Tancuri, drone, rachete. Despre armele utilizate de Rusia și Ucraina de-a lungul războiului

Tancuri, drone, rachete. Despre armele utilizate de Rusia și Ucraina de-a lungul războiului

Potrivit experților, la fel ca la începutul războiului, capacitățile militare ale Rusiei le depășesc pe cele ale Ucrainei pentru majoritatea indicatorilor începând cu 2023. De exemplu, numărul de avioane la dispoziția armatei ruse e de aproape 4,2 mii, în timp ce forțele armate ucrainene dețin peste 310 aeronave. Flota navală a Rusiei e de aproape 16 ori mai mare decât cea a Ucrainei. Mai mult, Rusia era una dintre cele nouă țări care dețin arme nucleare, în timp ce Ucraina nu le mai deține din 1994, când liderii Ucrainei, Rusiei, Marii Britanii și Statelor Unite au semnat un memorandum pentru a oferi garanții de securitate Kievului. Cu toate acestea, Kievul primește tot mai multe tancuri din partea Occidentului, asta deși posibilitatea de a livra Ucrainei avioane de luptă rămâne încă incertă.

Zagnat Elena

Tancurile Rusiei

Baza de date Military Balance 2021 spune că depozitele rusești au în jur de 10.200 de tancuri, inclusiv diverse T-72, 3.000 de T-80 și 200 de T-90.

Deși a trimis câteva zeci de tancuri T-90 de model mai nou în război, majoritatea tancurilor rusești din Ucraina sunt variante T-72. Acestea se bazează pe tehnologie sovietică veche de aproape cincizeci de ani, ceea ce le face să nu se poată compara cu M1A2 Abrams, Challenger II și Leopard II, pe care țările occidentale au fost de acord să le furnizeze Ucrainei. 

Publicitate
...

Agora.md

Tancurile Ucrainei

Conflictul dintre Ucraina și Rusia a avut ca rezultat implicarea unui număr mare de țări care susțin Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei. Printre aceste țări se numără Germania și SUA, care au confirmat că vor trimite tancuri Leopard 2 și Abrams în Ucraina. Alte țări europene care utilizează tancuri Leopard 2 au dat, de asemenea, undă verde trimiterea propriilor tancuri în Ucraina. De asemenea, Marea Britanie a decis să trimită 14 tancuri Challenger 2 către Ucraina. Pe lângă tancuri, alte vehicule blindate, inclusiv Stryker și vehiculele de luptă pentru infanterie Bradley, au fost donate de către SUA.

Înainte de invazia rusească, Ucraina folosea tancuri T-72. După invazie, Ucraina a primit peste 200 de tancuri T-72 din Polonia, Republica Cehă și alte țări. Dar acum, țara intenționează să treacă la tancurile standard NATO, cum ar fi Leopard 2 și Abrams, deoarece sunt mai ușor de întreținut și necesită mai puțin combustibil decât tancurile T-72. Aceasta poate fi o schimbare dificilă, deoarece trecerea la tancurile standard NATO necesită un sprijin logistic considerabil. Cu toate acestea, mulți oficiali occidentali consideră că tancurile mai avansate pot ajuta Ucraina să împingă trupele rusești înapoi.

Stryker este unul dintre numeroasele vehicule blindate care au fost donate Ucrainei. SUA au confirmat recent că 90 de Stryker vor fi trimise în curând. Printre celelalte vehicule donate recent de SUA se numără încă 59 de vehicule de luptă pentru infanterie Bradley. Acestea au fost utilizate pe scară largă de forțele americane în Irak.

...

Agora.md

Războiul rachetelor

În plus față de tancuri, SUA și alte țări au donat Ucrainei sisteme de rachete, inclusiv sistemul de rachete Patriot, care are o rază de acțiune de până la 100 km și este un sistem extrem de sofisticat care necesită pregătire specială pentru soldații ucraineni.

În decembrie, SUA au anunțat, de asemenea, că trimit Ucrainei sistemul de rachete Patriot - iar Germania și Olanda au urmat recent exemplul. Acest sistem extrem de sofisticat are o rază de acțiune de până la 100 km, în funcție de tipul de rachetă utilizat, și necesită o pregătire specializată pentru soldații ucraineni, care probabil va fi efectuată la o bază a armatei americane din Germania. Dar sistemul este scump de operat - o rachetă Patriot costă aproximativ 3 milioane de dolari.

Printre lansatoarele de rachete cu rază lungă de acțiune trimise Ucrainei de către SUA se numără M142 High Mobility Artillery Rocket System sau Himars. Mai multe țări europene au trimis, de asemenea, sisteme similare.

Se crede că Himars au fost esențiale pentru succesul Ucrainei în respingerea forțelor rusești în sud, în special în Kherson, în noiembrie. În mod esențial, raza de acțiune a Himars, precum și a multor alte sisteme, variază în funcție de muniția folosită și se crede că donatorii occidentali nu au furnizat muniția cu cea mai mare rază de acțiune.

Munițiile despre care se crede că au fost furnizate Ucrainei conferă sistemului o rază de acțiune de aproximativ 80 km, mai mare decât cea a sistemului Smerch de pe partea rusă. De asemenea, sistemele Himars sunt mult mai precise decât sistemele rusești echivalente.

În lunile care au urmat invaziei și retragerii Rusiei de la Kiev, o mare parte a războiului s-a concentrat în estul țării, unde livrările de artilerie către Ucraina au fost foarte solicitate. Australia, Canada și SUA s-au numărat printre țările care au trimis în Ucraina obuziere M777 avansate și muniție. Raza de acțiune a M777 este similară cu cea a obuzierului Giatsint-B al Rusiei și mult mai mare decât cea a tunului D-30 al Rusiei.

...

Agora.md

În războiul împotriva Ucrainei, Rusia a utilizat o gamă largă de arme, iar încercările sale recente de a lovi țintele terestre indică o posibilă limitare a resurselor de muniții. După cum spun experții în domeniul apărării, utilizarea rachetelor sol-aer este un indiciu al lipsei de muniții mai precise, cum ar fi rachetele de croazieră de atac terestru.

Rusia a folosit o mulțime de rachete ghidate cu precizie pentru a lovi ținte terestre în Ucraina la începutul războiului. Totuși, loviturile s-au diminuat în timpul verii, iar unii oficiali occidentali din domeniul apărării au declarat că stocurile lor s-au epuizat semnificativ. 

Stocul de rachete al Rusiei este un secret bine păzit. Cu toate acestea, unele imagini postate online par să arate resturi de rachete S-300 în unele orașe Ucraina, iar acestea sunt arme concepute inițial pentru a ataca ținte în aer, nu la sol. Experții spun că Rusia refolosește aceste muniții pentru că nu mai deține rachete mai precise.

Rusia a început războiul cu un baraj de lovituri cu rachete. Pentagonul a estimat că rușii au tras aproximativ 600 de rachete în primele 11 zile ale conflictului care a început în februarie. Atacurile au continuat de la sol, de pe mare și din aer.

Tipul de arme rusești lansate include rachete balistice și de croazieră de pe platformele de lansare Iskander, precum și rachete de croazieră Kalibr de pe navele și submarinele staționate în Marea Neagră.

Au fost lansate rachete de croazieră KH-101 și KH-555 din aer, precum și rachete Tochka-U, responsabile de moartea a peste 50 de persoane în gara Kramatorsk în aprilie.

Analiza unui atac asupra centrului comercial din Kremenchuk la sfârșitul lunii iunie, care a ucis cel puțin 20 de persoane, a stabilit că rachetele folosite erau fie KH-22, fie o variantă mai modernă, KH-32. Acestea sunt rachete mai vechi, concepute inițial pentru a ataca nave, mai degrabă decât ținte terestre, ceea ce a alimentat și mai mult opinia că stocurile rusești de arme moderne ar putea fi reduse.

Rolul dronelor

În ultimul an, imaginile din Ucraina au descris adesea un război asemănător cu alte conflicte din ultima jumătate de secol. Forțele rusești desfășoară tancuri, avioane de vânătoare, nave de război, vehicule amfibii și elicoptere de atac. Ucrainenii ripostează cu arme antitanc, lansatoare de grenade și rachete antiaeriene.

Dar mai există și o altă latură a conflictului - un câmp de luptă hipermodern în care dronele joacă un rol crucial în misiunile de supraveghere, recunoaștere și luptă.

Unitatea ucraineană de recunoaștere aeriană Aerorozvidka a ajuns pe prima pagină a ziarelor la începutul războiului, când dronele sale au ajutat la oprirea unui convoi rusesc care se îndrepta spre Kiev. Personalul Aerorozvidka folosește ca arme hexacoptere, octocoptere și alte dispozitive telecomandate asemănătoare unui păianjen. Aceste gadgeturi zboară de obicei la altitudini mici, mai puțin de 2,4 kilometri, și pe distanțe limitate - mai puțin de 31 de kilometri.

În primele luni ale războiului, Turcia a vândut drone armate Bayraktar TB2 Kievului, în timp ce producătorul turc al sistemului a donat drone în sprijinul Ucrainei. Analiștii spun că Bayraktar TB2 au fost extrem de eficiente, zburând la aproximativ 7.600 m, înainte de a coborî pentru a ataca ținte rusești cu bombe ghidate cu laser.

...

Bayraktar TB2

Dronele au fost folosite și de Moscova. Firma de consultanță Molfar, care urmărește sistemele de armament și utilizarea lor în război, estimează că, din septembrie, Rusia a atacat Ucraina cu peste 600 de drone - majoritatea modele de arme aeriene fără pilot fabricate în Iran. Combinate cu loviturile cu rachete rusești, dronele au provocat pagube importante infrastructurii ucrainene și au dus la frecvente întreruperi de energie electrică și penurii de apă potabilă.

Dronele iraniene pot costa doar 20.000 de dolari, în timp ce prețul pentru lansarea uneia dintre rachetele sol-aer folosite de Ucraina variază de la 140.000 de dolari pentru un S-300 din epoca sovietică la 500.000 de dolari pentru un NASAM fabricat în SUA. Cu alte cuvinte, lovitura este relativ ieftină, contra-lovitura este scumpă.

Statele Unite și Germania au avertizat China să nu livreze arme Rusiei. Cu toate acestea, potrivit unor informații obținute de Der Spiegel, Beijingul și Moscova ar negocia achiziționarea a 100 de drone de atac, care ar putea fi livrate începând cu luna aprilie.

Potrivit acestor informații, armata rusă este angajată în negocieri cu producătorul chinez de drone Xi'an Bingo Intelligent Aviation Technology în legătură cu producția în masă de drone kamikaze pentru Rusia. Dezvăluirile creează o nouă urgență în dezbaterea privind posibilul sprijin militar chinezesc pentru Rusia.

Se pare că Bingo a fost de acord să fabrice și să testeze 100 de drone prototip ZT-180 înainte de a le livra ministerului rus al Apărării până în aprilie 2023. Experții militari consideră că ZT-180 este capabil să transporte un focos de 35 până la 50 de kilograme. Sursele consideră că designul vehiculului aerian fără pilot ar putea fi similar cu cel al dronei kamikaze Shaheed 136 a Iranului.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal