Limba română ar putea fi introdusă în Constituție: Cu câte voturi și prin ce procedură

Recent, în Parlament a fost înregistrată o inițiativă legislativă a mai multor deputați PAS, prin care se urmărește implementarea unor decizii ale Curții Constituționale. Printre acestea se numără și decizia privind schimbarea sintagmei prevăzute în art. 13 din Constituție, adică din „limba moldovenească” în „limba română”.

27 februarie 2023, 19:30Cristian Bolotnicov

Limba română ar putea fi introdusă în Constituție: Cu câte voturi și prin ce procedură

Ce prevede hotărârea Curții Constituționale

La 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a stabilit că Declarația de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este româna, prevalează în raport cu Constituția și face corp comun cu Legea Supremă. Cu alte cuvinte, sintagma „limba moldovenească” ar trebui să fie schimbată în „limba română”.

Publicitate
În cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul Declaraţiei de Independenţă prevalează. Prezenta hotărâre este definitivă şi nu poate fi supusă nici unei căi de atac.

Autor: Alexandru Tănase, ex-președinte al CC - 5 decembrie 2013

De altfel, decizia Curții a venit după ce un grup de deputați liberali, liberali reformatori și liberal-democrați au depus două sesizări în acest sens. E vorba de parlamentarii Ana Guţu, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega

În argumentarea deciziei, Curtea Constituțională a expus și opinia președintelui de atunci al Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

În opinia scrisă a Preşedintelui Republicii Moldova se menţionează că denumirea ştiinţifică a limbii de stat în Republica Moldova este un lucru cert, aceasta continuând să fie o problemă de ordin politic. Preşedintele Republicii Moldova consideră că problema denumirii limbii oficiale a statului, determinată de problema identităţii lingvistice a naţiunii titulare, a generat o profundă scindare în cadrul populaţiei Republicii Moldova. Republica Moldova trebuie să-şi rezolve neîntârziat problemele lingvistice, denumirea oficială a limbii de stat urmând să fie determinată doar prin prisma adevărului ştiinţific, fără imixtiunea politicului.

Autor: Hotărârea CC din 5 decembrie 2013

Decizia instanței constituționale, deși obligatorie, nu a convins Parlamentul să acționeze în consecință, în condițiile în care pentru o asemenea modificare e nevoie ca 67 de deputați să voteze în favoarea acestei inițiative.

Ce presupune noul proiect de lege

Potrivit proiectului de lege pentru implementarea „considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale”, se prevăd următoarele:

...

Proiect de lege privind implementarea deciziilor CC

Parlamentul R. Moldova

Totodată, art. II al proiectului de lege prevede constatarea desuetudinii (căderii în uitare - n.r.) a textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alin. (1) din Constituția Republicii Moldova.

Mai mult, este prevăzută și modificarea denumirii sărbătorii din 31 august din „Limba noastră” în „Limba română”.

Deși pentru implementarea unei asemenea prevederi, care presupune modificarea Constituției sunt necesare 2/3 din voturile deputaților din Parlament, autorii inițiativei legislative consideră că acest lucru se poate și cu mai puține voturi.

„Hotărârea Curții Constituționale are forța juridică a Constituției. Astfel, dacă citiți articolul respectiv, prin hotărârea Curții Constituționale el este deja modificat, doar că noi nu avem la modul real să fie modificat și prin acest proiect de lege pe lângă modificarea sintagmei „moldovenească” în „română” prin toate celelalte legi, prevede și modificarea în art. 13.

Autor: Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului R. Moldova

Deputata PAS afirmă că în acest caz ar fi vorba mai degrabă de o lege specială, din moment ce nu poate fi atribuit legilor organice sau ordinare. În ambele cazuri însă, adoptarea ar urma să se realizeze cu 51 de voturi.

Pentru legea organică avem nevoie de 51 de voturi, pentru legile organice avem două lecturi, pentru legile ordinare putem să examinăm într-o singură lectură  și noi și legile ordinare le dezbatem în două lecturi.

Autor: Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului R. Moldova

Această prevedere este menționată și în nota informativă a proiectului de lege.

Ce spun juriștii

La acest capitol juriștii au opinii împărțite, în special în ce privește numărul necesar de voturi sau procedura prin care trebuie să fie adoptate modificările.

Potrivit doctorului în drept constituțional, Teodor Cârnaț, adresările pe care le formulează Curtea Constituțională către Parlament, poartă un caracter obligatoriu, însă multe dintre acestea rămân fără sorți de izbândă.

.De aceea, chiar dacă Parlamentul în prezent vine cu astfel de inițiativă, ea va fi înregistrată ulterior, se va obține aviz la Curtea Constituțională și se va pune pe poliță în Parlament șase luni de zile. Cred că în această perioadă șase luni PASu e obligat nu politicește, dar național-moral, românește, să caute, să identifice patru deputați ca să voteze rușinosul articol din Constituție - articolul 13 și se schimbă în sfârșit din limba moldovenească în limba română.

Autor: Teodor Cârnaț, doctor în drept constituțional

Mai mult, juristul afirmă că modalitatea aleasă de deputații PAS ar putea reprezenta o încălcare a procedurii de modificare a Constituției R. Moldova prevăzută în art. 141 - 143.

Articolul 141

Iniţiativa revizuirii

(1) Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de:

a) un număr de cel puţin 200000 de cetăţeni ai Republicii Moldova cu drept de vot. Cetăţeni care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi, iar în fiecare din ele trebuie să fie înregistrate cel puţin 20000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative;

b) un număr de cel puţin o treime de deputaţi în Parlament;

c) Guvern.

(2) Proiectele de legi constituţionale vor fi prezentate Parlamentului numai împreună cu avizul Curţii Constituţionale, adoptat cu votul a cel puţin 4 judecători.

Autor: Constituția Republicii Moldova

Articolul 143

Legea privind modificarea Constituţiei

(1) Parlamentul este în drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei corespunzătoare. Legea se adoptă cu votul a două treimi din deputaţi.

(2) Dacă, de la prezentarea iniţiativei cu privire la modificarea Constituţiei, Parlamentul nu a adoptat timp de un an legea constituţională corespunzătoare, propunerea se consideră nulă.

Autor: Constituția Republicii Moldova

„Punctul meu de vedere  acea hotărâre este una care vădit intră în contradicție cu art. 7 din Constituția Republicii Moldova, este una rușinoasă. Eu nu sunt atent la astfel de hotărâri. De aceea dacă Curtea face referință la hotărârea din 05/12/2013 și argumentează că este un proiect tehnic ce trebuie să fie votat mai puțini de 51 de voturi, asta poate fi încă  o stupiditate promovată tot de Curtea Constituțională, nu mai că ce-i drept în altă componență.

Autor: Teodor Cârnaț, doctor în drept constituțional

Mai mult, profesorul universitar consideră că acest proiect de lege ar putea avea soarta modificărilor constituționale din anul 2000 cu privire la alegerea șefului statului.

De cealaltă parte, doctorul în drept constituțional și unul din autorii Constituției R. Moldova, Alexandru Arseni este de altă părere și susține că de fapt acest lucru se poate face și cu 51 de voturi.

Aceasta este ori hotărâre ori lege organică de punere în aplicare a hotărârii Curții Constituționale, privind și ținând cont de ajustare art. 13 în conformitate cu Declarația de Independență. Art. 140 al Constituției nu-i la discreția Parlamentului, care este obligat să pună în aplicare hotărârile CC. (...) Ei (deputații - n.r.) sunt obligați să facă acest lucru și cu cel puțin 51 de voturi.

Autor: Alexandru Arseni, doctor în drept constituțional

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal