Suspendarea curselor WizzAir: O decizie motivată de „rațiuni de securitate”, dar controversată

Suspendarea curselor WizzAir: O decizie motivată de „rațiuni de securitate”, dar controversată

Anunțul surprinzător al companiei aeriene WizzAir cu privire la suspendarea din 14 martie a curselor aeriene și a activității la Chișinău a ridicat unele semne de întrebare. Deși decizia este motivată de rațiuni de securitate, în acest caz nu lipsesc controversele.

Cristian Bolotnicov

Ce a anunțat WizzAir

La 27 februarie, operatorul aerian WizzAir a anunțat că, în urma evaluării situației de securitate și a „evoluțiilor recente”, invocând un risc ridicat, dar nu iminent din spațiul aerian al țării, „a luat decizia dificilă, dar responsabilă” de a suspenda toate zborurile către Chișinău, începând cu data de 14 martie.

Potrivit aceluiași comunicat, după 14 martie, WizzAir va oferi zboruri suplimentare din Iași „pentru a sprijini pasagerii din Chișinău. În ce privește rutele de la Chișinău către Budapesta și Praga, acestea vor fi suspendate fără o alternativă directă din Iași care să le înlocuiască.

Publicitate
Wizz Air rămâne fidelă pieței din Moldova și loială clienților săi. Wizz Air va continua să evalueze constant situația, pentru a relua operațiunile și pentru a redeschide baza, de îndată ce acest lucru va putea fi realizat în siguranță.

Autor: Comunicatul WizzAir din 27 februarie 2023

AAC afirmă că s-a creat incertitudine

La scurt timp, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a confirmat recepționarea deciziei emise de către WizzAir, afirmând că decizia „a creat incertitudine”.

Autoritatea și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au fost în permanentă colaborare și discuții cu reprezentanții Wizz Air, informând continuu privind procedurile aplicate în scopul asigurării unui nivelul corespunzător al siguranței și securității aeronautice. Decizia luată de către Wizz Air a creat incertitudine având în vedere că în data de 14 februarie operatorul aerian a solicitat aprobarea programului de zboruri pentru sezonul de vară, iar astăzi acesta a fost aprobat de către AAC. Urmare a analizei riscurilor, instituțiile statului au stabilit că zborurile în spațiul aerian național pot fi efectuate în siguranță, aplicând o serie de proceduri în acest sens, și regretă decizia subită luată de către Wizz Air.

Autor: Comunicatul AAC - 27 februarie 2023

Despre WizzAir

WizzAir este o companie aeriană low-cost maghiară, înființată în anul 2003, înregistrată la Budapesta, fiind cunoscută ca cea mai mare companie din acest domeniu din Europa de Est. Primul zbor al companiei a decolat la 19 mai 2004, din orașul polonez Katowice.

Compania a intrat pe piața din România în iulie 2006, stabilind prima bază operațională în București, în iunie 2007, pe Aeroportul Internațional Aurel Vlaicu. Pe piața din Republica Moldova, WizzAir a intrat în 2014, operând zboruri de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

În prezent, funcția de CEO a companiei este deținută de József Váradi, prezent în companie încă de la fondare. 

Sturza și Marian, sceptici privind această decizie

Decizia WizzAir a fost calificată de deputatul PAS, Radu Marian ca fiind una „ciudată”.

Ciudată decizia Wizzair, în contextul în care nivelul de risc a rămas neschimbat de la reluarea zborurilor în țară noastră în primăvara 2022. Clasificarea de risc conform standardelor aeronautice a rămas la "2A" (clasificarea de risc maxim este 5A).

Autor: Radu Marian, deputat PAS

Cu o reacție a venit și fostul premier Ion Sturza, care a făcut referire la presupusele legături ale companiei WizzAir cu guvernul pro-rus al Ungariei, condus de Viktor Orban. Fostul oficial se referă și la faptul că niciuna din autoritățile internaționale nu au emis alerte privind securitatea spațiului aerian moldovenesc.

Între timp, a apărut o a treia „autoritate” - Wizz Air. Pentru cine nu știe, o companie ungurească cu legături strânse cu Orban, PM de acolo. Companie extrem de oportunistă. În pandemie a reușit să primească sute de milioane de euro subvenții, nu, nu de la Orban, de la Marea Britanie! (...) Între timp, reprezentanții Ungariei sunt invitați de onoare la sindrofiile doamnei Irina Vlah, la care se practică afrontul guvernării centrale și mesaje bengoase față de războiul din Ucraina și rolul pe care ar trebui să îl aibă Moldova.

Autor: Ion Sturza, ex-premier al R. Moldova

Mai mult, Sturza afirmă că WizzAir nu a consultat oficial autoritățile moldovenești în materie de securitate, iar acestea nu au emis o alertă de securitate din care să rezulte întreruperea zborurilor.

Ryanair, o soluție?


La 28 februarie, președintele Parlamentului Igor Grosu, aflat într-o vizită oficială la Dublin, a anunțat că a avut o întrevedere cu reprezentanții operatorului aerian low-cost irlandez, Ryanair.

Alături de Jason McGuinness, Director comercial Ryanair, și Raymond Kelliher, Director pentru dezvoltarea rutelor al companiei, oficialii au discutat despre posibilitatea operatorului irlandez să lanseze zboruri din și spre Republica Moldova.

Autor: Comunicat al Parlamentului R. Moldova, 28 februarie 2023

...

Întrevederea delegației Parlamentului R. Moldova cu conducerea Ryanair

Parlamentul R. Moldova

Grosu le-a transmis reprezentanților companiei că țara noastră a progresat semnificativ la toate capitolele după discuția pe care reprezentanții Ryanair au avut-o la 11 noiembrie 2022 cu fostul ministru Andrei Spînu. De asemenea, le-a vorbit despre procedurile aplicate de autoritățile competente din Republica Moldova în scopul asigurării unui nivel corespunzător al siguranței și securității aeronautice, menționând că, potrivit analizei tuturor riscurilor, zborurile în spațiul aerian național pot fi efectuate în siguranță.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal