GÂNDUL ZILEI | Fața (in)umană a autorităților. Când tăcerea nu e de aur
Ministerului Educației și Cercetării i-au trebuit trei zile pentru a emite un mesaj în legătură cu decesul lui Valerian Răilean, băiatul de 12 ani, campionul Moldovei la ciclism juniori, tamponat de un șofer lângă Stăuceni.
・ Diana Guja
Trei zile în care tăcerea a fost mai mult decât bizară pentru un minister în subordinea căruia se afla și instituțiile de învățământ, Valerian fiind elev, și federațiile de sport, inclusiv Federația de Ciclism din Republica Moldova.
Ministerul Educației și Cercetării exprimă sincere condoleanțe părinților și apropiaților lui Valerian Răilean, campionul Moldovei la ciclism, care a fost petrecut astăzi pe ultimul drum de către rude, prieteni și apropiați. A plecat o speranță a sportului moldovenesc, un tânăr care avea toată viața înainte.
Autor: Ministerul Educației și Cercetării
De ce a tăcut Ministerul Educației și Cercetării în ziua în care s-a produs accidentul? De ce a tăcut a doua zi, când și Valerian, și colegul lui erau internați în spital? De ce a tăcut Ministerul în ziua în care a fost anunțată moartea copilului? Care a fost motivul absenței unei reacții din partea unei instituții publice care printre primele trebuia să ia atitudine, lângă Ministerul Afacerilor Interne și Primăria Municipiului Chișinău?
Printre altele, comunicatul emis pe 25 februarie de Ministerul de Interne, a doua zi după decesul lui Valerian, a fost unul general și n-a făcut nicio trimitere la accidentul de la Stăuceni, deși era limpede că anume răsunetul produs în spațiul public de acest caz a fost motivul pentru care „Ministerul Afacerilor Interne atenționează participanții la trafic că nu mai tolerează încălcări ale regulilor rutiere”. Tot acolo: „Ministerul Afacerilor Interne adresează condoleanțe familiilor care și-au pierdut membri în accidente auto și atenționează participanți la trafic că nu vor fi tolerate încălcări.” Și nicio trimitere la accidentul de lângă Stăuceni, niciun nume. Nimic ce ar umaniza discursul rece, oficial. Încă o fițuică pentru protocol.
Felul în care s-au purtat autoritățile, și cele locale, și cele naționale, în această tragedie, care a cutremurat opinia publică, e doar un alt exemplu de cât de disfuncțională este relația dintre noi, dar și că nici așteptările, nici nevoile noastre nu coincid. Autoritățile au o agendă a lor, care, din motive misteriose, indiferent de ce s-ar întâmpla în realitatea imediată, pare să nu poată fi anulată. E din zona misterului și motivele din care interacțiunea cu oamenii, inclusiv în cele mai negre sau emoționale momente ale lor, râmâne pentru ei un hotar pe care nu sunt în stare să-l treacă. Autorități din Turnul de Fildeș. Deconectate. Elitiste. Insensibile.