COVID-19 ar fi o scăpare de laborator. O altă ipoteză despre apariția pandemiei

COVID-19 ar fi o scăpare de laborator. O altă ipoteză despre apariția pandemiei

„Un incident într-un laborator din China” ar putea sta la baza declanșării pandemiei de Covid-19, potrivit informațiilor deținute de Departamentul de Energie SUA, scrie The Wall Street Journal. Mai mult decât atât, situația biosecurității în laboratoarele chineze și problemele anterioare, ar sprijini această ipoteză.


Olga Scripnic

Originea pandemiei de Covid continuă să fie un subiect dezbătut în spațiul public. Nu există o variantă finală și precisă despre cauza apariției.

Pe de o parte, unele agenții și comunități de informații susțin că virusul a fost transmis pe cale naturală. În timp ce altele susțin că nu dețin suficiente informații pentru a stabili cauza apariției pandemiei.

Pe de altă parte, Departamentul de  Energie SUA se alătură ipotezei înaintate de Biroul Federal de Investigații și afirmă că virusul s-a răspândit din cauza unui incident într-un laborator chinezesc. 

Oficialii serviciilor de informații consideră că examinarea începuturilor pandemiei ar putea fi importantă pentru îmbunătățirea răspunsului global la viitoarele crize sanitare, deși avertizează că găsirea unui răspuns cu privire la sursa virusului ar putea fi dificilă sau chiar imposibilă, având în vedere opoziția Chinei față de continuarea cercetărilor.

Pandemia COVID-19 - incident de laborator

În 2021 Departamentul de Energiei al SUA a emis un raport în care indica faptul că nu poate determina cu exactitate originea coronavirusului apărut la finalul anului 2019. Acest raport a fost reactualizat, iar conform noilor informații deținute, Departament concluzionează că o scurgere accidentală dintr-un laborator din China a cauzat cel mai probabil pandemia de coronavirus.

Aceasta a fost consemnată într-un raport trimis Casei Albe și distribuit în spațiul public de The Wall Street Journal.

Oficialii americani au refuzat să ofere detalii despre informațiile și analizele noi care au determinat Departamentul de Energie să susțină că virusul este o scăpare de laborator. Mai mult decât atât, aceștia susțin că dovezile ar fi relativ slabe, iar concluzia Departamentului pentru Energie are un grad scăzut de certitudine.

Cu toate acestea, mai multe dintre informațiile obținute și furnizate de Departamentul de Energie provin din rețeaua sa de laboratoare naționale, dintre care unele efectuează cercetări biologice și nu extrag date doar prin modalități de spionaj, scrie The Wall Street Journal

În 2021, Biroul Federal de Investigații aduce pentru prima dată dovezi și menționază faptul că pandemia ar fi fost rezultatul unei scurgeri de laborator.

Situație „neintenționată” și repetitivă

Susținătorii ipoteza declanșării pandemiei, ca urmare a unui accident de laborator, fac trimitere la experiențele anterioarele din centrele de cercetare chineze și problemele de biosecuritate existente.

Atât Departamentului de Stat al SUA, cât și documente interne chinezești arată că au existat preocupări persistente cu privire la evaluarea procedurile de biosecuritate din China.

Wuhan are o serie de laboratoare, dintre care multe au fost construite sau extinse ca urmare a experienței de declanșare a epidemiei de sindrom respirator acut sever (SARS), care a început în 2002. Printre acestea se numără campusurile care produc vaccinuri.

În momentul declanșării epidemiei, era speculat faptul că sursa virusului ar fi fost o piață de fructe de mare din Wuhan. Ulterior, oamenii de știință și oficialii chinezi din domeniul sănătății publice au afirmat că piața era locul infectării și nu sursa.

Laboratorul Național Lawrence Livermore al Departamentului pentru Energie a pregătit un studiu în mai 2020, concluzionând că ipoteza unei scurgeri în laborator era plauzibilă și merita o investigație suplimentară.

Ipoteza a fost alimentată de informațiile furnizate de SUA potrivit cărora trei cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan s-au îmbolnăvit grav în noiembrie 2019, având nevoie de ajutor medical special.

Cu toate acestea, un raport al Comisiei de informații a Camerei a concluzionat în 2022 că această dezvăluire nu a întărit nici teoria scurgerii din laborator, nici teoria originii naturale, deoarece cercetătorii s-ar fi putut îmbolnăvi de o gripă sezonieră. În timp ce, unii foști oficiali americani spun că cercetătorii bolnavi erau implicați în cercetări privind coronavirusul.

Lipsa unei surse animale, care să certifice transmiterea virusului pe cale naturală de la animal la om și faptul că Wuhan este centrul cercetărilor extinse ale Chinei în domeniul coronavirusului, i-a determinat pe unii oameni de știință și oficiali americani să susțină că o scurgere de laborator este cea mai bună explicație pentru începutul pandemiei. Însă, insuficienta informațiilor veridice oferite de autoritățile chineze ar face mai dificil procesul identificării cauzei declanșării pandemiei.


