GÂNDUL ZILEI | Duble standarde moldovenești: un primar care uită de homofobie la ocazii speciale

GÂNDUL ZILEI | Duble standarde moldovenești: un primar care uită de homofobie la ocazii speciale

Ieri primarul Ion Ceban scria pe pagina sa de Facebook despre întâlnirea cu Amir Ohana, președintele Knessetulu (Parlamentul Israelului), unde se află în vizită.  


Diana Guja

Textul e scris în cel mai constructiv și amabil stil și se încheie cu două invitații la Chișinău.

Am discutat despre obiectivele Chișinăului, despre colaborarea bună pe care o are municipalitatea cu membrii Comunității evreiești din Chișinău și despre proiectele comune. Am mulțumit conducerii Israelului pentru ajutorul oferit municipalității în perioada crizei refugiaților și despre implicarea în gestionarea și ajutorul evreilor și a altor etnii care au venit din Ucraina pe teritoriul Chișinăului. 

Autor: Ion Ceban

Publicitate

Postarea primarului ar fi fost o relatare anodină a unui demnitar preocupat de apariția sa publică și de comunicarea cu locuitorii orașului, dacă n-ar fi un „detaliu”. Acesta e pe cât de picant în cazul unui homofob, cum este Ion Ceban, pe atât de controversat pentru imaginea pe care el încearcă să și-o construiască în fața electoratului său de acasă. Amir Ohana, cu care pozează primarul, este primul gay deschis în fruntea Parlamentului israelian și un promotor activ al drepturilor persoanelor LGBT în Israel. Mai mult decât atât, Amir Ohana e căsătorit cu partenerul său, Alon Hadad. Soții cresc și doi copii, născuți cu ajutorul unei mame purtătoare. 

Amir Ohana întruchipează într-o singură persoană toate sperietorile pe care le folosește Ion Ceban în lupta sa pentru valori și familie tradițională. Însă, pe neprins de veste, antieroul din poveștile, cu care primarul și complicii săi manipulează oamenii, s-a adeverit a fi un om frecventabil și chiar util.

Pentru acuratețe vom face o scurtă inventariere a declarațiilor homofobe ale primarului de Chișinău. Bunăoară, în perioada 31 mai – 22 iunie, Ion Ceban, care ieri zâmbea pe fotografii, dând mâna cu speakerul gay Amir Ohana, a fost deosebit de prolific în acest sens. Preocuparea lui numărul unu era interzicerea Marșului Pride din Capitală. Deși, „declarații” e mult spus. Acestea au fost mai degrabă ieșiri emoționale despre comunitatea LGBT.

Mâine sărbătorim ziua copiilor. Marșul homosexualilor planificat de contingent nu va fi acceptat de primărie. Faceți ce vreți la voi acasă, nu în public

Autor: Ion Ceban

Acesta a fost urmat în scurt timp de altul, șters doar la câteva minute de la postare.

Interzis am spus. Nu aveți ce cauta în Chișinău pe străzi. 

Autor: Ion Ceban

Pe 13 iunie, Ion Ceban a scris o altă postare pe pagina sa de Facebook: 

Parada LGBT, cine vrea, s-o organizeze fiecare acasă. Nu am semnat pentru desfășurarea paradei și nu voi semna (…). Pot fi criticat, blamat și numit cu toate cuvintele de către cei din PAS care tare îi apără pe rețelele de socializare. Aceasta este poziția mea și a colegilor mei. Aceasta este poziția multor cetățeni care nu doresc un astfel de eveniment. Ce de fapt se dorește prin această paradă? Ce promovăm?
Nu încălcăm dreptul nimănui, la muncă, educație și în societate, fiecare are drepturi egale. Ce am avut anii precedenți, la astfel de parade? Ieșiri în stradă și divizarea societății, un haos pe străzi în preajma acestor parade. Copiii nu trebuie să vadă aceste lucruri chiar pe stradă. 

Autor: Ion Ceban

Postările homofobe ale lui Ion Ceban nu s-au oprit, însă, aici. Acestea au continuat până în ziua Marșului Pride, pe 19 iunie, și câteva zile după.

Așadar, cunoscând poziția publică a primarului față de persoanele LGBT, pe care acesta a transmis-o mai mult decât transparent și suficient, putem oare să presupunem că și Amir Ohana face parte din categoria celor care, potrivit lui Ceban, trebuie „să fie gay doar la ei acasă”? Ori sunt gay care au dreptul să fie gay în public și gay care nu-l au? Și pentru ca situația să fie și mai încurcată, cum rămâne cu veșnicul argument „copiii nu trebuie să vadă aceste lucruri” în cazul lui Amir Ohana, tată a doi copii? Ce răspuns ar da Ion Ceban copiilor din Chișinău, dacă aceștia i-ar pune atât de temuta întrebare?

Această vizită, care s-a dorit atât de fructuoasă și pozitivă, s-a lăsat cu multe întrebări, la care Ion Ceban va trebui să răspundă mai devreme sau mai târziu. 

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal