Epopeea datoriei de la Apă-Canal continuă. Instituția cere o decizie CSE pentru alocare de compensații. Răspunsul Guvernului
Reprezentanții întreprinderii municipale Apă-Canal Chișinău insistă ca statul să aloce bani pentru acoperirea datoriei acumulate. În acest scop a fost adresată o scrisoare Guvernului prin care se solicită o decizie a Comisiei Situații Excepționale. Autorii fac referire la ultima hotărâre din 27 februarie în care au fost alocate sume pentru Termoelectrica. Iată răspunsul Guvernului.
・ Irina Soltan
Întreprinderea Apă-Canal solicită CSE să aprobe o decizie similară în privința instituției prin alocarea în avans a mijloacelor financiare. Drept argument se invocă hotărârea din 27 februarie curent cu privire la Termoelectrica, fiind alocate 200 de milioane de lei.
Apă-Canal spune că la baza acumulării datoriei de 68 de milioane de lei ar fi scumpirile la energia electrică și deficitul curent neacoperit de un tarif nesustenabil.
Scrisoarea adresată de Apă-Canal Chișinău către Guvern
Apă- Canal Chișinău
Edilul capitalei, Ion Ceban, dă vina pe scumpiri la energia electrică și cere echitate.
Dacă nu erau scumpirile majore din ultima perioadă la electricitate, iar prețul la apă era ajustat conform costurilor reale, atunci Apă Canal Chişinău nu ajungea în situația dată. Aduc aminte că atunci când energia electrică a fost scumpită cu 300%, gazul cu 700 %, iar acum şi preţul la căldură a crescut, costul pentru un metru cub de apă a fost ajustat nesemnificativ.
Autor: Ion Ceban
Răspunsul Guvernului: Termoelectrica a primit avans pentru compensații
La scurt timp, Guvernul a anunțat că a recepționat scrisoarea Î.M. Apă-Canal Chișinău și că va răspunde în modul stabilit de lege. Însă, Executivul face câteva precizări, lămurind că Termoelectrica a primit un avans a sumei pe care urma să o primească prin acoperirea compensațiilor.
Termoelectrica a primit prin decizia Comisiei Situații Excepționale nu 260 milioane de lei ci 200 de milioane de lei și nu subvenții ci avans pentru sumele care constituie compensațiile în factură pentru cetățeni. Este regretabil că o astfel de expertiză nu s-a găsit la autorii scrisorii.
Autor: A menționat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Ce a decis CSE în privința Termoelectrica
AGORA precizează că potrivit hotărârii CSE din 27 februarie, membrii comisiei au hotărât alocarea în avans din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice către societățile pe acțiuni „Termoelectrica” și „CET-Nord” a 260 de milioane de lei pentru compensarea facturilor la energie termică în lunile februarie - martie ale acestui an.
Mijloacele financiare au fost distribuite în vederea asigurării necesarului de lichidități pentru achiziționarea păcurii de către „Termoelectrica” - 200 milioane de lei și pentru acoperirea decalajului de casă înregistrat de „CET-Nord” - 60 milioane de lei în perioada rece a anului, în baza prognozelor efectuate de operatori.
Dacă mărimea avansului va depăși suma compensațiilor acordate consumatorilor, companiile urmează să restituie soldul către Ministerul Muncii și Protecției Sociale. De asemenea, reieșind din impedimentele logistice, furnizorii de păcură vor fi scutiți de plata penalităților prevăzute în contractele cu S.A. „Termoelectrica”.
Evenimentele de la Apă-Canal la început de an
Amintim că în dimineața zilei de 26 ianuarie, Premier Energy anunța că datoria neachitată a întreprinderii S.A. Apă-Canal Chișinău este în creștere. Prin urmare, mai multe locuri de consum urmau să fie deconectate de la sursa de energie electrică inclusiv cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă. Primarul Ion Ceban a venit cu o reacție în care susține că municipiul Chișinău ar putea rămâne fără apa. Mai mult, edilul punctează că din cauza lipse de energie electrică la Stația de Epurare va reapărea mirosul urât în capitală.
Potrivit, Premier Energy, datoria totală constituie 73,2 milioane de lei, din care 44,7 milioane de lei sunt în facturile cu termenul expirat.
Ulterior, la 2 februarie, primarul general al capitalei, Ion Ceban a anunțat că a fost identificată o soluție, care a permis reconectarea blocului administrativ al Apă Canal la energia electrică.
„După discuțiile din această seară cu conducerea Premier Energy am ajuns la înțelegerea că "Apă Canal" la această oră este reconectată la energia electrică. Împreună cu colegii mei după mai multe ședințe lungi am identificat o soluție constructivă și legală pe care am propus-o în ședința din această seară”, a transmis edilul.
Mai mult, la 27 ianuarie curent, pentru a verifica corectitudinea aplicării prevederilor actelor normative în vigoare în activitatea întreprinderii, ANRE a inițiat un control al activității licențiate a S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru perioada anilor 2020 – 2022.