Antreprenorii moldoveni, încurajați de doi experți români să vândă online: „Potențial pe piață există și va crește”
Pandemia și criza globală prin care trecem, ne-au arătat cât de important este să ne putem adapta repede la noile realități. Digitalizarea afacerii de mult nu mai este un moft, dar o necesitate pentru afaceri.
・ Cătălina Vudvud Grițco
Antreprenorii din Republica Moldova, care îți doresc ca afacerea lor să genereze venituri online, au participat la o sesiune de întrebări și răspunsuri în cadrul cursului specializat „E - comerț: de la zero la profit” la care au avut oportunitatea să discute și să afle cum poate fi dezvoltată această latură a businessului de la experții români Andrei Radu și Bogdan Manolea.
Bogdan Manolea, Co-Fondator TRUSTED.ro, director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet și proprietar al paginii web Legile Internetului, a subliniat cât de import important este feedback-ul clienților reali în comerțul online și a accentuat ideea că review-ul clienților este o opinie prețioasă pentru orice antreprenor.
Totodată, Bogdan Manolea a venit cu sugestii pentru antreprenorii care urmează să comunice cu un client nemulțumit.
Este natural să existe un nemulțumit prin 100 de clienți mulțumiți. E foarte bine. În schimb trebuie să gândești cu îi răspunzi. Admite că a avut dreptate în privința la un lucru. În general, dacă aveți mulți clienți mulțumiți acest lucru se reflectă și în opiniile pe care le aveți pe platforma online sau chiar și în offline.
Autor: Bogdan Manolea
Andrei Radu, CEO & Founder GPeC – cel mai important eveniment de E-Commerce & Digital Marketing din România și Europa de Est – și Co-Founder TRUSTED.ro, a precizat în cadrul workshop-ului că e-comerțul din Republica Moldova este în plină dezvoltare, iar printre bariere cu care se confruntă acum antreprenorii ar fi costul livrărilor.
Dificultățile pe care le întâlniți acum au fost și în România. Eu am asistat la cum a evoluat piața aceasta de e - comerț la noi. Pot spune că ne-am confruntat cu aceleași chestiuni. Cel mai frumos lucru este că potențial pe piață există și va crește.
Autor: Andrei Radu
E - comerț: de la zero la profit
Andrei Radu
Andrei Radu a mai adăugat că e – comerțul din fostele țări comuniste nu a ajuns sub nicio formă la maturitate, expertul a precizat că România își va dubla valoarea pe această piață în următorii 10 ani, ceea ce înseamnă 13 miliarde de euro ca piață. Cifra din anul 2022 fiind de 6,3 miliarde de euro ca piață de e-comerț.
Potențialul de creștere este uriaș nu doar în România, ci și în Republica Moldova. Mie îmi place că antreprenorii moldoveni sunt foarte dinamici, sunteți la curent cu tot ce se dezvoltă pe această piață, cu tot ce se discută în momentul de față și în România.
Autor: Andrei Radu
E - comerț: de la zero la profit
E - comerț: de la zero la profit
Cursul specializat „E - comerț: de la zero la profit” este realizat în cadrul proiectului „Digitalization resource hub for SMEs”, implementat de Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii, cu sprijinul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID Moldova și Suedia. În cadrul proiectului agenți economici de la noi din țară au posibilitatea să-și digitalizeze afacerea prin instruire, mentorat și consultanță.
Timp de 5 săptămâni, 46 de antreprenori vor învăța de la cei mai buni mentori din țară, cum să-și adapteze afacerile pentru mediul online. Printre mentori se numără Victoria Maxim, Bucovina Tatiana, Igor Strechi, Ivan Faina, Vlad Vedrasco, Vasile Gălușca, Iurii Cicibaba, Vadim Jeleaskov și Iulian Alexa.
Participanții vin din diverse domenii: vinificație, producere de bere, pungi din lemn, fructe uscate, cadouri corporative, servicii de marketing, industrie ușoară, textile și patiserie. Scopul este, însă, același - de a învăța cum să-și vândă produsele online.
Statisticile arată că până în prezent mai puțin de 17% dintre IMM-urile din Republica Moldova au integrat cu succes tehnologiile digitale în activitatea lor.