Valuri electorale. Forțele politice care și-au anunțat interesul pentru fotoliile de primar la scrutinul din toamna anului 2023

Valuri electorale. Forțele politice care și-au anunțat interesul pentru fotoliile de primar la scrutinul din toamna anului 2023

Toamna anului 2023 va fi marcată pe segmentul politic de alegerile locale generale. Oportunitatea lărgirii listei de reprezentanți în primării a setat prioritățile în agendele partidelor parlamentare, extraparlamentare și ale potențialilor candidați independenți. La 26 februarie, membrii Platformei DA, PAS și PLDM s-au întrunit în ședințele Congreselor Naționale Politice. Răsună primele decizii electorale.

Irina Soltan

PAS, în ședință: Am discutat prioritățile pentru 2023

Primul Consiliu Politic Național al PAS din acest an s-a desfășurat cu participarea președintei Maia Sandu, a fostei prim-ministre Natalia Gavrilița și a președintelui Parlamentului Igor Grosu.

Publicitate
...

Consiliu Politic Național al PAS

PAS/Facebook

Urmare a ședinței, partidul avea să anunțe că discuțiile s-au ținut pe trei segmente: prioritățile pentru anul 2023, cum depășim crizele și reconstruim Republica Moldova și proiectul PAS de țară- integrarea europeană.

Iar Andrei Spînu a comunicat că s-a discutat despre pace și securitatea cetățenilor, relansarea economiei, integrarea europeană a țării noastre și „să câștigăm alegerile locale din toamna anului 2023”.

Deputați, miniștri și membri PAS au trecut în revistă domeniile prioritare și anume: integrarea europeană și armonizarea legislației naționale cu cea a blocului european, reforma justiției, apărarea și securitatea națională, îmbunătățirea serviciilor de asistență socială, în special la nivel regional, programe de ajutor pentru domeniul de afaceri.

Autor: Comunicat PAS

Declarațiile sunt făcute în contextul în care PAS nu a anunțat până la această oră candidatul pentru alegerile locale în Chișinău. Subiectul a apărut în mod repetat în spațiul public. Sursele mass-media moldovenești au intuit mai multe nume drept potențiali candidați, printre care: Andrei Spînu, Lilian Carp sau Natația Gavrilița.

De altfel, Gavrilița a menționat în prima conferință cu jurnaliștii după demisia Guvernului pe care-l conducea că, la această etapă intenționează să ia o pauză, iar ulterior va decide direcția de activitate.

Sunt mai multe posibilități pentru următoarea perioada. Cunoașteți ca am avut o cariera internațională până a veni în funcție de ministru al Finanțelor în 2019. Nu voi lua o decizie in următoarea luna sau chiar două.

Autor: Natalia Gavrilița

...

Natalia Gavrilița, la Consiliul Politic Național al PAS

PAS

Prin urmare, PAS va veni ulterior cu o declarație publică despre eventualul candidat la șefia capitalei.

Platforma DA: Lansăm apel pentru crearea unei alianțe cu partidele extraparlamentare

În ultima duminică din februarie, și membrii Platformei DA s-au reunit la ședința Consiliul Politic Național. Iar prima decizie anunțată a fost hotărârea de a participa în cursa pentru șefia primăriei Chișinău.

Mai mult, forța politică, condusă de Dinu Plângău, spune că își dorește „crearea unei alianțe mai largi a forțelor pro-democratice și pro-europene”

...

Consiliul Politic Național Platforma DA

Platforma DA

 În acest sens, deja a fost inițiat un proces de consultare cu alte partide extraparlamentare, în vederea unei construcții electorale mai largi în jurul Platformei DA, atât pentru Consiliul Municipal Chișinău, cât și pentru identificarea unui candidat la funcția de primar general al capitalei”, anunță liderul.

Autor: Dinu Plângău

Mai mult, ședința s-a lăsat cu reformarea Organizației Teritoriale Chișinău. Noul președinte al organizației devine Chiril Moțpan. În sarcina Organizației Teritoriale Chișinău s-a pus revitalizarea partidului la nivel de municipiu și suburbii și pregătirea pentru alegerile locale. 

...

Consiliul Politic Național Platforma DA

Platforma DA

Într-o ecuație politică dificilă, Platforma DA va avea de trecut un test politic și electoral extrem de important și anume alegerile locale din toamna anului 2023. Iar pentru a diminua riscurile unui succes electoral al partidelor oligarhice, este necesară o alianță mai largă a forțelor pro-democratice și pro-europene extraparlamentare.

Autor: Adaugă Dinu Plângău

Forța politică susține că a încheiat etapa de reorganizare și consolidare internă a structurii de partid la nivel de Chișinău și suburbii și că începe activitatea de pregătire a alegerilor locale din anul 2023.

Igor Dodon: „Rămân cu socialiștii. Nu vor fi alte partide”

Într-o declarație din 27 februarie, fostul președinte Igor Dodon spulberă ideea unui nou partid, idee care se vehicula în spațiul public din momentul în care Dodon s-a retras de la șefia PSRM.

Am fost, sunt și rămân cu socialiștii. Nu vor fi alte partide și proiecte. Când mă voi clarifica cu toate dosarele mele penale, împreună cu colegii mei, vom discuta ideea revenirii mele la conducerea PSRM. Principala prioritate acum sunt alegerile din Găgăuzia și alegerile locale. Cred că avem toate șansele să le câștigăm împreună.

Autor: Igor Dodon

Și dacă PSRM nu și-a anunțat candidatul pentru funcția de primar al orașului Chișinău, atunci la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia pretinde deja unul dintre foștii deputați PSRM, Grigorii Uzun.

La 27 februarie, Uzun anunță:

Am decis că voi candida pentru funcția de bașcan. Sunt sigur că echipa cu care am lucrat mult timp mă va sprijini. Ne vom înregistra și cred că va exista o declarație corespunzătoare din partea Partidului Socialiștilor.

Autor: Grigorii Uzun

PSRM însă nu a confirmat, deocamdată, susținerea pentru acest candidat.

PLDM: „Urmează intensificarea procesului de selectare a candidaților”

Aceeași de duminică, 26 februarie, a fost zi de ședință și a Consiliului Politic Național PLDM. Principala decizie a întrunirii au fost modificările aprobate în componența Consiliului Politic Național și Biroului Politic Central și au fost aleși trei vicepreședinți ai PLDM:

- Ion Ciontoloi, Președinte al organizației Teritoriale Căușeni;

- Ion Galus, Președinte al organizației Teritoriale Sîngerei;

- Iurie Crăciuneac, Președinte al organizației Teritoriale Cahul.

Nici această forță politică nu a dat nume de candidați pentru alegerile locale generale. În schimb, PLDM și-a anunțat interesul pentru scrutin:

...

PLDM

PLDM

În perspectiva alegerilor locale generale din toamna acestui an, membrii consiliului s-au pronunțat asupra intensificării procesului de selectare a candidaților pentru funcțiile de primari și consilieri, astfel, ca partidul să fie pregătit pentru a obține un rezultat bun în alegeri.

Autor: PLDM

AGORA amintește că până la această oră, printre candidații care ar urma să se înscrie în cursele electorale sunt Ion Ceban, actualul primar de Chișinău. Acesta a confirmat cu mult timp înainte intenția de a candida pentru un al doilea mandat de primar.

La fel Partidul Schimbări și-a anunțat susținerea pentru actualul primar al municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin. Acesta va candida din nou pentru fotoliul de edil de Bălți, cel mai mare și important oraș al Republicii Moldova.

...

Nicolai Grigorișin candidează din nou la șefia primăriei Bălți

ZdG

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal