80 de familii din RM au obținut audituri energetice ale locuințelor, de la elevi instruiți din localitatea lor
Dotați cu echipamente speciale, 50 de tineri din RM au mers din casă în casă în 80 de gospodării, unde au efectuat pe parcursul lunii decembrie un audit energetic al locuințelor, cu recomandările corespunzătoare. Elevii, instruiți de specialiști în domeniu, au măsurat suprafețele pe care iese căldura și intră frigul în locuință, umiditatea, nivelul de ventilare, de CO2, au constatat prezența sau absența mucegaiului și, respectiv, au oferit consultanța corespunzătoare situației.
27 februarie 2023, 18:35 ・ Cătălina Vudvud Grițco
Este vorba de elevi din clase gimnaziale din 8 localități - Andrușul de Jos, Constantinovca, Vișniovca, Pruteni, Grătiești, Chișcăreni, Șoldănești și Chișinău - care fac parte din Școala Verde, un proiect creat în anul 2022 de Alianța pentru Eficiența Energetică și Regenerabile (AEER), în colaborare cu Asociația Jurnaliștilor de Mediu (AJMTEM).
Activitatea de informare a celor 80 de gospodării a fost realizată în proiectul Asociației Jurnaliștilor de Mediu, „Eficiența energetică - păstrăm căldura, reducem factura”, ca parte a programului „Împreună susținem populația vulnerabilă afectată de criza energetică”, finanțat de Uniunea Europeană, implementat de People in Need Moldova.
Asociația Jurnaliștilor de Mediu
People in Need Moldova
„Ne-a uimit cel mai mult că anume casele construite într-un mod tradițional, bătrânești, mențin cel mai bine căldura și au un nivel de umiditate potrivit. Oamenii au fost foarte încântați că am venit la ei, au fost curioși să vadă aparatele pe care le-am folosit, ce putem testa, care sunt normele din casele lor și care sunt normele medii admisibile”, a povestit Marius Gavriliță, unul dintre membrii echipei „Școala Verde” de la Grătiești.
Asociația Jurnaliștilor de Mediu
People in Need Moldova
Ceea ce au făcut acești tineri este de o importanță și un impact foarte mare pentru populație. Inițial, când am văzut conceptul, eram sceptic privind interesul elevilor, apoi îmi era foarte interesant cum anume o să fie implicați tinerii în această activitate. Astăzi însă, mă simt foarte impresionat - într-adevăr s-au făcut lucruri foarte bune.
Autor: Vladislav Scripniciuc, coordonator de proiecte la People in Need Moldova
La rândul său, Irina Plis, directoare executivă AEER, a menționat că activitatea Școlii Verzi a fost remarcată și peste hotare - 6 țări ale Parteneriatului Estic și-au manifestat interesul să preia această experiență. „Deja sunt doi ani de când am început această călătorie minunată cu „Școala verde” și acum deja vedem că elevii și-au sporit capacitatea de a înțelege aspectele energetice și împărtășesc cunoștințele în comunitate. Experiența aceasta este demnă de a fi replicată și pe plan regional”, a spus Irina Plis.
Asociația Jurnaliștilor de Mediu
People in Need Moldova
„Din această experiență, am învățat lecția că trebuie să avem mai multă încredere în tineri și în potențialul lor - s-au implicat cu entuziasm și responsabilitate, peste așteptările noastre, ceea ce ne dă speranțe mari față de viitorul acestui stat”, a conchis Lilia Curchi, directoarea executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu.
Asociația Jurnaliștilor de Mediu
People in Need Moldova
Pentru implicare și contribuție la informarea cetățenilor despre măsurile de depășire a impactului crizei energetice, tinerii au primit diplome, premii (lampă de masă LED și disc extern, eficiente energetic), iar școlile lor au primit câte un voucher în valoare de 5500 lei pentru îmbunătățirea iluminatului într-o sală de clasă.