țări s-au ținut pe două segmente: Pe deoparte, au răsunat presiuni repetate în care Rusia insista ca Ucraina să renunțe la ideea de aderare la NATO. Retorica lui Putin se axa pe temerea că forțele organizației s-ar apropia prea mult de hotarul rusesc. De altă parte, liderii separatiști din Donețk și Lugansk au solicitat Moscovei sprijin în recunoașterea independenței și sprijin militar.

În cele două regiuni încep schimburile de focuri dintre separatiștii pro-ruși și armata ucraineană. Moscova și Kievul se acuzau reciproc de provocări, iar pe 18 februarie, pe străzile din Donețk răsună sirenele. A doua zi începe așa zisa evacuare a civililor în Rusia. 

Președintele american, Joe Biden, a ieșit cu o luare de cuvânt în aceeași zi. Liderul de la Washington a intuit cu exactitate evenimentele din săptămâna ce urmează.

...

Joe Biden, președintele SUA

Captură video

Avem motive să credem că forțele rusești planifică să atace Ucraina în săptămâna care vine, în zilele care vin. Credem că ei vor avea drept țintă capitala Ucrainei, Kiev, un oraș cu 2,8 milioane de oameni nevinovați. Dacă Rusia își va urma planurile va fi responsabilă pentru un război catastrofic și inutil. Statele Unite ale Americii și aliații noștri sunt gata să apere fiecare inch de teritoriu NATO de orice amenințare a securității noastre colective. Noi nu vom trimite trupe în Ucraina, dar vom continua să susținem cetățenii ucraineni.

Autor: Joe Biden, președintele SUA

Fără mari ezitări, la 21 februarie, la Moscova este semnat un decret prin care Putin recunoaștea independenței republicilor separatiste din Donbass. Președintele ucrainean a convocat Consiliul pentru Securitate Națională și a anunțat că iau în calcul ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia. Zelenski a contactat pentru consultări urgente președintele SUA, președintele Franței, și cancelarul Germaniei. Liderul de la Kiev s-a adresat și poporului său.

Suntem pe pământul nostru. Nu ne este frică de nimeni și de nimic. Nu datorăm nimic nimănui. Nu vom da nimic nimănui. Suntem siguri de asta. Nu suntem în februarie 2014, ci în februarie 2022 - o altă țară, o altă armată. Un singur obiectiv - pacea în Ucraina. Glorie Ucrainei!

Autor: Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

La Kremlin însă spiritele nu se linișteau. Duma de stat a aprobat utilizarea armatei în afara federației Ruse - moment crucial al crizei.

În privința utilizării forțelor armate peste hotare. Desigur. Ieri am semnat înțelegeri cu Donețk și Lugansk unde sunt puncte ce prevăd că Rusia va susține militar aceste republici (autoproclamate). Așa cum acolo este un conflict, prin aceste decizii dăm de înțeles că în caz de necesitate suntem gata să întreprindem ce ne-am asumat.

Autor: Vladimir Putin, președintele Rusiei. Declarația de război.

Mai mult, Putin a enumerat și condițiile pentru care ar accepta să nu aibă loc războiul

Ce trebuie să se întâmple din partea Kievului ca situația să fie considerată stabilizată. Primul lucru necesar este să fie recunoscută voința locuitorilor din Sevostopol și Crimeea. A doua cerință. Noi categoric suntem împotriva aderării Ucrainei la NATO pentru că asta pentru noi e amenințare. Cea mai bună decizie ar fi ca autoritățile de la Kiev să renunțe la NATO și să devină neutri. Și cel mai important, tot ce-am sos se poate schimba dacă partenerii europeni vor asigura cu armament performant Kievul.

Autor: Vladimir Putin

Cu doar o zi înainte de atac, Rada Supremă de la Kiev a instituit stare de urgență în toată țara, admițând o posibilă invazie militară. În aceeași zi, liderii separatiști din Donețk și Lugansk se adresează Kremlinului, plângându-se că situația din autoproclamatele republici s-a alterat și cer intervenția militară urgentă.

În plină noapte, Zelenski vine cu un apel către poporul său și cel rus:

Ne despart peste 2.000 de km de granițe comune. De-a lungul ei stau acum trupele voastre, aproape 200 de mii de soldați. Mii de mașini de luptă. Conducerea voastră le-a dat undă verde pe teritoriul unei alte țări. Acest pas poate deveni începutul unui mare război pe continentul european. Despre ceea ce se poate întâmpla de la o zi la alta, astăzi vorbește întreaga lume. Cauza poate apărea în orice moment, orice provocare, orice scânteie poate aprinde totul.

Autor: Volodimir Zelenski, ultimul discurs înainte de război

...

Volodimir Zelenski se adresează poporului său și celui rus.

Captură video

Nu avem nevoie de un război. Nici un război rece, nici unul fierbinte, nici unul hibrid. Dar dacă trupele ne vor ataca, dacă vor încerca să ne ia țara, libertatea, viețile noastre, viețile copiilor noștri, ne vom apăra. Noi nu vom ataca, ne vom apăra. Atacând, ne veți vedea fețele, nu soațele.

Autor: Volodimir Zelelnski, ultimul discurs înainte de război

Doar câteva ore trec până când Putin anunță invazia în Ucraina. Liderul de la Kremlin a ales să numească războiul - operațiune specială.

Nouă nu ne-au lăsat nicio alegere ca să ne apărăm cetățenii decât cea pe care suntem nevoiți să o folosim azi. Circumstanțele ne obligă la decizii radicale. Republice autoproclamate din Donbas s-au adresat cerând ajutor. În legătură cu aceasta, am luat decizia de demarare a unei operațiuni militare speciale în Ucraina. 

Autor: Vladimir Putin

...

Putin anunță „operațiune specială”

Captură video

Vom începe demilitarizarea și denazificarea Ucrainei. În planurile noastre nu intră ocuparea teritorială a Ucrainei. Nu vrem să impunem nimănui și nimic cu forța.

Autor: Vladimir Putin

Ora 04:45 a dimineții de 24 februarie. Rușii și-au încălcat promisiunea de a nu ataca vreodată Ucraina, conform acordului semnat în anii 90. Frații au devenit dușmani. Federația Rusă invadează Ucraina cu atacuri de artilerie, atacuri aeriene și debarcarea forțelor ruse în Odesa și Mariupol. Se întâmplă simultan din nord, est și sud țării. În orașele Kiev și Harkov răsună sirene și explozii.

Oamenii sunt în panică. La magazine, farmacii și bănci se formează rânduri...

Pe străzile mai multor orașe se observă covoiuri din tehnică militară rusească, iar în unele regiuni, armata ucraineană a început să riposteze. 

Kremlinul afirmă că atacă bazele militare. Printre ele Aeroportul din Gostomel, aflat în apropierea Kievului, dar și aeroportul din Mariupol.

Ucraina a rupt relațiile diplomatice cu Rusia. Ministrul de externe al Ucrainei a cerut sancțiuni dure pentru Rusia, printre care și excluderea din sistemul SWIFT. Spațiul aerian a fost închis, iar Rada Supremă a decretat lege marțială și mobilizare generală.

Tot ce se întâmplă sunt măsuri necesare. Nu ne-au lăsat șanse să acționam altfel. Riscuri în domeniul securității sunt așa mari, că altfel nu aveam cum să acționăm.

Autor: Vladimir Putin

Contrar retoricii lui Putin și a forțelor de ordine care interveneau violent, pe străzile orașelor rusești începea să se adune lumea. Oamenii cereau încetarea războiului, dar au primit doar confruntări cu poliția și rețineri în masă.

În prima zi de război manifestațiile s-au desfășurat în mai multe orașe ale lumii, oameni au scandat „Spunem NU războiului!”

Prima zi de război a avut impact imediat asupra R. Moldova care a devenit refugiu pentru fluxul de refugiați. La ora 7:00, Ministerul de Externe a anunțat evacuarea personalului ambasadei de la Kiev. La ora 8:00, președinta Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate. În același timp, s-a decis închiderea spațiului aerian al R. Moldova din motive de securitate. Iar SIS a stabilit Cod Galben de alertă teroristă pe teritoriul R. Moldova.

Între timp, la punctul de frontieră Palancă deja se formează rânduri de sute de mașini ucrainene. Începe o adevărată mobilizare în ajutorul statului vecin. Inițiativele vin de la oameni de rând, dispuși să primească refugiați în propriile case. Oamenii propun servicii de transport, hrană, haine și produse de primă necesitate. 

...

Cozi de mașini la vama Palanca. 24 februarie 2022

Poliția de Frontieră

Am activat Centrul de Coordonare a Situației în Ordinea Publică care va activa 24 din 24. A fost activat planul privind gestionarea fluxului de refugiați de la frontieră.A fost sporită prezența echipajelor de patrulare, nu doar la frontieră, dar și pe traseele naționale. A fost mobilizat centrul de plasament, în necesitatea de plasare a persoanelor care solicită ajutor.

Autor: Ana Revenco, ministra Afacerilor Interne

În doar câteva ore, pe teritoriul țării noastre au intrat aproape trei mii de ucraineni. La scurt timp Comisia Situații Excepționale a decis declararea Situației de urgență. Una dintre decizii prevedea introducerea unui regim simplificat de intrare și ieșire din țară.

...

Mobilizare la frontieră

AGORA

Noaptea trecută pacea din Europa a fost zguduită, iar ecourile exploziilor s-au auzit până-n satele și orașele noastre. Scenariul a devenit realitate. În august 2021, când s-a format noul Guvern, nu mi-am putut imgina că voi veni atât de des în fața Parlamentului ca să cer instituirea stării de urgență/ Vin cu un apel de unitate și solidaritate. E momentul să mobilizăm toate forțele. Avem o datorie legală, dar mai ales morală de a veni în ajutorul ucrainenilor. 

Autor: Natalia Gavrilița, prim-ministra R. Moldova ( 24 februarie 2022)

Prima zi de război în Ucraina s-a încheiat cu sirene în Kiev, alerte aeriene, explozii în mai multe orașe, lume în subsoluri și metrouri, mii de blindate și soldați ruși pe teritoriul suveran al Ucrainei. 

La 24 februarie 2022, Ministerul ucrainean al Sănătății a anunțat că a înregistrat 57 de morți și169 de persoane rănite în cadrul tensiunilor militare de pe teritoriul țării.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal