Empatia, promovată din fașă. O organizație și-a revăzut conceptul pentru a ajuta refugiatele
Pe lângă haosul și durerea pe care a adus cu el, războiul din Ucraina a trezit în sufletele popoarelor un puternic sentiment de empatie și dorința de a întinde o mână ajutor celor aflați la ananghie. Moldovenii au deschis ușile caselor pentru mii de refugiați, instituțiile de învățământ au integrat în sălile de curs copiii vecinilor, iar companiile au oferit locuri de muncă pentru specialiștii care au fugit din calea gloanțelor. Pe lângă asta, unele organizații și-au adaptat și ele direcția de activitate și au identificat o categorie de refugiați despre care nimeni nu se gândea că ar putea avea și alte nevoi decât cele materiale - mamele cu bebeluși.
・ Mardari Irina
Elena și fiica sa de un an și jumătate au venit din orașul Kamenskoe, fugind din calea războiului. Primele luni petrecute în țara noastră au fost dificile pentru ea, iar stresul și emoțiile negative s-au răsfrânt și asupra legăturii cu fiica sa. O pagină de pe internet i-a oferit accesul la o lume în care i s-au deschis noi perspective ale bunătății și empatiei.
Nu mereu ai nevoie de ajutor material, ceva ce poți atinge. Este important să simți că ai susținere, să primești un sfat despre ce poți schimba în viața ta, ce să elimini ca ceva să se schimbe.
Autor: Elena, refugiată
Fiind într-o țară străină, schimbările comportamentale pe care le observa la fiica sau o făceau să-și pună zeci de semne întrebare, iar durerea creștea de fiecare dată când realiza că, aparent întrebările ei așa și vor rămâne fără răspuns.
Nu m-am așteptat că o să mă sune. M-au sunat aproape imediat, iar comunicarea pe viu este mult mai mult decât o conversație pe chat. M-a sunat Natalia și când i-am explicat situația mea, că copilul stă lipit de mine, acest lucru te scoate din sărite. Ea mi-a explicat ce să fac.
Autor: Elena, refugiată
Proiectul Mămica Alăptează a început acum opt ani din dorința de a oferi sprijin informațional tinerelor mame, dar și femeilor gravide.
Până la război conlucram cu consultantele în alăptare din Ucraina. Când a început războiul am văzut în ce stare sunt femeile, este un mit că de la stres poți să îți pierzi laptele, dar, cumva, parțial, este adevărat pentru că femeile mai puțin atașează copilul la sân, și văzând fluxul de refugiați care au venit în Moldova am zis că oferim serviciile noastre în mod gratuit tuturor refugiaților.
Autor: Nata Levițchi, manager de proiect Mămica Alăptează
Ulterior, consultantele au fost contactate de o organizație internațională și au aplicat împreună pentru un grant la UNICEF:
În cadrul acestui proiect am reușit să ajungem în atât de multe sate și în toate raioanele din Moldova și am văzut diverse situații, diverse cazuri, atât în cazul refugiaților cât și a localnicilor.
Autor: Nata Levițchi, manager de proiect Mămica Alăptează
Consultantele de la Mămica Alăptează nu așteaptă să fie căutate și găsite de potențialele femei care ar avea nevoie de ajutor:
Sunăm la policlinici, sunăm la spitale, în centrele pentru refugiați, la lucrătorii sociali. Avem un chat prin intermediul căruia oferim consultații pentru femei. Mergem în diverse locații. Pot spune că în prezent acoperim toată țara.
Autor: Alina Șmurun, consultant superior Mămica Alăptează
Alina Șmurun recunoaște că reacțiile oamenilor pot fi diferite:
Mulți se miră - adică? Nu cereți bani pentru asta?
Autor: Alina Șmurun, consultant superior Mămica Alăptează
Specialista spune că în pofida faptului că aparent trăim într-o societate dezvoltată în care accesul la informații este uriaș, unele lucruri elementare nu sunt cunoscute nici astăzi.
Sunt cazuri în care oamenii nici nu înțeleg despre ce întrebăm și zic că totul este în ordine. Apoi noi facem consultația și vedem că nu e totul în ordine. Există probleme sau lucruri despre care oamenii pur și simplu nu știu. De exemplu că nu trebuie să le dăm bebelușilor apă de la fântână.
Autor: Alina Șmurun, consultant superior Mămica Alăptează
Proiectul de susținere a alimentației sănătoase a copiilor până la 2 ani și a îngrijitorilor acestora în rândul refugiaților și a populației locale este organizat de Mămica Alăptează în parteneriat cu Acción contra el Hambre España, cu susținere financiară UNICEF Moldova.