...

Campus al Institutului de Virologie din Wuhan, China

Getty Images

Uimire și indiferență în spațiul public

Informațiile care ar sprijini ipoteza răspândirii virusului drept urmare a unui incident de laborator, a stârnit reacții divergente în spațiul public. De la oficiali care susțin ideea, la cei care o califică „cu un grad scăzut de certitudine”, continuând activitatea proprie de cercetare

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a refuzat să confirme sau să infirme informația apărută în spațiul public. Răspunsul său s-a limitat la reiterarea cererii președintelui Biden de a investi pentru de a înțelege cât mai multe despre originile pandemiei.

„Președintele Biden a cerut în mod special ca laboratoarele naționale, care fac parte din Departamentul de Energie, să fie implicate în această evaluare, deoarece dorește să folosească toate instrumentele la îndemână pentru a putea afla ce s-a întâmplat aici", a spus Sullivan.

Senatorul Dan Sullivan a declarat continuă să fie organizate audieri extinde cu privire la originile pandemiei și pentru a nu permite Chinei „să intimideze alte țări și să pună la îndoială faptul că virusul a apărut în mod natural”.

„Aceasta este o țară care nu are nicio problemă în a ieși și a minți lumea", mai adaugă senatorul Sullivan.

David Relman, un microbiolog de la Universitatea Stanford, care a pledat pentru o investigație imparțială a începuturilor pandemiei și a susținut vestea despre rezultatele actualizate.

Felicitări celor care sunt dispuși să lase deoparte ideile preconcepute și să reanalizeze în mod obiectiv ceea ce știm și ceea ce nu știm despre originile Covid. Rugămintea mea este să nu acceptăm un răspuns incomplet sau să renunțăm din cauza aspectelor politice.

Autor: David Relman, microbiolog de la Universitatea Stanford

Purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Energie a refuzat să discute detaliile evaluării, dar a scris într-o declarație că agenția „continuă să sprijine munca minuțioasă, atentă și obiectivă a profesioniștilor noștri din domeniul informațiilor în investigarea originii COVID-19, așa cum a ordonat președintele".

China, care a impus limite asupra investigațiilor efectuate de Organizația Mondială a Sănătății, a contestat faptul că virusul s-ar fi putut scurge dintr-unul dintre laboratoarele sale. Mai mult decât atât a sugerat că acesta a apărut în afara Chinei.

Dovezile în favoarea ipotezei scurgerilor din laborator se adună de mai bine de un an. Rolul comisiei noastre  este de a desluși ce comunică această situație despre ADN-ul Partidului Comunist Chinez, o organizație care a fost dispusă să ascundă originile pandemiei și, astfel, ne-a costat zile, luni și săptămâni critice și milioane de vieți în acest proces.

Autor: Mike Gallagher, membru al Comisiei pentru informații a Camerei Reprezentanților

Actualizarea realizată de Departamentul de Energie ar avea mai puțin de cinci pagini și nu ar fi fost solicitată de Congres, potrivit unui oficial din cadrul serviciului de informații. Motiv pentru care legislatorii, în special republicanii din Camera Reprezentanților și Senat, își continuă propriile investigații privind originile pandemiei, scrie The Wall Street Journal.

Totodată, unii oficiali au declarat că Departamentului pentru Energie a înaintat o concluzie slabă, care are un nivel scăzut de certitudine. Motivul care stă la baza acestei afirmații este nereușita departamentului de a schimba vreo opinie, chiar dacă a împărtășit informațiile cu alte agenții, au declarat oficialii.

Transmiterea virusului pe cale naturală - neconfirmat

Virusul Covid-19 a apărut pentru prima dată în Wuhan, China, cel târziu în noiembrie 2019, potrivit raportului de informații al SUA 2021. Originea pandemiei a fost subiectul unei dezbaterilor în rândul academicienilor, al experților în informații și al legislatorilor.

Prima ipoteză lansată și care continuă să fie studiată în prezent este apariția virusului în mod natural și a trecerii de la un animal la om.

Analiștii serviciilor de informații care au susținut acest punct de vedere argumentează prin referire la „precedentele focare de boli infecțioase care au origini zoonotice". Ei mai leagă această situație de răspândirea mare a comerțului cu animale care sunt susceptibile la astfel de infecții și de imposibilitatea de a anticipa izbucnirea unui virus de acest fel.

Cu toate acestea, până în prezent, nu a fost identificată niciun animal-gazdă pentru virusul Covid-19.

La nivel mondial, au fost raportate 757.264.511 cazuri confirmate de COVID-19, inclusiv 6.850.594 de decese, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.


Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.