ANALIZĂ: Tehnologia 6G – Science-fiction sau realitate?

ANALIZĂ: Tehnologia 6G – Science-fiction sau realitate?

Transformarea digitală astăzi nu mai este un termen necunoscut. Este o realitate spre care se îndreaptă o lume întreagă. Spre exemplu, pentru a realiza obiectivele UE privind transformarea digitală, în perioada 2023-2024, vor fi alocați pentru programul Orizont Europa peste 4,5 miliarde de euro, ceea ce constituie mai mult de 33% din bugetul total al acestui program. Respectiv, o parte importantă a acestei finanțări este destinată tocmai dezvoltării de către UE a tehnologiilor digitale de bază și la integrarea acestora în viața de zi cu zi. Este o tendință transformată astăzi într-o strategie puternică a creării unei societăți conectate, dinamice și prospere, parte a căreia încearcă să fie și Republica Moldova.

Cristian Gheorghe

Ce se întâmplă în Republica Moldova privind comunicațiile mobile de generația 5G?

M-am referit într-un material anterior la Strategia  privind Transformarea Digitală a Republicii Moldova pentru 2023-2027, care reflectă viziunea guvernului în acest aspect pentru următorii 7 ani. În context, să vorbim și despre situația privind generația tehnologică 5G. Din câte știu, anul acesta ANRCETI nu planifică să scoată la licitaţie benzile de frecvență respectivă. Pentru programul de management al spectrului de frecvențe radio pentru anii 2021-2025, documentele de concurs privind eliberarea licențelor pentru dreptul de utilizare a resurselor de spectru radio din benzile de frecvență 700 MHz și 3600 MHz (adică 5G), termenul de pregătire al concursului a fost prelungit până în al doilea trimestru al anului 2024. Această decizie are la bază mai multe motive, printre care reticența populației față de procurarea telefoanelor mobile compatibile 5G și prețul lor relativ mare: acestea costă în medie cu peste 300 euro mai mult decât terminalele 4G existente pe piața Republicii Moldova. Bine, a nu se crede că tehnologia 5G deja este dominantă în toată lumea și Republica Moldova prezintă o excepție! Cel mai probabil este că abia în 2027 vom atinge performanța ca 60% din traficul rețelei mobile din lume să fie transportat prin rețeaua 5G.

Publicitate

În aceste condiții, s-ar părea că e prematur să vorbim despre generația 6G. Totuși, sunt convins că nu e niciodată prea devreme să fim pregătiți pentru schimbare. Mai ales, că e bine să construim din timp o viziune clară, limpede, asupra vieţii la care aspirăm și asupra lumii în care dorim să ne integrăm. 

Ce este tehnologia 6G și cât de curând va putea prelua sistemul actual, 5G?

6G este cea mai recentă generație de tehnologie wireless care va prelua sistemul actual, 5G, după cum am menționat mai sus. Se preconizează că, deși astăzi 5G rămâne a fi pilonul de interes major al pieței tehnologice, tehnologia 6G va fi semnificativ mai rapidă, fiind bazată pe cloud și benzi de frecvență mai înalte. Tehnologia mobilă 6G va fi aplicată mult mai larg decât 5G, extinzându-se asupra unor domenii sociale vitale precum sunt asistența medicală, agricultura, transportul (cu 6G mașinile vor fi conectate între ele, astfel încât să fie evitată aglomerația și timpul petrecut în trafic, de exemplu).

„Inițial, standardul Wi-Fi 6 va câștiga popularitate în domeniul B2B, aducând inovații importante”, spune Luigi Russo, Senior Product Manager, Prysmian Group.

De rând cu alte tehnologii, precum 4G și 5G, Wi-Fi 6 va pătrunde semnificativ în producție, logistică și alte verticale, permițând activarea aplicațiilor, precum instruirea imersivă bazată pe AR/VR și ghidarea automată a vehiculelor în depozite. Tehnologia va fi, de asemenea, mai eficientă în locații cu densitate sporită, cum ar fi sălile de curs mari, stadioanele și sălile de conferințe, așa că este probabil să vedem o penetrare semnificativă a acesteia și în asemenea  spații. Cu latența sa extrem de scăzută, Wi-Fi 6 promite, de asemenea, să deschidă noi oportunități în AR/VR, asistență medicală și în domeniul vehiculelor autonome.	

Autor: Luigi Russo, Senior Product Manager, Prysmian Group.

Principalele beneficii vor fi viteza (estimativ, de aproximativ 100 de ori mai rapidă decât 5G), fiabilitatea și dimensiunea acoperirii rețelei. Se presupune că 6G va putea susține aplicații care aproape că depășesc imaginația în sfera realității virtuale și augmentate și în așa-numitul Internet al Lucrurilor (IoT). Pe scurt, rețelele 4G au fost concepute pentru utilizarea telefonului mobil, rețelele 5G sunt deja mult mai flexibile, iar 6G vor sparge barierele existente, suprimând definitiv nevoia de a accesa mai multe rețele speciale și va oferi o cu totul nouă dimensiune libertății informaționale și creative. 

Deși pare a fi mult mai sofisticată, această tehnologie, ne spun experții, va oferi o conexiune mult mai simplă pe dimensiunea activităților noastre cotidiene. Cineva a comparat ușurința cu care o vom putea asimila cu modul în care respirăm – fără a depune efort și chiar fără a ne gândi la acest proces firesc.

Deocamdată, 6G nu este o tehnologie 100% funcțională, fiind în faza de elaborare, dar cercetarea este finanțată serios – am adus câteva date conexe subiectului și la începutul articolului. S-ar putea ca 6G să devină aplicabilă prin 2029-30 sau chiar mai târziu, deși unele surse sugerează că China și Japonia sunt mult mai aproape de lansarea rețelei 6G decât Occidentul.

Vor continua teoriile conspirației și în legătură cu 6G?

Vă amintiți, probabil, mai ales pe fundalul pandemiei, diseminarea publică a unor subiecte pline de angoasă privind efectul noilor tehnologii asupra sănătății umane. Unii afirmau că Covid-19 a fost provocat de tehnologia wireless: argumentul forte era faptul că virusul nu este la fel de răspândit în Africa pentru că acolo nu ar exista tehnologia 5G, iar apariția Covid-19 în China era legată de faptul că acolo ar fi fost instalate antene 5G în peste 50 de orașe. Tot felul de doctori destul de controversați ieșeau în public cu teorii senzaționale, precum cea despre faptul că tocmai radiațiile electromagnetice provoacă mutațiile virușilor și tot așa. Genul acesta de fake news a afectat spațiul informațional nu doar în Republica Moldova, ci a dat bătăi de cap autorităților în toată lumea.

În acel context, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a respins orice legătură între noua tehnologie și răspândirea Covid-19, specificând fără nicio marjă de interpretare: „Virușii nu se pot deplasa prin unde radio sau rețele mobile, iar noul coronavirus se răspândește de la o persoană la alta prin secreții ale aparatului respirator, în timpul strănutului, al tusei sau prin expirare”.

Nu avem cum să știm dacă și implementarea tehnologiei 6G va provoca un val de știri condimentate cu tot felul de referi la teorii conspiraționale, dar sunt sigur că, așa precum 5G nu prezintă riscuri pentru sănătate, nu o va face nici 6G. Motivul pentru care spun asta este cât se poate de rezonabil: avizele, recomandările OMS stabilesc că expunerea la rețelele fără fir și utilizărea acestora nu provoacă efecte adverse cunoscute asupra sănătății populației, dacă expunerea este sub limitele recomandate - de la 0 la 300 GHz. Respectiv, de aceste date se va ține cont oriunde vor fi instalate echipamente tehnologice și în viitor.

În concluzie...

Orice s-ar spune, dezvoltarea tehnologică este un proces dinamic care nu poate fi oprit de nicio teorie conspirațională. Atunci când mă gândesc că, după unii specialiști, 6G ar putea atinge viteze inimaginabile astăzi de 1TB sau 8.000 de gigabiți pe secundă, realizez că, astfel, am putea face saltul într-o lume SF care ar face posibilă crearea de interfețe senzoriale ale realității și acest lucru chiar impresionează! Dar, dincolo de fanteziile pe care le putem avea în legătură cu tehnologia 6G, aceasta, cu certitudine ne va ajuta să ne apropiem și mai mult de rezolvarea unei probleme stringente: minimizarea consumului de energie. Implementarea unor rețele de antene avansate va permite ca semnalul să se concentreze asupra unor zone specifice, cum ar fi clădirile sau străzile, în loc să fie difuzat peste tot, așa cum fac antenele tradiționale. În plus, asta ar însemna și mai puține stații de bază care ar putea acoperi zone mai extinse cu mult mai multă precizie și fiabilitate.

Probabil, vom mai aborda subiectul 6G pe măsură ce vor surveni descoperiri și experiențe noi în acest domeniu. De exemplu, pe măsură ce vor fi utilizate în conexiuni inteligența artificială și învățarea automată sau vom afla mai multe despre comunicarea prin lumină vizibilă, care ar putea permite 6G să extindă lățimile de bandă și să transporte mai multe date (VLC). Ne așteaptă multe revoluții tehnologice și sunt sigur că pasionații de tehnologii emergente legate de conectivitatea la internet vor mai avea parte de multe revelații într-un viitor cât se poate de predictibil!


Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal